Manşetler

Lodsys adlı bir şirket iOS yazılımcılarını uygulama içi satış prosedürü konusunda uyardı

Bir kısım iOS yazılım geliştiricisi, bir patent sahibi firmadan uygulama içi satış sunan uygulamalarının kendilerine ait fikri mülkiyeti ihlâl ettiğini iddia eden mektuplar aldı. Mektupta geliştiriciler 21 gün içinde patenti lisanslamamaları durumunda yasal işlemle karşı karşıya kalmakla tehdit ediliyor.

Mektupları gönderen Lodsys adlı bir şirket. Bu şirket, müşteri ile satıcı arasındaki veri ve hizmet geri bildirimini toplayan bir sistemin patentini aldı, aslında bu patentte aradaki finansal işlemlerin tanımlaması yapılıyor değil. Apple’ın uygulama içi satış aracını kullanan ve Lodysys’in patentini izinsiz kullanmakla suçladığı uygulamalar ise kullanıcıların ücretsiz bir uygulamayı indirdikten sonra, eğer isterlerse paralı versiyona terfi etmelerini sağlıyor. Lodsys’in yazılımcılara göndermiş olduğu mektubun bir benzerini Apple’a da göndermiş olması muhtemel olsa da, sadece yazılımcılar aldıkları mektupların varlığını doğrulamış durumda. Bu durum, Lodsys’in Apple’a meydan okumak yerine ondan daha küçük olan yazılım şirketlerini gözüne kestirdiğine dair bir izlenim doğuruyor.

Mektubu alan birkaç yazılımcı Twitter üzerinden bu olayı paylaştı. Shangai for iPad uygulamasının geliştiricisi Patrick McCarron, PCalc geliştiricisi James Thomson ve MASH geliştiricisi Matt Braun da bunların arasında yer alıyor. Bu kişiler şu noktada, anlayışla karşılanacak şekilde, konuyla ilgili fazla detay paylaşmıyor. Her ne kadar çatıyı Apple geliştirmiş olsa da, uygulama geliştiren yazılımcılar hâla sorumlu olabilir. Kısıtlı bütçeye sahip olan bağımsız yazılımcıların bir kısmı yasal konularda yardım için Apple’a başvurmuş durumda ve Cupertino’dan yanıt bekliyor. Aslına bakarsanız uygulama içi satış ile bir patent arasında ne gibi bağlantı olabilir, bunu anlamak kolay değil. Eğer, Lodsys tehdit ettiği gibi dava açma yoluna giderse, ABD’deki federal mahkemenin bu konuda nasıl bir karara varacağını da merak ediyoruz.

Bu arada Lodsys, ABD’de alınmış başka bir patent yüzünden Canon, HP, Samsung ve diğer büyük şirketlerle de davalık olmuş durumda.

İlgili – MacRumors

İLGİLİ HABERLER