Teknoloji

Linux Mint 20 Ulyana resmen dağıtıma çıktı

Linux Mint 20 Ulyana resmen dağıtıma çıktı

Linux Mint 20 kararlı sürümü indirmeye açıldı. Yeni dağıtım Xfce, MATE ve Cinnamon ISO imajlarını içeriyor.

Ulyana kod adlı Linux Mint 20, uzun vadeli desteğe sahip olacak bir versiyon olarak nitelendiriliyor. Sonuç olarak 2025 yılına kadar desteklenmesi planlanıyor. Linux-firmware 1.187 ve Linux kernel 5.4’ün de aralarında bulunduğu büyük ilerlemeler ve iyileştirmelerle birlikte geliyor.

Bu sürümün öne çıkan yeniliği Warpinator olarak adlandırılan bir uygulama oluyor. Bunun sayesinde bir ağ genelinde dosya paylaşımına izin veriliyor. Bu, Giver’ın modern takipçisi olarak da nitelendiriliyor.

Linux Mint 6’da ilk kez kullanılan Giver, bilgisayarlar arasında dosya paylaşımını nispeten kolay hâle getiriyordu. Kullanıcılara sadece sürükle bırak yöntemiyle ve ek bir yazılıma ve konfigürasyona gerek duymadan dosya alma ve gönderme imkanı sunuyordu.

Linux ekibi, “Warpinator, Giver’ın yeniden uygulamasıdır. Sunucu yapılandırması (FTP, NFS, Samba) iki bilgisayar arasında geçici dosya aktarımlarında aşırıya kaçıyor ve yalnızca yerel bir ağ olduğunda dosyaları paylaşmak için harici medyayı (Internet hizmetleri, USB çubukları, harici HDD’ler) kullanmak çok üzücü.” şeklinde bir açıklama yapıyor.

Linux Mint 20 ile görsel yenilikler de geliyor

Bu yeni sürümle birlikte NVIDIA Optimus ve NVIDIA ON-Demand profili için de iyileştirilmiş destek getiriliyor. Sistem tepsisi bölümü de Linux Mint’in üç versiyonunda ek iyileştirmeler alıyor. Geliştirici ekibi tüm deneyimi uyumlu hâle getirmek ve kullanıcılara daha düzgün görünümlü simgeler sunmaya da odaklandı.

Gdebi yeni bir kullanıcı arayüzüyle güncellenirken Apturl de Synaptic’in sunduğu Aptdaemon’a dönüştü. Snapd kaldırılırdı, APT paketleriyle de bunu yüklemek mümkün olmuyor.

Her yeni dağıtım gibi, Linux Mint 20 görsel iyileştirmeler de içeriyor. Yeni duvar kağıtları ve görsel iyileştirmeler de bulunuyor. Bu arada başlangıç ekranı ve yeni klasör ikonları da yenilikler arasında mevcut durumda.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER