Eğlence

Marble Machine farklı enstrümanları mermerlerle birleştiriyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

marble machine

Zaman, pek çok şey gibi, müzik aletlerini de değiştiriyor. Teknolojideki gelişim, müzikal deneyimi de başka bir boyuta taşıyor. Ancak İsveçli müzisyen Martin Molin tarafından geliştirilen yeni bir enstrüman, alışılagelmiş “çalgı”lardan çok daha farklı bir yerde duruyor.

Molin, “Marble Machine” adını verdiği enstrümanı Wintergatan isimli müzikal oyun için 14 aylık bir süre içinde geliştirdi. Farklı müzik aletlerinden çeşitli yönler ödünç alan enstrüman, adını ana materyali olarak kullanılan mermerden alıyor.

Molin’in ortaya koyduğu icadı, “tekerleğin tekrar keşfi” olarak nitelememek gerekiyor. Yapılan işlemi “tekerleğin modifikasyonu” şeklinde tanımlamak ise yerinde olabilir. Bas gitarı, elektrikli ksilofon çubuklarını ve perküsyon pedlerini bir araya getiren Molin, sonuç olarak masaya bir iş makinesine benzeyen büyük ve garip bir alet koyuyor. İnsan eliyle döndürülen tekerlekler aracılığıyla işleyen enstrüman, melodiyi barındırdığı 2 bin parça mermer sayesinde çıkarıyor.

Molin, enstrümanın yanındaki tekerlekleri çevirerek ve çeşitli kolları indirerek seslerin çıkışını sağlıyor. Paylaşılan videoya bakıldığında, Molin’in Marble Machine’in başında bir tür “kaçık profesör” gibi gözüktüğü söylenebilir. Ancak tüm hantal görüntüsüne rağmen, enstrümandan çıkan sesin hoşluğu ve naifliği duyanları şaşırtacak cinsten.

Marble Machine’i günün birinde konserlerde duyup duyamayacağımız konusunda şimdiden bir şey söylemek mümkün değil. Yine de, Molin’in çalışması enstrüman geliştirme konusunda denizin sonuna gelinmediğini göstermesi açısından önem taşıyor. Enstrümanın Wintergatan müzikalinin reklamını gayet etkili biçimde yaptığını söylemek de yanlış bir önerme olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER