Teknoloji

Mac Studio ve Studio Display’e iFixit söküm işlemi ve ortaya çıkan sonuçlar

mac studio ifixit
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iFixit, Apple’ın yeni piyasaya çıkan Mac Studio bilgisayarını ve Studio Display monitörünü masasına koydu ve bu ikisinin ne kadar kolay sökülebilecekleri, onarılabilecekleri ve hatta yükseltilebilecekleri de dahil olmak üzere, daha fazla bilgi edinmek için her ikisini de parçalarına ayırdı. Özellikle Mac Studio, erişmesi ve değiştirilmesi oldukça kolay olmasına rağmen SSD’leri kullanıcı tarafından yükseltilebilir görünmediği için bazı tartışmalara neden oldu.

iFixit’in söküm işleminden gelen bir iyi haber de, sürücünün arızalanması durumunda Mac Studio’daki SSD’yi aynı boyutta bir SSD ile değiştirmenin mümkün görünmesidir. Ancak erişilebilir ikinci bir SSD yuvası olmasına rağmen, Studio’nun depolama birimini kendi başınıza kolayca yükseltmek için ek bir ikinci sürücü takmanız mümkün görünmüyor. Bir son kullanıcının bir Mac Studio’nun depolamasını yükseltmesinin mümkün olup olmayacağına gelince, iFixit bu konuda kesin hüküm vermiyor.

Bu zorluklar, Apple’ın son kullanıcı seviyesinde SSD yükseltmelerini önlemek için bir tür yazılım engeli uyguladığı yönünde spekülasyonlara yol açtı. Ancak ArsTechnica’nın belirttiği gibi, bu durumun muhtemelen Apple Silicon Mac’lerdeki depolamanın temel tasarımıyla daha çok ilgisi var gibi görünüyor. PC SSD’leri tipik olarak aynı (çıkarılabilir) modül içinde hem NAND flash yongaları hem de bir SSD denetleyicisi içerirken, Apple’ın son Mac’leri bunları ayırıyor. NAND, SSD modülünün kendisinde kalıyor, ancak SSD denetleyicisi Apple’ın yongalarında yerleşik biçimde bulunuyor.

Tüm bu nedenlerden dolayı, Mac Studio’nun depolama alanını bir kullanıcının tek başına yükseltmesi kolay görünmüyor. Bunun yerine, daha yüksek fiyat seçenekleriyle sunduğu daha yüksek depolama alanlarını tercih etmesi gerekiyor.

Diğer taraftan, Mac Studio’nun son kullanıcı tarafından onarılabilirlik durumu ile ilgili hem iyi hem de kötü haberler var. İyi haber şu ki, çoğu bileşen vidalarla bir arada tutuluyor ve bilgisayarın bağlantı noktaları modüler, bunlar kırılırsa değiştirilmesi nispeten kolay olmalıdır. Ancak bilgisayarın içini açmak istediğinizde, yapışkan bir lastik ayak halkasının soyulması, RAM’inin lehimlenmiş olması ve hantal soğutma mekanizması zorluk çıkaracak gibi görünüyor. Genel olarak, iFixit, Mac Studio’ya eski Mac Mini ile aynı şekilde onarılabilirlik için 6/10 puan veriyor.

Son olarak iFixit, iMac gibi açıldığını ve içinin ona çok benzediğini söylediği yeni Studio Display’i de parçalara ayırma fırsatını yakaladı. Ekip, daha sonraki bir tarihte ekran hakkında daha fazla şey söyleyeceğini söylese de, Studio Display’in web kamerasının iPhone 11’de bulunanla aynı kamera sensörünü kullandığını doğruluyor.

İLGİLİ HABERLER