Teknoloji

macOS Catalina güncellemesi yayınlandı, Mac’iniz destekliyor mu?

macos catalina

Apple macOS 10.15 Catalina güncellemesini yayınladı. Mac işletim sistemine gelen en son büyük sürüm olan Catalina ile birlikte iTunes yazılımının Mac bilgisayarlardaki ömrü tamamlanıyor.

macOS Catalina ile birlikte iTunes’un yerine Apple Music, Podcast’ler ve Apple TV olmak üzere üç yeni uygulama geliyor. iTunes ile yapılanlar bu yeni ve daha da özelleşmiş uygulamalar aracılığıyla gerçekleştiriliyor. iPhone ve iPad’lerle eşzamanlama işleri ise Finder uygulamasına taşınıyor.

Yeni sürüm ile birlikte iPad uygulamaları için macOS desteği geliyor. Apple’ın Project Catalyst olarak adlandırdığı bu özellik sayesinde Apple’ın tabletleri için çıkarılmış olan uygulamaların masaüstü ve dizüstü bilgisayarlara gelmeye başlayacağını görüyoruz.

iPad demişken, macOS Catalina ile birlikte Sidecar adlı yeni bir özellik de geliyor. Sidecar ile birlikte iPad’inizi Mac bilgisayarınız için ikinci bir monitör gibi kullanabilirsiniz. Hem kablolu hem de kablosuz bağlantı ile Sidecar çalışabiliyor. Ayrıca Apple Pencil da destekleniyor, bu sayede Photoshop gibi uygulamaların Mac versiyonlarını kalemle kullanmak mümkün oluyor. Aynı zamanda Pencil ile ekran görüntüleri veya PDF’ler üzerinde çizim de yapılabiliyor.

Yeni gelen diğer özellikler arasında macOS’e eklenen Ekran Süresi ve daha sıkı gizlilik korumaları da bulunuyor. Bundan böyle uygulamaların masaüstü, dokümanlar, iCloud Drive ve harici depolama birimine erişmek için izninizi alması gerekiyor.

Catalina’nın güvenlik tarafında sunduğu bir başka küçük, anca önemli yenilik de Aktivasyon Kilidi oluyor. T2 güvenlik yongasını taşıyan Mac’ler Apple kimlik şifreniz olmadan silinemiyor ve yeniden etkinleştirilemiyor.

macOS Catalina ile birlikte Anımsatıcılar uygulaması da iOS 13 ile gelen yenilikleri yansıtıyor. Eğer anımsatıcılarınızın iOS 13 veya iPadOS yüklü cihazlarınızla eşleştirilmesini istiyorsanız, Mac bilgisayarınıza da en son sürümü en kısa zamanda yüklemelisiniz.

macOS Catalina destekleyen cihazlar

macOS 10.15 Catalina güncellemesi ücretsiz indirilebiliyor. Ekranın sol üst köşesindeki Apple simgesine tıkladığınızda açılan menüden Sistem Tercihleri’ni seçip daha sonra da Yazılım Güncelleme seçeneğine tıklayarak güncelleme işlemine başlayabilirsiniz.

macOS Catalina aşağıdaki Mac bilgisayarlar tarafından destekleniyor:

  • MacBook: 2015 ve daha yeni modeller
  • MacBook Air: 2012 ve daha yeni modeller
  • MacBook Pro: 2012 ve daha yeni modeller
  • iMac: 2012 ve daha yeni modeller
  • iMac Pro: 2017 ve daha yeni modeller
  • Mac Pro: 2013 ve daha yeni modelle
  • Mac mini: 2012 ve daha yeni modeller

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER