Teknoloji

Mac OS X 10.6.8 SSD TRIM desteğini getirdi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Mac tabanlı sistemlerinde SSD kullananların TRIM desteği için OS X Lion’ın çıkışına kadar beklemesi gerekmiyor. Geçen hafta yayınlanan ve Lion gelmeden önceki son Snow Leopard sürümü olan OS X 10.6.8 güncellemesinde bu desteği bulunduğu MacRumors tarafından ortaya çıkarıldı, ancak bir noktaya dikkat çekmek gerek. SSD’li sistem sahibi her Mac kullanıcısı bu destekten yararlanamayabilir.

Apple TRIM desteğini üçüncü parti sürücü yerine kendisinin resmen onayladığı SSD’leri kullanan Mac’ler için açmış durumda. Yani, eğer sabit diskli bir Mac’in bu diskini kendi imkanlarınız dahilinde SSD ile değiştirirseniz, TRIM desteğini alamayacaksınız. Apple, SSD’li 2011 model MacBook Pro’lar için çıkarılmış olan OS X 10.6.6 yazılımında bu özelliği etkinleştirmişti, şimdiyse Apple’ın başlangıçta SSD ile gelen tüm modellerinde TRIM desteği bulunuyor olacak.

TRIM’in ne demek olduğunu merak edenleri için konuşacak olursak, bu kavram temelde SSD’ler için kullanılan otomatikleşmiş çöp toplama sistemini tanımlıyor. Sistem hangi veri bloklarının artık kullanılmadığını ve silinebileceğini işletim sistemine bildiriyor. Bu sistem olmadığı takdirde sürücüler giderek daha yavaş çalışır hâle geliyor. Windows kullanıcıları bir süredir TRIM desteğinin nimetlerinden faydalanıyordu, Mac kullanıcılarıysa bu teknolojiden yoksun şekilde idare etmek ya da kendi çöp toplama sistemine sahip olan SSD’lerden birini almak zorunda kaldı.

İlgili – MacRumors

İLGİLİ HABERLER