Teknoloji

Gelecek nesil MacBook Air ve iMac 3nm tabanlı M3 çiple bekleniyor

m2 macbook air

Apple, Bloomberg’den Mark Gurman’ın bir haberine göre, daha verimli bir 3 nanometre fabrikasyon süreci kullanılarak oluşturulmuş M3 çipli bir MacBook Air ve iMac üzerinde çalışıyor. Yükseltilmiş iki cihazın ne zaman piyasaya sürüleceği belli olmasa da Gurman, M3 çipinin bu yılın sonlarında veya gelecek yılın başlarında gelmesini bekliyor.

Gurman, Apple’ın M3 donanımlı bir 13 inç MacBook Air, 15 inç MacBook Air ve yeni bir iMac üzerinde çalıştığını belirterek bunu ilk olarak geçen yılın haziran ayında ima etmişti. O zaman, M3 çipinin 2023 yılının başlarında ortaya çıkabileceğini söylemişti, ancak bu, henüz gerçekleşmedi.

Bunun yerine Apple, MacBook Pro serisine geçen haftanın ortalarında duyurduğu yeni M2 Pro ve M2 Max yongalı 14 ve 16 inç MacBook Pro’ları dahil etti ve ayrıca Mac Mini’ye bir M2 Pro yongalı seçenek ekledi. M2 Pro ve Max yongaları, Apple’ın M1 yongalarını üretmek için kullandığı standart 5nm mimarisinin bir yükseltmesi olan ikinci nesil 5nm mimarisine dayanıyor.

Apple M3 çipiyle ilgili son söylentiler

Ancak yakında beklenen M3 çipinin işleri bir adım öteye götürmesi bekleniyor. Apple’ın çiplerinin üretimini üstlenen Tayvan Semiconductor Manufacturing Company’ye (TSMC) göre, 3nm mimarisi, 5nm’ye kıyasla hızı yüzde 15’e kadar artırabilir ve güç tüketimini yüzde 30 kadar azaltabilir. TSMC Tayvan merkezli tesislerinde 3nm yongaların seri üretimine geçen yıl başladı, ancak bu teknoloji, üreticinin ABD’nin Arizona eyaletindeki yeni fabrikasına 2026’ya kadar ulaşmayacak.

Bununla birlikte MacBook Air ve iMac, yakında M3 yükseltmesi alması muhtemel tek cihazlar değil. Apple’ın yeni MacBook Pro’larını duyurduğu gün, Apple analisti Ming-Chi Kuo, Apple’ın 2024’ün ilk yarısında yeni 3nm M3 Pro ve M3 Max işlemcilere sahip yeni MacBook Pro model serisini piyasaya sürebileceğini söyledi. Bu planların gerçeğe dönüşüp dönüşmeyeceğini görmek için bir süre beklememiz gerekecek.

Bu arada Gurman da Apple’ın 2025’te dokunmatik ekranlı bir Mac piyasaya sürebileceği yönünde ek bir tahminde daha bulunmuştu. Onun için de biraz daha fazla beklememiz gerekece.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER