Teknoloji

Mahkeme YouTube’a yüklenen içeriklerden kullanıcıyı değil Google’ı sorumlu tuttu

Almanya’da bir mahkeme, Google’ı kullanıcıların YouTube’a yüklediği içeriklerden sorumlu tuttu. Söz konusu karar bir müzik telif hakları grubunun YouTube’a karşı açtığı dava neticesinde verildi. Emsal teşkil edeceği düşünülen bu karar ışığında artık herhangi bir telif hakkı ihlali iddiası durumunda doğrudan Google ile muhattap olunacak.

Gema olarak bilinen telif hakları grubu davanın bir parçası olarak Google’a, YouTube’a yüklenen telifli müzik dosyalarını tespit eden özel bir yazılım kurması talebinde bulunmuş, böylelikle bu tarz dosyalar kolaylıkla reddediliyor olacak. Google ise Almanya’daki müzik lisanslama problemiyle ilgili oalrak sanatçılar, söz yazarları, bestekarlar, yayıncılar ve plak şirketlerinin, bunun yanında YouTube kullanıcı topluluğunun yararına bir çözüm bulma konusunda sürece bağlı kalmaya devam edeceği şeklinde bir açıklama yapmış.

Türkiye’ye baktığımızda MÜYAP’ın telif hakları konusunda bir hayli sıkı davrandığını söyleyebiliriz. MÜYAP avukatları telifi ödenmeyen video klipleri veya müzik dosyalarını yayınlayan sitelere kapatma kararına kadar giden yaptırımlar için mahkemelere talepte bulunuyor. Hatta geçen yılın başında meydana gelen “fizy olayı” basının da ilgisini bir hayli çekmişti. Bu site sonrasında Turkcell tarafından satın alınmış ve MÜYAP ile olan problemler de çözülmüştü. Bu arada bir yandan internette yasadışı müzik yayını yapan sitelerle mücadele eden MÜYAP bir yandan da YouTube üzerinde açtığı resmi kanalla kullanıcılara telifli müzik dinleme imkânı da sunmakta.

İlgili – BBC

İLGİLİ HABERLER