İncelemelerManşetler

LG X power İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

lg x power incelemePil kapasitesi ve ömrü, yeni bir akıllı telefon almayı düşünen pek çok kişinin üstünde önemle durduğu noktalar arasında bulunuyor. Bütçesini fazla zorlamadan uygun fiyatlı bir telefona sahip olmak isteyenlerin önüne akıllı telefon üreticileri çeşitli seçenekler çıkarıyor. Bu seçeneklerin en yenilerinden birisi de LG imzası taşıyor. LG X power, plastik kasası ve jenerik tasarımının altında yatan 4100 mAh kapasiteli bataryasıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor.

LG X power’ın ekranı 5.3 inç büyüklüğünde olsa da, akıllı telefon görüntüsü itibarıyla 5.5 inç ekranlı bir telefonu hatırlatıyor. Bu durumun ortaya çıkmasındaki bir numaralı neden ise cihazın ekranını saran çerçevenin benzer telefonlardakine kıyasla biraz daha geniş olması.

Telefon satın almak uzun vadeli bir yatırım olduğu için pil ömrü dikkate alınması gereken tek kriter olmamalı. LG X power’ın diğer yönleriyle de uğrunda eli cebe atmaya değer bir cihaz olup olmadığı sorusunu sizin için yanıtlamaya çalıştık.

lg-x-power-inceleme-1LG X power, plastik kasasıyla birkaç yıl öncesinde oldukça popüler olan diğer Android telefonlar için bir saygı duruşu niteliğini taşıyor. Akıllı telefonun tasarımında görüntüye biraz hareketlilik katacak metal veya cam unsurlar bulunmuyor. Bu da cihazın görüntü itibarıyla biraz fazla “sade” kalmasına neden oluyor.

Ancak ana materyalin plastik olması, telefonun dayanıksız olduğu anlamına gelmiyor. Hatta tam aksine, hiçbir parçası çıkmayan telefonun oldukça sağlam olduğu rahatlıkla söylenebilir. Akıllı telefona microSD ve nano SIM kart girişleri, sol kenarının alt kısmına yerleştirilen ve iğne yardımıyla yerinden çıkan özel yuva yardımıyla yapılıyor.

Buna ek olarak, büyük bataryasına rağmen oldukça ince olması da LG X power’ın artı hanesine yazılan bir diğer özellik oluyor. Sadece 7.9 mm. kalınlığındaki akıllı telefon, tartıda 139 gram çekiyor ve elde de oldukça hafif bir cihaz hissiyatı veriyor.

lg-x-power-inceleme-5Telefonun dokulu arka yüzeyini kavramak da ele oldukça hoş geliyor. Cihazın ekranı üst ve alta doğru hafif konik bir biçimde yerleşiyor. Bu da telefonun ergonomik bir tutuş hissi yaşatmasını mümkün kılıyor. Sert kenarların olmaması da söz konusu ergonomi hissini kuvvetlendiriyor.

LG X power’da günümüzde pek çok cihazda rastlanan parmak izi tarayıcısına rastlanmıyor. Akıllı cihazının kasasının su geçirmezlik gibi bir özelliğinin olmadığını da belirtmekte fayda var.

LG X power’ın 5.3 inç IPS LCD ekranı 1280 x 720 piksel çözünürlüğe sahip. Ekranla ilgili olarak ilk etapta iki olumsuz nokta ön çıkıyor. Ekranı saran çerçevenin büyüklüğü, telefonun olduğundan daha hantal gözükmesine neden oluyor. Panelin yansıtıcılığının kuvvetli olması da dış mekanlarda ekrandakilerin görülmesini zorlaştırıyor.

1280 x 720 piksel çözünürlük, 720 ppi piksel yoğunluğunu da beraberinde getiriyor. Bu da özellikle yazılı bir metin okurken bir nebze olsun pikselleşmeyle karşılaşıldığı anlamına geliyor. Ancak uygun fiyatlı bir telefon için bunun çok da büyük bir kusur olmadığını belirtmek gerekiyor.

lg-x-power-inceleme-7Telefonun ekranının renk performansı da, beklenenden farklı olmuyor. Beyazların üzerindeki mavi noktalar gözle görülüyor. Renk skalasının da genel itibarıyla kısıtlı olduğunu söylemekte fayda var.

Ekran parlaklığını otomatik olarak ayarlayan ortam ışık sensörü ise iyi bir performans sergiliyor. Genelde üst sınıf akıllı telefonlarda görülen bu özelliğin LG X power’da da bulunması alkışı hak ediyor. Cihazda bulununan LED bildirim ışığı da kaçırılan mesajların, e-postaların veya çağrıların daha kolay fark edilmesini sağlıyor.

LG’nin UX 5.0 kullanıcı arayüzü, Android’in ciddi yaklaşımına biraz daha renkli bir hava katıyor. Android’in iş ciddiyetini yansıttığı ölçüde eğlenceli bir platform hüviyetinde de olduğu yadsınamaz bir gerçek. Ancak telefonda kullanılan ikonlar, renkler ve bunların yarattığı genel hissiyat, yabancı sularda yüzüldüğü düşüncesini akıllarda oluşturuyor.

Arayüz ile ilgili en büyük sıkıntı olarak özel bir uygulama çekmecesinin bulunmaması göze çarpıyor. Apple’ın iOS’tekine ve Çinli üreticilerin Android’deki yaklaşımına benzer bir yol izleyen LG, X power’da tüm uygulamaları ana ekrana getiriyor ve düzenleme işini kullanıcılara bırakıyor. Uygulama çekmecesinin olmamasını hayati bir eksik olarak nitelemek zor. Ancak uygulama çekmecesinin varlığına alışanlar bunu rahatsız edici bulabilir.

lg-x-power-inceleme-8Arayüzün daha işlevsel yönlerine geçildiğinde ise ilk durak sanal klavye oluyor. Sanal klavyenin muhteşem bir yazım deneyimi sunduğunu söylemek mümkün değil. Yazı yazarken alışılageldikten biraz daha yavaş kalınabiliyor ve daha fazla hata yapılabiliyor. Knock On ve Knock Code özelliklerinin varlığı ise LG X power’ın arayüzünde öne çıkan noktalar oluyor. Bu özellikler sayesinde PIN kodu girmeden telefonun kildini açmak veya çift dokunuşla ekranı uyandırmak mümkün hâle geliyor.

LG X power’da dört çekirdekli, 1.3 GHz hızında çalışan MediaTek MT6735 işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 2 GB RAM eşlik ediyor. Görece düşük ekran çözünürlüğü ve LG tarafından gerçekleştirilen optimizasyonlar, akıllı telefonun web’de gezinme, e-posta okuma, Facebook’ta dolaşma, telefon görüşmesi yapma gibi temel işlemleri pürüzsüz biçimde gerçekleştirmesini sağlıyor. Ara sıra bazı takılmalar olsa da, bunlar çok büyük sıkıntı teşkil etmiyor.

Daha yoğun görevlerde ise telefonda bariz bir yavaşlama görülüyor. Cihazın AnTuTu Benchmark testinde aldığı pek yüksek olmayan puan, işlemcinin özellikle oyun ve grafik performansı konusunda çok hızlı olmadığını gözler önüne seriyor.

lg-x-power-inceleme-13Kullanıcılar cihazın 16 GB dahili hafızasında sadece 7 GB’lık bir kısımdan faydalanabiliyor. Ancak microSD kart yuvası sayesinde ekstra olarak 256 GB depolama alanı ortaya çıkarılabiliyor. Dolayısıyla bu imkandan yararlanmak makul bir seçenek gibi gözüküyor.

LG X power, ülkemizde geçtiğimiz nisan ayı itibarıyla faaliyete geçen 4.5G şebekesini destekliyor. Böylelikle telefon üzerinden hızlı bağlantının nimetlerinden faydalanılabiliyor. Dokunmatik kart tabanlı arayüzle optimize edilen Google Chrome tarayıcısının varsayılan internet tarayıcısı olması da, X power’ın iyi yönlerinden biri olarak ön plana çıkıyor. Akıllı telefonda Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.2 ve NFC desteği de bulunuyor.

LG X power’ın arkasında 8 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor. f/2.2 diyafram açıklığına sahip lens barındıran kameraya LED flaş eşlik ediyor. Akıllı telefonun önünde ise 5 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor.

Akıllı telefonun kamera uygulamasının çok iyi olduğunun altını öncelikli olarak çizmek gerekiyor. Oldukça hızlı başlatılan uygulamada, fotoğraf ve video çekimi için farkları oldukça belirgin ayrı butonlar bulunuyor. Böylelikle kullanıcılar modlar arasında geçiş yapmak zorunda kalmadan video kaydetmeye başlayabiliyor veya fotoğraf çekebiliyor. Hızlı reaksiyon süresiyse anın kaçırılmadan yakalanmasını mümkün kılıyor.

Kullanıcılar LG X power’ın kamerasıyla çektikleri fotoğraflara çok sayıda farklı efekti ekleyebiliyor. Kamerayla panoramik fotoğraflar da çekilebiliyor. Ancak HDR modunun bulunmaması, önemli bir eksiklik olarak göze çarpıyor.

LG X power ile yakalanan kareler oldukça iyi gözüküyor. Ancak bunun için özellikle odak noktasını dikkatli biçimde ayarlamak gerekiyor. Telefonun odaklama özelliği, çok da muhteşem ve hızlı biçimde işlemiyor. Başka telefonlarda keskin biçimde yakalanan kareler, X power’da biraz bulanık olarak yakalanabiliyor.

lg-x-power-kamera-fotograflari-0002Bunun dışında LG X power ile çekilen fotoğrafların kalitesi fazlasıyla tatmin ediyor. Özellikle fiyatı çerçevesinde değerlendirildiğinde bu tatminin seviyesi biraz daha artıyor. Dinamik karelerde biraz zorlansa da, kamerayla iyi renkler yakalanıyor. Pozlama bakımından “iyi” olarak nitelenebilecek karelerin keskinliğinde de önemli bir sıkıntı görülmüyor. Ancak bu noktada doğru odaklamanın önemine biraz daha dikkat çekmek gerekiyor.

Arka kameraya eşlik eden LED flaş çaktığında ise fotoğrafa biraz soğuk ve yeşilimsi bir hava katılıyor. Bunun da göze çok hoş gelmediğini söylemek yanlış olmayacaktır. Karanlık ortamlarda flaşı kullanmak hiç yoktan iyi olsa da, çoğunlukla flaş olmadan daha iyi karelerin yakalandığı söylenebilir.

Ön kamerayla çekilen selfie’lerde ise mükemmele yakın bir görüntüyle karşılaşılıyor. LG X power’ın ön kamerası, çok sayıda detayı ve hoş renkleri yakalayabiliyor.

Uygun fiyatı göz önüne alındığında LG X power’ın 4K video kaydı yapamaması kulağa şaşırtıcı gelmiyor. Akıllı telefon 30fps’de 1080p video kaydı gerçekleştirebiliyor. Söz konusu videolarda, sarsılma oranının biraz fazla olması dikkat çekiyor. Bu da kaydedilen görüntülerin kullanışlılığını azaltıyor. Keskinliğin de iyi 1080p görüntülerin seviyesine pek yanaşamadığını belirtmek gerekiyor.

LG X power’ın arka panelinin alt kısmında tek ve fiziksel boyut itibarıyla küçük bir hoparlör bulunuyor. Hoparlörün üstü kapatıldığı zaman ses yüksekliğindeki düşüş rahatlıkla fark ediliyor. Ancak önünün açık olduğu zamanlarda hoparlör yeterli ölçüde bir ses yüksekliği sağlıyor. Netlik ve derinlik performansları ise LG X power’ın hoparlörünü ortalama bir seviyeye yerleştiriyor.

4100 mAH kapasiteli bataryası, LG X power’ın en kuvvetli yönlerinden biri olarak ön plana çıkıyor. İdareli güç tüketen işlemci ve görece düşük ekran çözünürlüğü de formüle dahil edilince ortaya pil ömrü “saçma derecede” uzun bir telefon çıkıyor. Akıllı telefon, LG’nin iki günlük pil ömrü vaadini tamamen karşılıyor. Hatta ortalamanın biraz altında bir kullanım yoğunluğu ile bu süreyi tek şarjla üç güne çıkarmak mümkün oluyor. Aktif kullanım süresinin 15 saatin üstünde seyretmesi, LG X power’ın pil performansının etkileyiciliğine somut örnek teşkil ediyor.

LG X power belli özellikleriyle alkışı hak ediyor

LG X power, genel bakışta birkaç yönüyle alkışı hak ediyor. Alkışı hak eden yönlerin başında ise hiç kuşkusuz uzun pil ömrü geliyor. Telefon tek şarjla iki veya üç gün boyunca çalışabiliyor. Bunun günümüzün amiral gemisi telefonlarının kullananların imrenebileceği bir özellik olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Dahili depolama alanının kısıtlılığı ve arama kalitesindeki nispi düşüklük, LG X power’ın zayıf noktaları arasında yer alıyor. Ancak günlük temel işlemlerin sorunsuzca yerine getirilebilmesi ve doğru odaklamayla kameradan sağlam bir randıman alınması, zayıf noktaların göz ardı edilmesini kolaylaştırıyor.

LG X power, tasarım bakımından pek göz doldurmuyor. Ancak kasasının sağlamlığı, uzun pil ömrü ve giriş seviyesinde konumlanması nedeniyle bütçesini fazla zorlamak istemeyenler için uygun bir seçenek niteliği taşıyor.

İLGİLİ HABERLER