DosyaManşetler

macOS 12 Monterey ile gelen 10 dikkat çekici yeni özellik – Video

macos 12 monterey

Apple macOS Monterey güncellemesini 25 Ekim tarihinde yayınladı. Geçen yıl gelen Big Sur güncellemesi kadar kapsamlı yenilikler olmasa da, Monterey, diğer bir deyişle macOS 12, kullanıcıların deneyimini ve verimliliğini artıracak birtakım yenilikler sunuyor. Bu dosya yazısında ve videosunda, macOS 12 Monterey sürümüyle gelen 10 dikkat çekici yeni özellik yer alıyor.

Tüm içerikleri ve ayarları sil

tüm içerikleri ve ayarları sil

Daha önce bir Mac bilgisayarı sıfırlamak için açılıştan sonra kurtarma bölümüne giriş yapmanız ve nispeten karmaşık adımları izlemeniz gerekiyordu. Şimdi Monterey sürümüyle birlikte bir iMac, Mac Pro, Mac mini, MacBook Air veya MacBook Pro’yu sıfırlamak, fabrika ayarlarına döndürmek daha kolay. Tıpkı iPhone ve iPad’de olduğu gibi, içerikleri ve ayarları silmeye olanak sağlayan özel bir bölüm bulunuyor.

Sistem Tercihleri‘ni açın. Üstteki menüden Sistem Tercihleri‘ne tıklatın ve buradan Tüm İçerikleri ve Ayarları Sil… seçeneğini tercih edin. Hesap parolanızı girdikten sonra açılan sayfa üzerindeki adımları takip ederek bilgisayarınızı kolaylıkla sıfırlayabilirsiniz.

Mac’e AirPlay ile yansıtma

macos 12 monterey

Bir Mac bilgisayarın ekranını AirPlay aracılığıyla desteklenen bir TV’ye veya AirPlay’e yansıtma imkanı uzun zamandır mevcuttu. Şimdi macOS 12 ile birlikte Mac bilgisayarın kendisi bir AirPlay yansıtma noktası hâline dönüşüyor. Bu, ortak çalışma sırasında iPhone veya iPad’inizdeki içerikleri daha büyük ekranda göstermek için epey kullanışlı olacaktır. Ayrıca başka bir Mac bilgisayardaki görüntüyü de AirPlay üzerinden kendi bilgisayarınızda yansıtmanız mümkün oluyor.

Her zaman olduğu gibi, AirPlay kullanımı için Mac bilgisayarınız ile kaynak cihazın aynı ağa bağlı olmaları gerekiyor. iPhone veya iPad’inizde ya da diğer cihazınızdaki AirPlay noktalarını listelediğinizde, macOS 12 Monterey ile çalışan bilgisayarınızı da göreceksiniz. Bunu seçtikten sonra görüntü saniyeler içinde bilgisayarınıza aktarılacaktır.

Yeni FaceTime özellikleri

macos 12 monterey

Bildiğiniz gibi Apple, iOS 15 ve iPadOS 15 sürümleriyle birlikte FaceTime’da dikkate değer değişiklikler gerçekleştirdi. Yenilenen tasarım, arka planı bulanıklaştırma, FaceTime bağlantıları sayesinde başka cihaz ve platformlardaki kullanıcıların katılımı gibi yenilikler var. Mac üzerinde FaceTime kullananlar da bu yeniliklerden yararlanma imkanı buluyor.

Hızlı Notlar

macos 12 monterey

iPadOS 15 ile birlikte iPad’lere Hızlı Notlar olarak adlandırılan kullanışlı bir özellik gelmişti. Apple aynı özelliği, benzer bir yöntemle açılacak biçimde Mac bilgisayarlara taşıyor. Fare işaretçisini ekranın sağ alt köşesine götürüp beklettiğinizde, bir not kağıdının buradan belirdiğini göreceksiniz. Buna tıklattığınızda ise ekranda bir not penceresi açılacaktır.

Tıpkı iPad’lerde olduğu gibi, bu not penceresine istediğiniz metin, görüntü veya bağlantıyı sürükleyip bırakabilirsiniz. Hızlı Notlar’ınız ayrı bir klasörde saklanıyor ve iCloud hesabınıza bağlı diğer cihazlarla eşzamanlanıyor.

Safari Sekme Grupları

macos 12 monterey

Safari, 2021 yılında her Apple cihazında kapsamlı yeniliklerden geçti. Gelen yeniliklerden biri de Sekme Grupları oldu. Şimdi farklı konularda veya web siteleri altında açtığınız sekmeleri gruplandırabilirsiniz. Üstelik bunların aynı iCloud hesabına bağlı diğer cihazlarla da eşzamanlandığını belirtelim.

Safari’nin kenar çubuğunda sekme grupları için özel bir kontrol ve bölüm var. Buradan yeni bir sekme grubu oluşturmak veya var olan sekme gruplarını kolaylıkla yönetmek mümkün oluyor.

Odak

macos 12 monterey

Odak, bu yıl Apple’ın akıllı telefon, akıllı saat, tablet ve bilgisayar işletim sistemlerinin ortak yeniliklerinden bir tanesi oluyor. Eğer üzerinde çalıştığınız işe yoğunlaşmak, başka herhangi bir unsur tarafından rahatsız edilmemek istiyorsanız, Odak bu noktada sizin için fazlasıyla kullanışlı bir özellik olacaktır.

Sistem Tercihleri içinde Bildirimler ve Odak şeklinde özel bir seçenek var. Burada yer alan Odak sekmesi altından gerekli ayarlamaları yapabilirsiniz. Üstelik akıllı telefon, tablet veya saatinizde etkinleştirdiğiniz bir odak profili aynı iCloud hesabı altındaki Mac bilgisayarınızda da aktif hâle geliyor. Odak kontrolü ve profil değişikliklerini Mac’inizin Denetim Merkezi üzerinden de yapabilirsiniz.

Memoji’li Kilit Ekranı

macos 12 monterey

Memoji şimdi macOS 12 Monterey ile yeni bir kullanım alanı buluyor. Bir profil resmi olarak mevcut veya yeni oluşturduğunuz bir Memoji seçebilirsiniz. Daha sonra bunu Kilit Ekranı’nda da göreceksiniz. Üstelik siz parolayı girmeye çalışırken çeşitli animasyonlarla sizi eğlendirecektir.

Sistem Tercihleri bölümünde yer alan profil resminize tıklatarak Memoji seçimini gerçekleştirebilirsiniz. Diğer Apple cihazlarınızda oluşturduğunuz memoji’leri kullanabileceğiniz gibi, Mac bilgisayarınız üzerinden yeni bir Memoji de oluşturabilirsiniz.

Kestirmeler

macos 12 monterey

Kestirmeler uzun zamandır iOS ve iPadOS’te vardı. Şimdiyse macOS 12 Monterey ile birlikte Mac bilgisayarlara da geliyor. Kestirmeler uygulaması çeşitli algoritmalar ve rutinler oluşturarak bilgisayarınızı daha verimli biçimde kullanmanıza olanak sağlıyor.

Kestirmeler uygulamasına bakarsanız, burada daha önce iPhone veya iPad’inizde oluşturduğunuz kestirmeleri görebilirsiniz. Mac bilgisayarınız üzerinde yeni kestirmeler oluşturabilirsiniz. Bunlar da diğer cihazlarınızla eşzamanlanacaktır.

Canlı Metin

macos 12 monterey

Canlı Metin özelliği iOS 15 ve iPadOS 15 güncellemeleri ile birlikte iPhone ve iPad’lere gelmişti. Ne var ki, Türkçe dil desteği bulunmadığı için aktif biçimde kullanılamıyor. Benzer durum Mac bilgisayarlar için de geçerli. Bununla birlikte dil ayarını destekleyen bir dile çevirdiğinizde Canlı Metin’den yararlanabilirsiniz.

Canlı Metin özelliği, bir fotoğraftaki metinleri tanıyor, bunları kopyalayıp başka kaynaklara kolaylıkla yapıştırmayı sağlıyor. Ders notlarını veya kitapların dijitale kolaylıkla aktarılması gibi işlerde fazlasıyla yardımcı olurdu.

Evrensel Denetim

macos monterey

Bu özellik henüz sunulmadı, Apple “sonbaharda” geleceğini belirtiyor, ancak burada bahsetmeden geçmeyelim. WWDC 2021 açılış konuşması yayını sırasında Apple yöneticisi Craig Federighi’nin etkileyici bir sunumunu gerçekleştirdiği Evrensel Denetim özelliği; Apple yapımı M1 işlemcisini içeren Mac bilgisayarların bağlı iPad’lerle veya diğer Mac bilgisayarlarla ortak çalışmasını sağlayacak. Bu cihazlar arasında fare ve klavye paylaşımının yanı sıra, içeriklerin taşınması da sanki aynı bilgisayarda yapılıyormuş gibi, sürükle-bırak işleyişiyle, pürüzsüz biçimde gerçekleştirilecek.

İLGİLİ HABERLER