Teknoloji

macOS Monterey yayınlandı, işte gelen başlıca yenilikler ve desteklenen Mac modelleri

macos monterey

Apple, macOS’in en son sürümü Monterey’i yayınladı. Yazılım, birkaç aydır herkese açık beta sürümünde bulunuyordu ancak bugünkü dağıtım, Apple’ın yazılımın günlük kullanıma hazır olduğunu düşündüğü anlamına geliyor.

Her yıl olduğu gibi Apple, macOS’un en son sürümünü haziran ayında WWDC’de duyurdu. Yeni özellikler arasında Mac’leri iPhone’lardan ve iPad’lerden içerik oynatmak için AirPlay hedefi olarak ayarlama yeteneği, Apple’ın iOS otomasyon yazılımı Kestirmeler yer alıyor. Ayrıca FaceTime’daki iyileştirmelerin yanı sıra yeni bir Hızlı Not özelliği geliyor. Yenilikleri tanımak için Apple’ın hazırladığı özel sayfaya göz atabilirsiniz.

Ne var ki, Monterey’in en büyük yeni yeniliklerinden bazıları olan Evrensel Denetim ve SharePlay, final sürümünde mevcut görünmüyor. Apple, her iki özelliğin de “sonbaharda” kullanıma sunulacağını belirtiyor.

Evrensel Denetim, Apple yöneticisi Craig Federighi’nin WWDC’de gösterdiği gibi, dosyaların birkaç farklı makine arasında sürüklenip bırakılmasına izin veriyor. Ayrıca Mac’ler, MacBook’lar ve iPad’ler dahil olmak üzere birden fazla Apple cihazını aynı fare ve klavyeyle kontrol etmenize olanak tanıyor.

SharePlay ise insanların FaceTime üzerinden birbirlerine bağlanarak müzik, TV dizileri, filmler ve daha fazlasını birlikte izleme veya dinleme imkanını sunacak. Apple, kullanıma sunulduğunda, özelliği Apple Music, Apple TV+ ve ismi belirtilmeyen “popüler üçüncü taraf hizmetleri” ile kullanabileceğinizi söylüyor.

Safari ise, WWDC’de tanıtımı yapılan ve tartışma yaratan yeni sekme tasarımı yerine artık varsayılan olarak daha geleneksel bir arayüz kullanıyor. İlk beta sürümü kullanıcıları, diğer şeylerin yanı sıra, değişikliklerin o anda hangi sekmenin etkin olduğunu bulmayı çok zorlaştırdığından dolayı şikayette bulunmuşlardı.

macOS Monterey uyumlu Mac bilgisayarlar aşağıdaki gibi sıralanıyor:

Geçen yıl Big Sur’a güncellenebilen, ancak bu yıl Monterey’e geçişin dışında bırakılan birkaç model var. Bunlara 2015 MacBook, 2013 MacBook Air, 2013’ün sonu MacBook Pro ve 2014 iMac dahildir. Bu Apple kılavuzu sayesinde modelinizi tanımlama konusunda yardım alabilirsiniz.

macOS Monterey’i yüklemek için Sistem Tercihleri > Yazılım Güncelleme yolunu takip edin. Bu arada Spotlight arama motoruna “Yazılım Güncelleme” de yazabilirsiniz. Eğer Monterey mevcut bir güncelleme olarak görünürse, güncelle düğmesine tıklayarak yükleme sürecini başlatabilirsiniz. Eğer görünmüyorsa, bir süre sonra tekrar denemenizi tavsiye ederiz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER