Teknoloji

Lightroom Android uygulamasıyla RAW formatında fotoğraf çekilebiliyor

adobe-lightroom-mobile-android

Lightroom Android uygulaması için yayınlanan en son güncelleme, kullanıcılara iOS uygulamasına geçtiğimiz yıl eklenen çatlak tonlama ve bulanıklık çıkarma gibi özellikleri getiriyor. Güncellemenin temel amacı, Android uygulamasını iOS’teki muadiliyle eş seviyeye getirmek olsa da, sunulan bir özellik Lightroom’u Android’de iOS’in önüne taşıyor. Uygulama, artık RAW formatında fotoğraf çeken bir kamera uygulaması işlevi de görüyor. Bu özellik tüm cihazlarda çalışmasa da, mevcut Android cihazınızda söz konusu imkandan faydalanmanız muhtemel gözüküyor.

Google, Lollipop ile Android telefonların RAW formatında fotoğraf çekmesini mümkün kılmış ve o günden bu yana pek çok Android cihaz bu imkanı kullanıcılarına sunmuştu. iPhone ise kamera uygulamalarının RAW formatında fotoğraf saklamasına izin vermiyor. Dolayısıyla Adobe’nin Lightroom iOS uygulamasına böyle bir özellik eklemesi şu an için mümkün değil.

RAW formatı, fotoğrafçılara kareyi yakladıktan sonra fotoğraf üstünde pek çok düzenleme yapma imkanını veriyor. Bu formatta çekilen fotoğraflar sıkıştırılmadıkları için Lightroom gibi düzenleme uygulamaları, fotoğrafları düzenlerken çok daha esnek hareket edebiliyor. RAW formatındaki fotoğrafların standart JPEG formatına kıyasla çok daha fazla yer kaplamaları ise formatın olumsuz yönünü teşkil ediyor.

lightroom android

RAW formatında çekim yapabilme imkanı kulağa kullanışlı gelse de, mobil cihazda sürekli bu formatı tercih etmek pek mantıklı olmayacaktır. Yine de, varsayılan kamera uygulamasının sınırlarının dışına çıkmak isteyen Android kullanıcıları için Lightroom güncellemesi, önemli bir kapı açıyor.

İLGİLİ HABERLER