Teknoloji

Windows’ta Linux: Microsoft Mağaza’da bulunan Linux dağıtımları

Teknik açıdan konuşacak olursak, Windows üzerinde Linux’un farklı türlerini çalıştırmak her zaman mümkündü. Ancak bu yöntemlerin hiçbirisi kolay değildi, ayrıca resmen de desteklenmiyordu. Üstelik Redmond’dakiler, yani Microsoft da açık kaynak kodlu işletim sistemine karşı pek sıcak bir yaklaşım sergilemiyordu. Ancak yıllar geçti, köprünün altından sular aktı. Microsoft son yıllarda açık kaynak camiasını kucaklıyor. Bunun bir sonucu olarak Linux dağıtımlarını Windows sistemlerde çalıştırmak epey kolaylaştı.

Microsoft Linux dağıtımlarını Linux için Windows Alt Sistemi (WSL) aracılığıyla Windows 10’a getireceğini açıklamasının ardından, bu desteğin çok uzun soluklu olmayacağı tahmin ediliyordu. Ne var ki, WSL’nin Microsoft’un ciddi şekilde ilgilendiği bir sistem olduğu ve uzun süre yaşamaya devam edeceği görüldü. Microsoft Mağaza’da, Debian ve Kali Linux’ın da aralarında bulunduğu çeşitli Linux dağıtımlarını bulabilirsiniz.

Aslına bakarsanız, Windows 10 altında sunulan Linux deneyimi eksiksiz bir deneyim değil. Eğer pencereleri, grafik arayüzleri ve diğer unsurlarıyla eksiksiz bir Linux masaüstü sistemi istiyorsanız, o hâlde çözümü başka yerlerde aramalısınız. Linux için Windows Alt Sistemi daha çok web ve sunucu geliştiricilerini ve sistem yöneticilerini Windows 10’dan başka herhangi bir sistem kullanma ihtiyacından kurtarmak için tasarlanmış. Çünkü sevdikleri komut satırı ve Linux komut satırı uygulamaları ancak Linux yüklü sistemlerde bulunuyor.

Dağıtım olarak adlandırılan birçok farklı Linux türü bulunuyor.  Mağazada daha önce sadece Ubuntu, SUSE Linux ve openSUSE dağıtımları varken, bu hafta içinde iki popüler dağıtım daha mağazaya eklendi.

Debian GNU/Linux, birçok açıdan Linux dağıtımlarının atası olma özelliğini taşıyor. En eski, büyük ve hâlâ varlığını koruyan dağıtımlardan bir tanesi. Ayrıca çok kararlı sürümlere olan bağımlılığı nedeniyle çok yavaş gelişen sürümlerden bir tanesi olma özelliğini de taşıyor. Diğer yandan Kali Linux ise, çok daha yeni, ancak macera katsayısı yüksek bir dağıtım. Bu ise ününü güvenlik ve penetrasyon test araçlarına borçlu.

Sonuç olarak şu anda Microsoft Mağaza’da beş farklı Linux dağıtımı bulunuyor:

 

Ubuntu
SUSE Linux Enterprise Server (SLES)
OpenSUSE
Kali Linux
Debian GNU/Linux

Aslında bu liste, dağıtımların sadece görünen kısmı; birçok farklı dağıtım bulunuyor. Ancak büyük olanlara mağazada yer veren Microsoft, en azından ciddi olduğunu gösteriyor. Belki gelecekte daha fazla Linux dağıtımını mağazada görmek mümkün olur.

İLGİLİ HABERLER