Teknoloji

Yeni MacBook Pro ve MacBook’un geçen yılki modellerden ne farkı var?

macbook pro 2017

iFixit sitesinin tamir uzmanı ekibi alet çantasını alıp Apple’ın yenilenen MacBook ve MacBook Pro dizüstü bilgisayarlarının söküm işlemlerine girişti. Ekibin belirttiğine göre, yeni modellerde neredeyse hiçbir değişiklik yok gibi görünüyor.

Apple’ın dizüstü bilgisayarlarının, kağıt üstünde sadece çok az bir teknik özellik güncellemesi aldığı biliniyor, en büyük yenilik olarak ise Kaby Lake işlemciler öne çıkıyor. Bunun yanı sıra depolama ve hafıza tarafında da küçük güncellemeler mevcut. Her şeye rağmen içteki bileşenlerin çok az değişikliğe uğradığını görmek şaşırtıcı oluyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
Yeni iMac?in içini açıp yükseltmek zor değil, ancak tavsiye edilmez

iFixit sitesi söz konusu makineleri parçalarına ayırdığında, bunların iç yerleşimlerinin ve çoğu bileşeninin seleflerine göre neredeyse tamamen aynı olduğu sonucuna varıyor. Sadece fanların renkleri gibi detaylarda küçük değişiklikler bulunuyor.

Dikkate değer görülen tek değişiklik olarak, MacBook 2017’nin, MacBook Pro 2016 ile birlikte getirilen ikinci nesil kelebek mekanizmalı tuşlara sahip olan yeni klavyesi dile getiriliyor.

iFixit sitesi, klavye tetiğinin bu sefer daha klasik bir düğme mekanizması çerçevesinde yapılandırıldığını, plastik kelebek mekanizmasının bu yeni düğme biçimine yer açmak amacıyla inceltildiğini söylüyor.

Web sitesi, bu değişikliğin dayanıklılık seviyesini artırmaya yönelik bir değişiklik olabileceğini, çünkü klavye tuşlarının MacBook 2016’dakiyle aynı hissi verdiğini söylüyor.

Çoğu kişi için bu yeni klavye konfigürasyonuyla ilgili olarak kafaya takılacak nokta, geçen yılın MacBook klavyesiyle ilgili olarak dile getirilen sorunların bazıların çözülüp çözülmediği olacaktır. Bazıları MacBook’un tuşlarının klavye genelinde aynı hissi vermediğini, dizüstü bilgisayar ısındıkça da tıklama sesinin şiddetinin arttığını dile getirmişti. Eğer bu sorunlar hâlâ varsa, o hâlde MacBook 2017’de yapılan değişiklikler pek fazla amacına ulaşmamış olacak demektir.

iFixit sitesi, yeni MacBook Pro’nun Touch Bar’ının hâlâ değiştirilmesi zor bir parça olarak kaldığını; işlemci, RAM, depolama birimi gibi diğer temel bileşenlerin de lojik devreye lehimlendiğini belirtiyor. Ayrıca pil de kasaya sıkı şekilde yapıştırılmış. Sonuç olarak MacBook Pro 2017’nin sökülüp tekrar birleştirilmesi epey zor görünüyor.

MacBook 2017 için de aynı hikâye geçerli. Temel bileşenler lehimlenmiş ve pil de gövdeye sıkı sıkıya bağlanmış. Her iki dizüstü bilgisayar da iFixit’ten, tamir edilebilirlik puanı olarak 10 üzerinden 1 alabiliyor. Ancak Apple’ın dizüstü bilgisayarlarının genelini düşündüğümüzde, bu puan çok da şaşırtıcı sayılmıyor.

İLGİLİ HABERLER