EğlenceManşetler

Apple Lightning portu yüksek çözünürlüklü ses dinlemenin anahtarı yapabilir

apple-muzik-iphone-5s-140515

Geçtiğimiz haftasonu Japonya’da düzenlenen Portable Audio Festival (Taşınabilir Ses Festivali) etkinliğinde en çok konuşulan konulardan bir tanesi Apple’ın müzikle ilgili planlarıydı. Etkinliğe katılanlar Apple’ın gelecek yıl içinde Apple Music’in bir parçası olacak şekilde yüksek çözünürlüklü ses yayınına başlayacağını öğrendiler. Konuyla ilgili haberlere göre, 96kHz / 24-bit müzik yayını, Apple’ın iPhone 7 ile birlikte yer vermeye başlayacağı Lightning konnektörlü kulaklıklar aracılığıyla desteklenecek. Üreticiler de yeni modellerinde bu yeniliğe ayak uydurmanın planlarını yapmaya başladılar.

Yüksek çözünürlüklü ses geleneksel 3.5 mm. kulaklık jakı üzerinden de iletilebiliyor. Ancak görünüşe göre Apple ve donanım iş ortakları daha gelişmiş olan Lightning kablo barındıran kulaklık ve sistemleriyle, Lightning portu üzerinden ses iletimini sağlamanın planlarını yapıyor. Böylelikle entegre dijital-analog dönüştürücülü ve amplifikatörlü kulaklıkların kullanılmasına izin verilecek.

Henüz Türkiye’de faaliyete geçmeyen Apple Music’in karmaşık bir kullanıcı arayüzüne sahip olmasının yanı sıra, eşsiz bir ürün olmaması da bazıları tarafından üzerinde düşünülmesi gereken bir durum olarak nitelendiriyor. Bugün pazara baktığımızda her büyük teknoloji şirketinin bir müzik dinleme servisini sunduğunu görüyoruz. Müzik, bir piyasaya aracı hâline çoktan geldi. Böyle bir ortamda Apple, Beats 1 radyo kanalı ve bazı öncelikli yayın haklarıyla müzik seven kitlelerin ilk uğrak yeri olmayı hedefliyor.

Ancak Apple’ın en büyük gücü servisten alınabilecek en iyi deneyimi bir donanımın satın alınması dahilinde sunması ve bunu müşterilerine kabul ettirmesi olmuştur. Bu nedenle 2016 Apple’ın ses tarafında Lightning kablo barındıran aksesuarlarla bu konnektörü aktif şekilde kullanmaya ve Apple Music kullanıcılarını kendisine daha fazla şekilde bağlamak için yüksek kaliteli ses desteğini sunduğu yıl olabilir.

İLGİLİ HABERLER