Teknoloji

Macaristan internete vergi getirme planından şimdilik vazgeçti

macaristan-internet-vergi-021114

Macaristan, yapılan büyük gösterilerin ardından internet veri transferlerini vergilendirme planını askıya almaya karar verdi. Başbakan Viktor Orban’ın Macaristan medyasına yaptığı açıklamaya göre, söz konusu internet vergisi ülkenin bütçe taslağından çıkarıldı, ancak çevrim içinden kazanılan paradan vergi alınmasına yönelik planın gelecek yıl yeniden değerlendirmeye alınacağını kaydetti.

Orban’ın söylediğine göre, söz konusu vergi mevcut formunda çıkarılamazdı, çünkü devlet bunu iletişim vergisinin kapsamını genişletme olarak görürken halk bunu bir internet vergisi olarak gördü. İnsanların sevmediği, ancak aynı zamanda mantıksız buldukları bir şeyin yapılmaması gerektiğini söyleyen Orban, bu vergi tasarısının yeniden düzeleneceğini ve şimdilik tartışmaya açılmayacağını kaydetti.

Söz konusu vergi tasarısı kapsamında internet servis sağlayıcılarının transfer edilen her bir gigabaytlık veriden 0.62 dolar civarında vergi ödemesi öngörülüyordu. Bürokratlar böylelikle devletin kasasına 8 milyon dolarlık ek gelir sağlanacağını hesaplamıştı, ancak toplam rakamın 720 milyon dolara çıkabileceği iddia edilmişti. Geçtiğimiz salı günü Budapeşte’de gerçekleştirilen gösterilere 100 bin civarında insan katılmış, hem bu vergi planını hem de Orban’ın ülkede bazıları tarafından otoriter olarak nitelendiren merkez sağ politikalarını protesto etmişti.

Orban hükümetin internet düzenlemesini ve vergilendirmesini ocak ayında yeniden görüşmeye başlayacağını, görüşmelerin gelecek yılın ortalarında sonuçlanmasını beklediğini dile getirdi.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Neelie Kroes de Macaristan’ın internet vergisinden vazgeçen kararını olumlu karşıladı, bunu Avrupa için bir zafer olarak nitelendirdi.

İLGİLİ HABERLER