Teknoloji

macOS High Sierra daha yüksek hız ve güvenlik vadediyor

macos high sierraApple WWDC 2017 açılış etkinliğinde beklendiği üzere yeni macOS sürümünü de duyurdu. Yeni versiyon macOS High Sierra adını taşıyor. Geliştirici betası bugün yayınlanacak işletim sisteminin herkese açık beta sürümü ver haziran ayı içinde yayınlanacak. Nihai sürüm ise sonbaharda kullanıcılarla buluşacak.

Geçtiğimiz yıl yayınlanan macOS Sierra’nın ardından macOS High Sierra gibi bir ismin seçilmesi tuhaf bir tercih gibi görünse de, Apple’ın uygun bir mantık çerçevesinde bu ismi seçtiği anlaşılıyor. Sahnede konuşan Apple’ın yazılımdan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Craig Federighi, bu ismin yanlış anlaşılabileceklerini düşündüklerini ancak ekibin ismin uygunluğu konusunda kendilerini ikna ettiğini dile getirdi.

macOS Sierra’nın güncellenmiş versiyonu, kullanıcılara daha yüksek hız ve daha fazla güvenlik vadediyor. Uygulamaların eskisine kıyasla daha az alan kaplamalarına yardım etmesi de işletim sisteminin dikkat çekici özellikleri arasında bulunuyor. Bu değişikliğin büyük kısmını Hiyerarşik Dosya Sistemi’nin yerini alan Apple Dosya Sistemi mümkün kılıyor. Apple kendi dosya sisteminin daha güvenli, daha dengeli ve çok daha hızlı olduğunun altını çiziyor.

Apple, Safari’nin JavaScript performansının yeni macOS sürümüyle Google Chrome’dan yüzde 80 daha hızlı olacağını iddia ediyor. High Sierra, Safari için güvenlik alanında bazı değişiklikleri de beraberinde getirecek. İnternet tarayıcısı otomatik öğrenme yardımıyla reklam takibi araçlarını tespit edip engelleyebilecek. Buna ek olarak, videoların otomatik olarak oynatılması da Safari tarafından önlenebilecek. Mail uygulaması ise geçmişe kıyasla yüzde 35 oranında daha az alan kaplayacak.

Fotoğraflar uygulaması da High Sierra ile yenilenecekler arasında yer alıyor. Hâli hazırda bir fotoğraf yönetimi uygulaması niteliğinde olan araç, High Sierra ile ışık düzenleme aracı gibi yeteneklere kavuşacak. Böylelikle kullanıcılara Photoshop deneyimine daha yakın bir deneyim sunulmuş olacak. Şirket, fotoğraflar arasında arama yapmanın da yenilenen uygulama sayesinde kolaylaşacağını belirtti.

macOS High Sierra görsel kaliteyi yukarıya çekecek

High Sierra, işletim sistemindeki tüm unsurları daha güzel göstermeyi de vadediyor. Grafik teknolojisi Metal’in Metal 2 isimli yeni versiyonunu duyuran Apple, böylelikle işletim sistemi için sanal gerçeklik desteğinin de kapısını açmış oldu. Apple bu desteğin demosunu sahnede Star Wars VR deneyiminden bir parça göstererek gerçekleştirdi.

İLGİLİ HABERLER