DosyaManşetler

Lumia Denim güncellemesi: Ne zaman geliyor, hangi cihazlar alıyor?

microsoft-lumia-denim-191214

Lumia Denim güncellemesi geçtiğimiz eylül ayında düzenlenen IFA 2014’te çeşitli Nokia Lumia cihazlarıyla birlikte duyurulmuştu. Lumia Denim güncellemesi 2014’ün son çeyreğinde çıkan çeşitli Nokia ve Microsoft markalı Lumia telefonlarında yüklü olarak sunulmuştu. Eğer son zamanlarda yeni bir Lumia telefonu; Lumia 830, 735 ve 535 satın aldıysanız, Lumia Denim sürümü çoktan yüklüdür.

Eğer daha eski bir Lumia telefonuna sahipseniz, Lumia Denim güncellemesiyle ilgili olarak aşağıdaki bilgiler sizin için yararlı olacaktır.

Lumia Denim nedir?

Lumia Denim en son Windows Phone sürümüne verilen ad. Aslında daha Nokia zamanında, Windows Phone’un standart sürümüne ek olarak Nokia tarafından sunulan çeşitli eklentiler ve genişletmeler Lumia yazılım güncellemeleri şeklinde kullanıcılara sunuluyordu. Nokia’nın Akıllı Cihazlar ve Servisler biriminin Microsoft’a satılmasının ardından da benzer bir adlandırma sistematiği devam ediyor. Lumia Denim de, Microsoft Lumia Windows telefonlarına özel çeşitli yazılım eklentilerinin ve farklılıklarının bulunduğu bir sürüm olarak kullanıcıların karşısına çıkıyor ve Lumia Windows telefonlarına yüklenebiliyor.

Lumia Denim Windows Phone 8.1 güncellemesini ve ek olarak çeşitli Lumia özelliklerini barındırıyor. Her ne kadar Denim Microsoft tarafından sunulsa da, bağımsız bir Windows Phone sürüm güncellemesi değil, temel sürümün altında sunulan bir güncelleme olma özelliği taşıyor.

Lumia Denim telefonunuza neler getiriyor? 

Windows Phone 8.1 güncellemesinde bulunan önemli işlevler Lumia Denim güncellemesiyle birlikte sunuluyor. Bunlar arasında Cortana da var, ancak Cortana henüz Türkçe dil desteğine sahip olmadığı için, Lumia Denim güncellemesinde Cortana’nın etkin olmasını beklemiyoruz.

Bunun dışında kullanıcıların dikkatini çekecek çeşitli değişiklikler ve düzenlemeler bulunuyor. Ana ekran klasörleri standart bir özellik hâline gelirken, SMS iletme işlevi daha iyi bir hâl kazanıyor. Alarmlar için erteleme zamanı ayarlama da yenilikler arasında bulunuyor.

Lumia Denim tarafında ise yukarıdaki Windows Phone 8.1 eklentilerine ek olarak çeşitli işlevler bulunuyor. Bazı cihazlarda bulunan, bazılarında bulunmayan Göz atma ekranı bunlardan bir tanesi, üstelik şimdi Göz atma ekranı üzerinde hava durumu ve fitness gibi yeni MSN uygulamalar tarafından sağlanan bilgiler bulunuyor.

Lumia Denim güncellemesinin en önemli yenilikleri kamera tarafında. Yeni Lumia Camera uygulaması özellikle Lumia 830, 930,1520 gibi üst sınıf Lumia cihazlarına yeni avantajlar, yetenekler getiriyor.

Daha hızlı açılan Lumia Camera uygulamasında kayıt tuşuna uzun süreli basmayla 4k/24fps video kaydı başlatılabiliyor. Otomatik HDR, iyileştirilen algoritmalarla birlikte düşük ışık koşulları da dahil olmak üzere birçok ortamda daha iyi fotoğraflar çekme imkanı Lumia Camera uygulamasının yenilikleri arasında bulunuyor.

Hangi Lumia cihazları Lumia Denim’i alıyor?

Lumia Denim güncellemesinin en fazla yararı görecek olan cihazlar Lumia 930 ve Lumia 1520 gibi, son bir yıl içinde çıkmış üst sınıf Lumia cihazları olacak. Bunlar bütün yeni özellikleri destekleyecek. Diğerleriyse kamera tarafındaki iyileştirmelerin bir kısmını kaçıracak.

Lumia 830, Lumia 735 ve 535 gibi mevcut Lumia cihazları hâlihazırda Lumia Denim ile yüklü olarak geliyor.

Microsoft’un Lumia güncelleme durum sayfası, Türkiye’de Lumia 520, 525 ve 620 gibi giriş seviyesi Windows telefonlarının Lumia Denim güncellemesini almaya başladığını gösteriyor. Diğer telefonlar da kısa zaman içinde Denim güncellemesini alacaktır.

Lumia Denim güncellemesini nasıl alacağım?

Lumia Denim güncellemesi cihazınıza kablosuz bağlantı üzerinden otomatik olarak gelecek. Eğer yazılım güncellemesini elle kontrol etmek isterseniz, Ayarlar > Telefon güncellemesi yolunu takip ederek “Güncellemeleri denetle” butonuna tıklamanız yeterli.

Hangi yazılım versiyonunu kullandığınızı merak ediyorsanız, Lumia cihazınızda Ayarlar > Extralar + info yolunu takip edin. Burada yazılım bilgisiyle ilgili detayları bulacaksınız.

Lumia olmayan telefonlar Lumia Denim güncellemesini alacak mı?

Aslında Türkiye’de satılan Windows telefonların büyük çoğunluğu Lumia serisi altında olduğu için bu soru gereksiz gibi görünüyor. Yine de, cevaplamadan geçmeyelim. Lumia serisi altında olmayan cihazlar Lumia Denim güncellemesiyle sunulan avantajlardan faydalanamayacak. Ancak Lumia Denim’in temelinde bulunan Windows Phone 8.1 güncellemesinin yenilikleri Lumia serisi altında olmayan Windows telefonlarına da güncellemeyle sunuluyor.

İLGİLİ HABERLER