Teknoloji

M1 iPad Pro parçalarına ayrıldı, mini LED ekranın detayları görüldü

m1 ipad pro ifixit

Aylarca süren söylentiler ve spekülasyonlar sonunda Apple, geçtiğimiz nisan ayının sonlarına doğru oldukça önemli iki değişiklikle yeni bir iPad Pro modelini tanıtmıştı. Mayıs ayının sonlarına doğru da Türkiye’de piyasaya sürüldü. iFixit 12.9 inç M1 iPad Pro’un söküm işlemleriyle Apple’ın gelişmiş profesyonel tabletin detaylarını ortaya çıkardı.

Apple M1 çipine geçiş, iPad Pro ve MacBook’lar arasındaki sınırları daha da bulanıklaştırıyor. Aslında Mini LED ekrana geçiş bazıları için M1 işlemciye geçişten daha önemli bir olay olmuştu. iFixit’in 12.9 inç M1 iPad Pro için hazırladığı söküm incelemesi, yeni tablette teknolojik açıdan gerçekten ilginç noktaların bulunduğunu gösteriyor.

Söz konusu arka aydınlatma olduğunda, “XDR Display” adı altında gelen Mini LED ekran çok önemlidir. En üstte hâlâ LCD kullanıyor, bu nedenle OLED teknolojisine kıyasla avantajlar geride kalmaya devam ediyor. Bununla birlikte, Apple’ın daha önce iPad’lerde kullandığı arka aydınlatmaya kıyasla, Mini LED ekran çok büyük bir yükseltme niteliğini taşıyor.

iFixit, teknoloji hakkında bilgileri tazeleme veya ders alma imkanı veriyor. Özetleyecek olursak bu panel, aydınlatma sağlamak için ekranın arkasında bu türden yerleştirilmiş binlerce mini LED kullanıyor. Yoğun parlaklıktan öte, bu mini LED’lerin her biri, ekranın üstünde görüntülenenlerle senkronize edilmek üzere ayrı ayrı kontrol edilebiliyor.

Bu teknoloji etkileyici olsa da, sökme işleminde herhangi bir olumlu katkısı yok gibi görünüyor. Teknisyenlerin ve servis sağlayıcılarının ekranı çıkarmak için hâlâ sıcaklıktan yararlanmaları ve sabırlı olmaları gerekiyor. Yani yine riskli bir süreç var. Ne yazık ki bu süreç, içindeki herhangi bir şeyi onarmak veya değiştirmek için gerekli ilk adımdır.

Ayrıca iFixit, M1 iPad Pro içinde 5G anteni, M1 çipi ve yeni geniş açılı ön kamera dışında çok az bileşenin değiştiğini belirtiyor. Sitenin tam söküm kılavuzlarını ve incelemesini yayınlamasını bekleyeceğiz, ancak en azından, iPad Pro’nun da kullanıcıların tek başlarına kolaylıkla tamir edemeyecekleri, parçalarını değiştiremeyecekleri bir cihaz olduğu anlaşılıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER