Teknoloji

Apple M2 ve M2 Pro işlemcili yeni Mac mini’yi tanıttı

mac mini
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple M2 ve yepyeni M2 Pro ile süper güçlere kavuşan yeni Mac mini’yi tanıttı. M2 çip ile Mac mini şimdi daha güçlü ve yetenekli hâle geliyor. Yeni M2 Pro çip, Mac mini’yi ilk kez profesyonel düzeyde performansla tanıştırıyor. Kullanıcılar daha önce bu kadar kompakt bir tasarımda hayal bile edemeyecekleri yüksek performanslı iş yükleriyle çalışabilecekler. M2 ve M2 Pro çipe sahip Mac mini daha hızlı performans ve daha da fazla birleşik bellek sunuyor. Gelişmiş bağlantı seçeneklerine sahip M2 modeli iki adede, M2 Pro modeli ise üç adede kadar ekrana destek veriyor. Studio Display ve Magic aksesuarları eşliğinde, macOS Ventura’nın gücü ve kullanım kolaylığıyla birlikte Mac mini, kullanıcıların üretkenliğine ve yaratıcılığına seviye atlatacak olağanüstü bir masaüstü deneyimi yaşatıyor.

“Kompakt tasarımında inanılmaz özellikler ve çok geniş bağlantı seçenekleri sunan Mac mini, birçok farklı yerde birçok farklı yolla kullanılıyor. Bugün, bu modeli M2 ve M2 Pro ile daha da ileriye taşımaktan büyük heyecan duyuyoruz.” diyen Apple’ın Global Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Greg Joswiak sözlerine şöyle devam etti: “Daha yüksek performans ve yetenekleriyle M2 çipli Mac mini son derece avantajlı bir çözüm. Profesyonel düzeyde güçlü performansa ihtiyaç duyan kullanıcılar ise kendi sınıfındaki hiçbir masaüstü bilgisayara benzemeyen M2 Pro çipli Mac mini’yi tercih edebilir.”

M2 ve M2 Pro çipler önceki nesil Mac mini’ye kıyasla daha hızlı yeni nesil CPU ve GPU, daha yüksek bellek bant genişliği ve daha güçlü bir media engine sunuyor. Yeni Mac mini bu sayede olağanüstü performansa ve sektör lideri güç verimliliğine kavuşuyor. Her iki model de performans sürekliliği sağlayan gelişmiş bir termal sisteme sahip.

mac mini

M2 çipli Mac mini’de dört adet yüksek performans çekirdeğine ve dört adet yüksek verimlilik çekirdeğine sahip 8 çekirdekli CPU ve 10 çekirdekli GPU bulunuyor. 14.499 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulan bu Mac mini, süper hızlı performans ve muhteşem üretkenlik arayan kullanıcılar için mükemmel bir tercih. Birden fazla uygulama açıp aynı anda çalıştırmak ve internette gezinmek gibi günlük işler inanılmaz hızla yapılabiliyor. Daha ağır görevlerle uğraşan kullanıcılar, M2 çipli Mac mini ile daha zorlu iş yüklerinin de üstesinden gelebiliyor. 24 GB’a kadar birleşik bellek ve 100 GBps bant genişliği ile Adobe Photoshop’ta görsel düzenleme gibi işlemler önceki nesle göre yüzde 50’ye kadar daha hızlı gerçekleşiyor.

M2 sayesinde Mac mini, ProRes hızlandırma özelliğine de kavuşuyor. Böylece Final Cut Pro’da video düzenleme gibi işlemler iki kat daha hızlı yapılabiliyor. M2 modeli ayrıca saniyede 30 kare hızda iki adede kadar 8K ProRes 422 video akışını veya saniyede 30 kare hızda 12 adede kadar 4K ProRes 422 video akışını aynı anda oynatabiliyor. Tüm bu performansla Mac mini, piyasadaki en çok satan Windows masaüstü bilgisayardan 5 kata kadar daha hızlı. İlk kez bilgisayar alacaklar, sistemini yenilemeyi düşünenler ve PC’den geçiş yapanlar için inanılmaz avantajlı bir seçenek sunuyor.

Intel Core i7 işlemcili Mac mini ile kıyaslandığında M2 çipli Mac mini şunları sunuyor:

  • Pixelmator Pro’da yapay öğrenme (ML) ile 22 kata kadar daha hızlı görüntü ölçeği artırma performansı.
  • Final Cut Pro’da 9,8 kat daha hızlı karmaşık zaman çizelgesi render işlemleri.

M1 çipli önceki nesil Mac mini ile kıyaslandığında M2 çipli Mac mini şunları sunuyor:

  • Final Cut Pro’da 2,4 kata kadar daha hızlı ProRes kod dönüştürme performansı.
  • Adobe Photoshop’ta yüzde 50’ye kadar daha hızlı filtre ve işlev performansı.
  • Resident Evil: Village’da yüzde 35’e kadar daha hızlı oyun deneyimi.

M2 Pro, Mac mini’yi ilk kez profesyonel düzeyde performansla tanıştırıyor. CPU’su sekiz adet yüksek performans çekirdeği ve dört adet yüksek verimlilik çekirdeği olmak üzere toplamda 12 adede kadar çekirdekle, GPU’su ise 19 adede kadar çekirdekle yapılandırılabilen M2 Pro, 200 GBps ile M2’den iki kat daha fazla bellek bant genişliği sunuyor ve 32 GB’a kadar belleği destekliyor. Yeni nesil Neural Engine ise M1 çipe kıyasla yüzde 40 daha hızlı. Bu da video analizi ve görüntü işleme gibi yapay öğrenme görevlerini hızlandırıyor. Çok az güç harcayarak video oynatmayı ve kodlamayı önemli ölçüde hızlandırmak için tasarlanan M2 Pro, çok güçlü bir media engine da sunuyor. En popüler video codec’lerini hızla çalıştıran bu media engine, saniyede 30 kare hızda beş adet 8K ProRes 422 video akışını veya saniyede 30 kare hızda 23 adet 4K ProRes 422 video akışını aynı anda oynatabiliyor. Gücünü M2 Pro çipten alan model, Intel tabanlı en hızlı Mac mini’den 14 kata kadar daha hızlı.

Intel Core i7 ve Radeon Pro 5500 XT’ye sahip 27 inç iMac ile kıyaslandığında4 M2 Pro çipli Mac mini şunları sunuyor:

  • Adobe Photoshop’ta yüzde 50’ye kadar daha hızlı filtre ve işlev performansı.
  • Adobe Lightroom Classic’te 5,5 kata kadar daha hızlı panoramik birleştirme.
  • Final Cut Pro’da 4,4 kata kadar daha hızlı nesne izleme.

M1 çipli önceki nesil Mac mini ile kıyaslandığında M2 Pro çipli Mac mini şunları sunuyor:

  • Affinity Photo’da 2,5 kata kadar daha hızlı grafik performansı.
  • Final Cut Pro’da 4,2 kata kadar daha hızlı ProRes kod dönüştürme performansı.
  • Resident Evil Village’da 2,8 kata kadar daha hızlı oyun deneyimi.

M2 Pro ile Mac mini kullanıcıları daha önce böylesine kompakt bir tasarımda hayal bile edilemeyen yüksek performanslı iş yüklerinin üstesinden gelebiliyor. Müzisyenler inanılmaz güçlü eklentiler ve efektlerle hiçbir notayı kaçırmadan müzik yapabiliyor, fotoğrafçılar ise devasa görselleri anında düzenleyebiliyor. İçerik üreticileri ProRes video gibi çeşitli kamera formatlarıyla birden fazla kamera kullanarak sorunsuz çalışabiliyor, oyuncular da yüksek performans gerektiren oyunları konsol kalitesinde oynayabiliyor. Intel tabanlı en hızlı Mac mini’den 15 kata kadar daha iyi bir oyun performansı elde ediliyor.

Mac mini çok çeşitli bağlantı noktalarıyla geniş bağlantı seçenekleri sunmaya devam ediyor. İki adet Thunderbolt 4 bağlantı noktası bulunan M2 modeli iki ekranı destekleyebiliyor. M2 Pro modeli ise dört adet Thunderbolt 4 bağlantı noktasına sahip ve üç ekranı destekliyor. Bu model, bir adet 8K ekranı destekleyen ilk Mac modeli olma özelliğine de sahip. Her iki yeni Mac mini modelinde de iki adet USB-A bağlantı noktası, bir adet HDMI bağlantı noktası, 10 GB seçeneği de olan bir adet Gigabit Ethernet bağlantı noktası ve yüksek empedanslı kulaklıkları destekleyen gelişmiş bir kulaklık jakı bulunuyor. Kablosuz bağlantı için ise yeni modellerde önceki nesle göre 2 kata kadar daha hızlı performans sunan en yeni WiFi 6E standardının yanı sıra Bluetooth 5.3 teknolojisi yer alıyor.

Studio Display ve Magic aksesuarlarıyla birlikte kullanıldığında, Mac mini olağanüstü bir masaüstü deneyimi sunuyor. Geniş 27 inç 5K Retina ekrana, Ana Sahne özellikli 12 MP Ultra Geniş kameraya, stüdyo kalitesinde üçlü mikrofon dizilimine ve Uzamsal Ses özellikli altı hoparlörlü ses sistemine sahip olan Studio Display eksiksiz Mac masaüstü deneyimini tamamlıyor. Kullanıcılar Mac mini ve Studio Display’in şık tasarımını tamamlayan uyumlu Magic aksesuarlarını da tercih edebiliyor.

Yeni Mac mini için ne kadar ödemek gerekiyor?

Yeni Mac mini modelleri 17 Ocak itibarıyla sipariş edilebilecek ve 24 Ocak itibarıyla raflardaki yerini alacak. M2 çipli Mac mini 14 bin 499 TL’den ve eğitime özel 12 bin 079 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. M2 Pro çipli Mac mini ise  31 bin 999 TL’den ve eğitime özel 29 bin 539 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. 

İLGİLİ HABERLER