Teknoloji

Macworld 2009 Açılış Konuşması, Apple yeniliklerini tanıtıyor – Canlı Yayın

Uzun zamandır beklenen Macworld Expo 2009 kapılarını açtı, birazdan resmi açılış yapılacak. Açılış konuşmasını Apple adına Phil Schiller yapacak. Açılış konuşmasında nelerin olup bittiğini bu sayfadan sizlere aktaracağız.

Tavsiye edilir: İngilizce takip ve canlı fotoğraflar için gdgt.comEngadget

20.37 – “Canlı Yayın”ı okuduğunuz için teşekkür ederiz.

20.36 – Evet, herşey bu kadar… Steve Jobs yoktu. Dedikodulara malzeme olan iPhone Nano tanıtılmadı, yeni iMac diye birşey gösterilmedi. Şok edici, heyecan verici, hayran bırakıcı birşey yoktu.

20.32 – Apple’ın konferansı artık sona yaklaşıyor. Her sene olduğu gibi bu sene de şimdi müzik zamanı… Tony Bennett…

20.31 – Yeni iTunes özellikleri bugünden itibaren kullanıma açılıyor.

20.30 – iPhone üzerinden iTunes mağazasına erişim de iyileştiriliyor. Artık sadece WiFi üzerinden değil, 3G üzerinden de iTunes mağazasına erişip şarkı indirmek mümkün olacak. iPhone’a indirdiğiniz iTunes şarkılarını bilgisayarınız ile senkronize etmenize de izin verilecek.

20.29 – 2009’un ilk çeyreği sonuna kadar iTunes’taki 10 milyon şarkı DRM korumasız hale gelecek, yani iTunes’tan indirilen şarkılar iPod dışındaki ortamlarda da çalınabilecek.

20.27 – Şimdi de iTunes ile ilgili açıklama geliyor. iTunes’un başarısından söz edildi. iTunes ile ilgili üç açıklama yapılacak. iTunes’tan şimdiye kadar 6 milyar şarkı satıldı, burada 10 milyon şarkı bulunuyor ve kredi kartlı 75 milyon kullanıcı hesabı bulunuyor.

20.26- 17 inç MacBook Pro reklamı katılımcılara gösterildi.

20.25 – MacBook’larını yeni MacBook Pro ile değiştirmek isteyenler için bir program sunulacak. Sadece tek bir ürün konfigurasyonu mevcut olacak. 2799$’lık bu konfigurasyonda 2.66 GHz işlemci, 4GB RAM, 320 GB HDD bulunacak. Bu model Ocak ayı sonunda satışa çıkacak.

20.23 – Mükemmel batarya süresi… Ayrık grafik kartı barındıran modellerde 7 saate kadar, entegre yongaset barındıran modellerde 8 saate kadar çalışma süresi sunuluyor.

20.21 – Şu anda yeni çevre dostu batarya tanıtılıyor. Batarya süresi daha uzun, bu da daha az batarya çevreyi kirletecek demek.

20.18 – MacBook Pro’nun pille çalışma süresi 8 saate kadar çıkıyor. Pili 1000 defa şarj edilebiliyor. Phil Schiller’e göre daha uzun kullanım süreli bir batarya yapmak için onu büyük tasarlamak gerekiyormuş… Ayrıca bu kadar büyük bataryayı yerleştirmek de bir problemmiş… Sökülebilir bir batarya çok fazla israf edilen yere sebep oluyor.

20.16 – Yeni MacBook Pro’da yeni jenerasyon Core 2 Duo işlemciler bulunuyor. 8GB’a kadar arttırılabilir RAM, yeni NVIDIA GeForce 9400M ve 9600M GT grafik kartı seçenekleri… 320 GB HDD standart. Ayrıca 256 GB’a kadar kapasite sunan SSD barındıran modeller de bulunacak. Üç USB çıkışı, Firewire 800, yeni cam trackpad de ek özellikler…

20.15 – 17 inç MacBook Pro’nun ekranının özellikleri: 1920×1200 piksel çözünürlük, 140 derece yatay, 120 derece dikey görüntüleme açısı, 700:1 kontrast oranı…

20.13 – Yeni 17 inç MacBook Pro – Dünyanın en ince ve en hafif 17 inç ekranlı dizüstü bilgisayarı…

20.10 – İşte daha önce de sözünü ettiğimiz gibi: 17-inç MacBook Pro!

20.09 – “Show Shared Document” adlı yeni bir nesne paylaşılan bütün dokümanları ve kiminle paylaşıldığını gösteriyor. iWork.com ücretsiz kullanılabiliyor ve bugünden itibaren açılıyor.

20.07 – iWork.com ile çevrimiçi dosya paylaşımı yapmak da mümkün. Bilgisayarda Pages ile hazırlanan bir dosya iWork.com’a yüklenip paylaşıma açılabilir. Bu dosya herhangi bir Mac ya da PC’de görüntülenebilir.

20.05 – iWork de iWork.com ile internete taşınıyor. Sistem şu anda beta aşamasında. Apple da Google’a çevrimiçi ofis arenasında rakip olmayı planlıyor. Şu anda iWork.com demosu yapılıyor.

20.03 – iLife ve iWork paket halinde Mac Box Set adıyla Ocak ayı sonunda satışa çıkacak. Satış fiyatı ise 169$.

20.02 – iWork’ün satış fiyatı bireysel kullanıcılar için 79$, aile paketi 99$ ve yeni Mac satın alanlar için 49$. iWork bugün itibariyle satışa sunuluyor.

19.59 – iWork paketinde yer alan Pages 09 tanıtılıyor.

19.55 – Yeni “Keynote Remote” tanıtılıyor. Bu uygulama iPhone ya da iPod touch üzerinde çalışıyor ve kablosuz ağ bağlantısı üzerinden Mac’inizi kontrol etmenizi sağlıyor.

19.51 – iLife 09’un Ocak ayının sonlarına doğru çıkması bekleniyor. Bireysel paket 79$, aile paketi 99$.

19.50 – Sanatçıların vereceği dersler ücretli olacak. Her bir dersin ücreti 4.99$. Dersler internet üzerinden satın alınabilecek. Ayrıca sanatçılar şarkıların hikayelerini de kendi ağızlarından anlatacaklar.

19.48 – Gitar çalmasını öğretmede yardımcı olacak sanatçılardan bazıları: John Fogerty, Colbie Caillat, Patrick Stump, Sting? Piyano da ise yardım edecekler: Sara McLaughlin, Ryan Tedder, Norah Jones…

19.46 – Gitar ve piyano, notalar ve bir şarkı… Dokuz derste gitar, dokuz derste piyano çalmasını Garaga Band ile öğrenebilirsiniz. Ayrıca bazı sanatçılar kendi şarkılarını kendileri öğretiyor.

19.43 – Şimdi de yeni Garage Band tanıtılıyor. Yeni Özellik: Enstrüman çalmasını öğren. Bir öğreticiniz, bir enstrümanınız ve bir kontrol mekanizmanız var: Çalıştığınız bölümlerle ilgili olarak kendinizi test edebiliyorsunuz.

19.39 – Görüntü sabitleme ve klip üzerinde ince ayarlar yapma özellikleri gösteriliyor. Video çalma hızı değiştirilebiliyor, video klibe efektler eklenebiliyor. (Örn: Eski filmler.)

19.35 – Gelişmiş klip editörü tanıtılıyor. Videodan ses ayıklamak mümkün, ayrıca video klibe dış ses eklemek de mümkün.

19.33 – Şu anda iMovie 09 tanıtımı yapılıyor. Tek bir tıklama ile iMovie temalar yaratabiliyor. İki ve üç boyutlu seyahat haritaları hazırlayarak gezdiğiniz yerler gösterebiliyorsunuz. Otomatik video sabitleştirme özelliği sayesinde kalitesiz videolar bile daha güzel hale getiriliyor.

19.30 – iPhoto 09 tanıtımı bitti. Şimdi iMovie 09 zamanı.

19.25 – “Places – Konumlar” özelliğinde harita üzerinde bir yer seçildiğinde, o yerde çekilmiş bütün fotoğraflar karşınıza çıkıyor.

19.23 – iPhoto aynı kişinin bulunduğu bütün fotoğrafları yığın şeklinde gösteriyor. Yüz tanıma özelliğini kullanarak otomatik yakınlaştırma yapıyor.

19.21 – Şu ana kadar iPhoto 09 ile ilgili anlatılanları özetleyen bir gösterim yapılıyor.

19.20 – iPhoto 09’a yeni baskı temaları eklenmiş. Bunlardan bir tanesi de seyahat kitabı teması. GPS etiklemelerinin yapıldığı bir haritada bulunuyor.

19.19 – Oluşturulan fotoslayt gösterileri iTunes’a eklenebiliyor, iPhone ve iPod touch’a yüklenebiliyor.

19.17 – iPhoto 09’da Facebook ve Flickr ile senkronizasyon yapabilme özelliği de bulunuyor. Eğer etiketlendiyseniz, bu fotoğrafları kendi fotoğraf kütüphanenize indirebilirsiniz.

19.13 – iPhoto 09’da konuma göre de fotoğraf düzenlemesi ve sınıflandırması yapılabiliyor. Burada “geotagging” denilen coğrafi etiketlemeden yararlanılıyor. İşin içine burada da GPS giriyor. iPhoto fotoğraflardaki GPS etiketlerini okuyabiliyor.

19.11 – iLife 09 tanıtımı başlıyor. Phil Schiller: “iLife Mac’lerin tercih edilmesindeki en önemli sebeplerden bir tanesi.”  Yeni iPhoto 09’un tanıtımı yapılıyor. Yeni sürümde favori kişilere göre fotoğraf düzenleme, yüz tanıma gibi özellikler bulunuyor…

19.07 – Phil Schiller, Apple mağazalarının güzelliklerinden bahsettikten sonra biraz daha konuya giriyor. Bugünkü konuşmanın ana teması Mac. Adı üstünde bu Macworld… Geçen mali yılda 9.7 milyon Mac satılmış. Pazar gelişimi açısından Mac %37.7 gelişim gösterirken, PC’lerde bu oran %15.2.

19.05 – Phil Schiller, Apple için heyecanlı zamanların geçtiğini söylüyor. Çin’de, Avustralya’da ve Almanya’da açılan Apple mağazaları için çalışanlarına özel teşekkürlerini iletiyor.

19.03 – Phil Schiller sahneye çıktı ve izleyicileri selamlayarak konuşmasına başlıyor.

19.02 – Herkes yerine oturdu. Etkinliğin birazdan başlaması bekleniyor. Ve ışıklar söndü.

19.00 – Ve Macworld Expo açılış konuşması başlıyor.

18.55 –  Davetliler konuşmanın yapılacağı salona girmeye başladı. Al Gore, Cook ve Bertrand gelenler arasında. Steve Jobs henüz ortalıkta görünmedi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER