Teknoloji

Mac satışları küçülen pazara rağmen arttı

m2 macbook pro mac

Pandeminin zirvesinin geride kalmasının ardından PC satışlarında başlayan düşüş hâlâ devam ediyor. Ancak bu düşüş Apple‘ı etkilemiyor. Araştırma şirketi IDC’nin verilerine göre, 2023’ün ikinci çeyreğinde Mac satışları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 10 oranında arttı. Ancak IDC bu artışın da “yapay” bir noktasının olduğuna dikkat çekiyor.

IDC’nin verilerinde küresel PC satışlarının 2023’ün ikinci çeyreğinde yüzde 13.4 oranında azaldığı görülüyor. Böylelikle PC pazarındaki küçülme üst üste altıncı çeyrekte devam etmiş oluyor. Küresel ekonomik dalgalanmalar, hem bireysel hem de kurumsal kullanıcı tarafında talebin zayıf kalması ve IT bütçelerindeki değişikliğe bağlı olarak cihaz alımlarının azalması düşüşün önemli faktörleri arasında sayılıyor.

Buna ek olarak, pek çok satıcının da henüz ellerindeki satılmayan stokları tüketmeye çalıştığı ve bu nedenle yeni sipariş geçmediği belirtiliyor. Apple tarafında ise geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğinde tedarik zincirinde COVID kaynaklı kapanmalar nedeniyle daralmalar yaşandığı ve bu nedenle yıllık bazda yapılan karşılaştırmalarda şirketin avantajlı hâle geldiğine dikkat çekiliyor.

Mac satışlarındaki artış Apple’ın pazardaki yerini değiştirmedi

Mac satışlarındaki artışa rağmen, Apple’ın bilgisayar pazarındaki yerinin değişmediğini belirtmekte fayda var. Pazarın zirvesinde geçtiğimiz yılın aynı döneminde olduğu gibi yine Lenovo bulunuyor. İkinci sırada HP, üçüncü sırada ise Dell yer alıyor. Apple ise bu üç şirketin ardından dördüncü sıradaki yerini koruyor.

İLGİLİ HABERLER