Teknoloji

Mac OS 8 uygulamasıyla zamanda yolculuğa çıkın

Mac OS 8, geliştirici Felix Rieseberg tarafından Mac veya PC’ye yüklenebilecek bir masaüstü uygulamasına dönüştürüldü. Riesberg daha önce de Windows 95’i bir masaüstü uygulaması hâline getirdi. Tecrübeli geliştirici, mac OS 8.1 yüklü 1991 model bir Macintosh Quadra’yı tek bir Electron uygulamasına dönüştürdü.

Uygulamanın içinde 1997’den kalma bir MacWorld demo CD’si sayesinde çeşitli oyun ve uygulamalar da bulunuyor. Mac OS 8’in masaüstü uygulaması macOS’in yanı sıra Windows ve Linux işletim sistemli cihazlara yüklenebiliyor.

Tamamen JavaScript ile yazılan macintosh.js app uygulaması, sanal bir makine kullanarak Motorola işlemcili bir Macintosh Quadra 900 emülasyonu oluşturuyor. Bu uygulama içinde Duke Nukem 3D, Civilization II, Dungeons & Dragons, Namely, Oregon Trail, Alley 19 Bowling ve Damage Incorporated gibi klasik oyunlar da çalıştırılabiliyor. Ön yüklü şekilde sunulan uygulama ve deneme sürümleri arasında ise Photoshop 3, Premiere 4, Illustrator 5.5, StuffIt Expander ve Apple’ın Web Sayfası Yapım Kiti gibi seçenekler bulunuyor.

mac os 8

Internet Explorer ve Netscape uygulama içindeki internet tarayıcılar. Ancak Riesberg bu sürümlerin çok eski olduğunu ve Google’ı bile çalıştıramadığını belirtiyor. Yine de, 90’lardan kalma bir Mac OS sürümünün JavaScript ile çalıştırılacak şekilde düzenlenmesinin etkileyici olduğunu söylemek gerekiyor.

Mac OS 8 masaüstü uygulaması GitHub üzerinden indirilebiliyor. Zamana yolculuğa çıkmak isteyenler için yükleme dosyalarının boyutlarının 250 MB’ı geçmediğini belirtmekte fayda var.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER