Teknoloji

LTE Direct sayesinde aynı zevke sahip insanlar birbirlerini kolaylıkla bulacak

qualcomm-lte-direct-2

Qualcomm’un 2015 Mobil Dünya Kongresi’nde sergilediği ilgi çekici teknolojilerden bir tanesi de LTE Direct oldu. LTE şebekelerinin faaliyet gösterdiği frekans spektrumunu kullanan bu teknoloji cihazdan cihaza haberleşmeye olanak sağlıyor, gizliliği ve pil tüketimini dikkate alarak yakın çevredeki arkadaşların, servislerin ve diğer ilgi çekici unsurların tespit edilmesine yardımcı oluyor.

Günümüzde kullanılan konum tabanlı ve yakın çevre odaklı beacon çözümlerinin ileri aşaması olarak nitelendirebileceğimiz çözümlere kapı açacak LTE Direct 500 metrelik çaptaki bir alanda binlerce cihaz veya servisin verimli şekilde keşfine olanak sağlıyor.

LTE Direct’in olumlu yanlarından bir tanesi LTE Advanced şebekelerine ve servislerine verimli şekilde entegre edilebilmesi. Türkiye’de 4G hizmeti sunacak operatörlerin planlamalarını LTE Advanced teknolojisine göre yaptığını göz önünde bulundurursak, LTE Direct de gelecekte mobil operatörlerin planları arasında yer alabilir.

Bu yenilikçi teknoloji giderek büyüyen LTE ekosistemi için büyük fırsatlar sunuyor. Sosyal ağlardan arkadaş arama veya çöpçatanlık yapma, herhangi bir konser, sergi veya fuar alanına yönelik özel servisler, yakındaki sadakat servislerinin keşfedilmesi veya kimlik doğrulamasının yapılması, reklam gönderimi ve daha birçok fırsat LTE Direct ile servis sağlayıcılarının, ticari işletmelerin veya müşterilerin ayağına gelecek.

qualcomm-lte-direct-3

LTE Direct teknolojisinde bir cihaz kendi durumunu belirli zaman aralıklarında, güç tüketimini minimumda tutacak şekilde yakındaki cihazlara yayınlıyor. Üstelik bunu yaparken kendi cihaz kimliğini ve tam konumunu da gizli tutuyor. LTE Direct üzerinden paylaşılabilecek kullanıcı verilerinde ise bütün kontrol kullanıcıların elinde olacak. Bu teknolojiyi kullanan uygulamalar içinde söz konusu kontrolü sağlayan mekanizmalar bulunacak.

Yukarıda anlattıklarımız ışığında Facebook, LTE Direct teknolojisinin kullanımı için uygun bir servis gibi görünüyor. Zaten Qualcomm standında LTE Direct ile ilgili olarak konuştuğumuz yetkili Facebook’un bu teknolojiyle ykaından ilgilendiğini dile getirdi. Aynı şekilde LTE Direct Foursquare, Yelp gibi mekan odaklı servisler için de kullanışlı olacaktır.

İLGİLİ HABERLER