Teknoloji

Mark Zuckerberg’in 2018’deki en büyük işi: Facebook’u onarmak

mark zuckerberg

mark zuckerbergFacebook CEO’su Mark Zuckerberg, 2018 için kendisine zorlu hedefler koymuş gibi görünüyor. Zuckerberg, 2018’de Facebook’u onarmayı ve dünyanın daha iyi bir yer hâle gelmesine yardım etmeyi hedefliyor.

Facebook CEO’su, kişisel profili üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “Dünya kaygılı ve bölünmüş durumda ve şu anda Facebook’a çok iş düşüyor. Topluluğumuzu taciz ve nefret söyleminden ve ulus devletlerin müdahalelerinden korumamız gerekiyor. Buna ek olarak, Facebook’ta geçirilen zamanın daha değerli ve anlamlı hâle getirilmesi de büyük önem taşıyor.”

Zuckerberg’in sözleri, 2016’dan bu yana ciddi bir yaklaşımı değişimi geçirdiğini gösteriyor. Zuckerberg, 2016’da yapılan ABD başkanlık seçiminin sonuçlarında Facebook’ta paylaşılan yalan haberlerin etkili olduğu iddiasına karşı çıkmıştı. Facebook CEO’su söz konusu iddialara “oldukça çılgın fikirler” şeklinde yanıt vermişti. Zuckerberg, insanların oylarını sadece yalan haberlere göre belirlediğini düşünmenin bir tür “empati eksikliği” olduğunu savunmuştu.

Facebook CEO’su, 2017’de bu açıklamasını tabir-i caizse tekzip etmişti. ABD Başkanı Donald Trump’ın “Facebook’un bana karşı özel bir gündemi var” açıklaması, Zuckerberg’in görüşlerinin değişmesinde etkili olmuştu. Zuckerberg, geçtiğimiz eylül ayında yaptığı bir paylaşımda “Dünya genelinde özgür ve adil seçimlerin güvenilirliğinin sağlanması, Facebook’un tüm fikirlere ev sahipliği yapan ve demokrasinin iyiliğini amaçlayan bir güç olması için çalışacağıma söz veriyorum.” sözlerini kullanmıştı.

Bu açıklamaların ardından yalan haberle mücadele konusundaki tavrını biraz daha sıkılaştıran Facebook, ABD ve Almanya gibi ülkelerde yalan haberlerle mücadele için resmi makamlarla işbirliklerine de gitmişti.

Mark Zuckerberg’in hedefleri artık “kişisel” değil

Mark Zuckerberg, bugüne kadar kendisine “kişisel” yeni yıl hedefleri koymayı tercih ediyordu. İlk olarak 2009’da işe her yıl kravatla gelmek gibi mütevazı bir hedefle yola çıkan Facebook CEO’su, küresel kriz ortamının ciddiyetini göstermeyi amaçladığını belirtmişti. Zuckerberg, 2016’da ise ev işlerinde kendisine yardımcı olacak bir yapay zekâ geliştirmeyi ve yıl boyunca 365 mil (587.4 kilometre) koşmayı kendisine hedef olarak seçmişti. 2018 hedefleri, Zuckerberg’in Facebook’un gücünü ciddiye aldığını gözler önüne seriyor. 2018’de İtalya, İsveç, İrlanda gibi ülkelerde gerçekleştirilecek seçimler, Zuckerberg’in sözünü tutup tutmadığı konusunda bir test niteliği taşıyacak gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER