DosyaManşetler

LG V40 ThinQ ve Samsung Galaxy Note 9 karşı karşıya

lg v40 thinq samsung galaxy note 9

LG‘nin yılın ikinci yarısında beklenen amiral gemisi V serisi akıllı telefonu LG V40 ThinQ resmiyet kazandı. Tabii ki, hemen akıllara bu yeni telefonun şu anda Android ekosisteminde bulunan en gözde akıllı telefon olan Galaxy Note 9‘a göre ne gibi avantajlar sunduğu sorusu geliyor.

Gelin şimdi yakından bakalım, LG V40 ThinQ ile Samsung Galaxy Note 9‘u karşılaştıralım. Tasarım, ekran, kamera gibi önemli unsurlar açısından iki amiral gemisi Android telefonu karşılaştırıyoruz.

Tasarım ve Ekran

lg v40 thinq
LG V40 ThinQ

LG V40 ThinQ ve Samsung Galaxy Note 9 tasarım tarafında ortalamanın üstünde cihazlar olarak nitelendirilebilir. Her iki telefonda da önü ve arkayı kaplayan cam plakalar ve kenarları saran metal çerçeveler bulunuyor. Öte yandan parmak izi okuyucusu da her iki telefonda arkada bulunuyor.

LG V40 ThinQ’nun parmak izi okuyucusu üç adet arka kameranın biraz altına yerleştirilmiş, ortalanmış ve dairesel şekle sahip. Galaxy Note 9’da ise küçük bir dikdörtgen biçimi tercih edilmiş. Bu telefonda da parmak izi sensörü iki arka kameranın altında yer alıyor. Parmak uçlarıyla kolay şekilde hissetme bakımından LG V40 ThinQ biraz daha avantajlı görünüyor.

galaxy note 9Samsung Galaxy Note 9, 161.9 x 76.4 x 8.8 mm’lik boyutlara ve 201 gr. ağırlığa sahip. V40 ise 158.8 x 75.7 x 7.6 mm’lik boyutları ve 169 gr. ağırlığıyla daha küçük hacimli ve hafif bir gövdede geliyor. Daha düşük boyutları ve ağırlığına rağmen, LG V40 ThinQ da Galaxy Note 9 gibi 6.4 inçlik ekranı bünyesine yerleştirmeyi başarıyor. Ne var ki, V40 ThinQ’nun ekranı 19.5:9 görüntü oranına sahip. Kenarları da kavisli yapıya sahip. Aynı zamanda üst kısımda çentik barındırıyor.

Her iki telefon da etkileyici ekranlara sahip. Galaxy Note 9’da 2960 x 1440 piksel çözünürlüklü ve 516 ppi piksel yoğunluklu Super AMOLED ekran bulunuyor. Bu ekran Mobile HDR Premium desteğine de sahip.

LG V40 ThinQ ise şaşırtıcı biçimde, Samsung’unkinden daha yüksek çözünürlüklü; 3120 x 1440 piksel çözünürlüklü, 636.9 ppi piksel yoğunluklu ve HDR10 destekli ekran barındırıyor. LG V40 ThinQ’nun ekranında, iki ön kamera için açılmış çentik bazılarını rahatsız edebilir. Ancak çentik bölümünün arka planını karartarak çentik etkisini azaltmak mümkün.

Her iki telefonda IP68 sertifikalı, suya ve toza dayanıklı gövde bulunuyor. LG V40 ThinQ’da bunun üstünde MIL-STD-810G askeri dayanıklılık standardına uyumluluk yer alıyor.

Aynı zamanda her iki telefonda USB-C portu mevcut. Bu da amiral gemisi Android telefonlarda standart hâlini aldı. Ancak LG’nin portu, USB-C biçiminde olmasına rağmen USB 2.0 desteğine sahip.

Galaxy Note 9’da stereo ses çıkışı sunan hoparlörler bulunuyor. Aynı zamanda 3.5 mm kulaklık jakı da mevcut. Ancak LG V40 ThinQ da, mono hoparlörüne rağmen yüksek şiddette ve kalitede bir ses çıkışı sunuyor. Bunu da LG’nin Boombox hoparlör sistemine borçlu. Kulaklık tarafında da V40 ThinQ, yüksek kaliteli 32-bit Hi-Fi Quad DAC sistemiyle hemen hemen tüm akıllı telefonların önüne geçiyor.

Samsung’un son iki yıldır amiral gemisi telefonlarında Bixby düğmesine yer verdiğini görüyoruz. Galaxy Note 9’da da böyle bir düğme mevcut. LG V40 ThinQ’da da buna karşı düşecek biçimde yapay zekâ düğmesi bulunuyor. Ancak bu tuş, LG’nin kendine özel bir sanal asistana değil, Google Asistan’a açılıyor.

Her iki telefonun tasarım açısından karşılaştırılabileceği bir diğer nokta da, Note 9’un temel özelliklerinden bir tanesi olan S Pen. Kapasitif ekran kalemi Samsung’un büyük ekranlı telefonuna daha fazla işlev ekliyor. LG ise kapasitif ekran kalemini daha alt segmente hitap eden Stylo serisi akıllı telefonlarına saklıyor.

Yazılım ve Performans

LG V40 ThinQ ve Galaxy Note 9 yazılım ve donanım tarafında birbirine benzer çizgide görünüyor. Her ikisi de Android 8.1 Oreo yüklü olarak geliyor. Ve bunların yakın gelecekte Android 9.0 Pie güncellemesini almalarını bekliyoruz. LG V40 ThinQ’da Snapdragon 845 işlemci, 6 GB RAM ve 64 GB dahili hafıza ve microSD kart yuvası bulunuyor.

Samsung’un Galaxy Note 9’u ise Snapdragon 845 ya da Exynos 9810 işlemci seçenekleriyle sunuluyor. Türkiye’de Exynos işlemcili versiyon sunuluyor. Performans açısından Snapdragon 845 ve Exynos 9810 aşağı yukarı aynı seviyede bulunuyor. Tabii ki, bazı destekler bakımından Snapdragon 845 biraz daha önde görünüyor.

Öte yandan Galaxy Note 9’un 128 GB dahili hafıza ve 6 GB RAM ya da 512 GB dahili hafıza ve 8 GB RAM seçenekleri bulunuyor. LG V40 ThinQ ile karşılaştırıldığında depolama alanı ve bellek konusunda Samsung’un amiral gemisi akıllı telefonu daha önde görünüyor. Aynı zamanda mobil cihaz deneyimini masaüstü bilgisayar ortamına, DeX aksesuarı yardımıyla aktarma imkanı sunuyor.

Galaxy Note 9 pil tarafında da önde görünüyor. 4000 mAh kapasiteli pili var. LG V40 ThinQ’nun 3300 mAh kapasiteli piliyle karşılaştırıldığında epey önde görünüyor. Her iki telefon da kablosuz şarj ve hızlı şarj desteklerine sahip. Ancak LG V40 ThinQ, Qualcomm Quick Charge 3.0 desteğiyle biraz daha hızlı görünüyor.

Kamera

İki telefonun farklılaşmaya başladığı temel noktalardan bir tanesini kamera oluşturuyor. Samsung Galaxy Note 9’da ikisi arkada biri önde olmak üzere üç adet kamera bulunuyor. Telefon bu açıdan günümüzün standartlarına uyuyor. LG V40 ThinQ ise daha da ileri giderek; üçü arkada ikisi önde olmak üzere beş adet kamera sensörü içeriyor. LG V40 ThinQ’daki ek kameralar sayesinde daha fazla esneklik sağlanıyor.

LG V40 ThinQ’nun ana kamerası, optik görüntü sabitlemeli 12 megapiksel sensör barındırıyor. f/1.5 diyafram açıklığı, 78 derecelik görüş açısı ve 1.4 mikron piksel boyutuyla iyi bir düşük ışık performansı vadediyor. Aynı zamanda 16 megapiksel, f/1.9, 107 derece görüş açılı geniş açılı kamera ve 12 megapiksel, f/2.4 ve 45 derecelik görüş açılı, 2x optik zum özellikli telefoto kamera yer alıyor. Öndeyse 80 derece görüş açılı 8 megapiksel sensör ve 90 derece görüş açılı 5 megapiksel sensör görüyoruz.

Samsung Galaxy Note 9’da 12 megapiksel, f/1.5 ve f/2.4 çift diyafram açıklıklı, 77 derece görüş açılı ve 1.4 mikron piksel boyutlu ana sensör bulunuyor. Arkadaki ikinci sensör ise 2x optik yakınlaştırma imkanı sunan telefoto lens barındırıyor. 12 megapiksel çözünürlük, f/2.4 diyafram açıklığı, 45 derecelik görüş açısı ve 1 mikron piksel boyutu da diğer özellikleri arasında bulunuyor. Her iki sensör de optik görüntü sabitleme özelliğine sahip. Öndeyse 8 megapiksel, f/1.7 diyafram açıklıklı ve 80 derece görüş açılı sensör görüyoruz.

LG V40 ThinQ’nun fazla sayıdaki sensörü sayesinde daha fazla çekim yöntemi elde ediliyor. Telefonda üç kamerayı aynı anda kullanarak farklı çekimle yapma imkanı bulunuyor. Daha sonra hangisinin en iyi olduğuna karar verebilirsiniz. Ne var ki, LG V40 ThinQ’yu daha önce inceleme fırsatı bulanlar ve aynı zamanda Galaxy Note 9’u da bilenler, fotoğraf kalitesinde Samsung’un telefonunun daha iyi olduğunu söylüyor.

Her iki telefon da saniyede 60 kare hızında 4K ve 240 kare hızında 1080p çekim yapabiliyor. Video çekiminde dijital görüntü sabitlemeden yararlanılıyor. Ne var ki, LG V40 ThinQ HDR formatında çekim yapabilirken, Galaxy Note 9 bu imkanı sunmuyor.

samsung galaxy note 9
Samsung Galaxy Note 9

Fiyat

Şu anda Samsung’un online mağazasına baktığımızda Galaxy Note 9’un 128 GB kapasiteli versiyonunun fiyatının 7999 TL olduğunu, ancak indirimle 6499 TL’ye satıldığını görüyoruz. 512 GB kapasiteli versiyonun normal fiyatı 9299 TL, ancak o da 7499 TL’lik ilk fiyatına indirilmiş durumda. Yurt dışı fiyatlarına baktığımızda Galaxy Note 9’un ABD başlangıç fiyatı 999 dolar.

LG V40 ThinQ’nun ABD fiyatları da 900 dolar ile 980 dolar arasında değişiyor. Yani şu anda her durumda LG’nin yeni amiral gemisi telefonunu satın almak daha ucuza mal oluyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER