DosyaManşetler

LG V30 ve LG G6 karşı karşıya

lg v30LG, ikinci 2017 model amiral gemisi telefonu V30’u Berlin’de IFA kapsamında düzenlediği etkinlikte görücüye çıkardı. Hem tasarım hem de donanım bakımından oldukça etkileyici görünen LG V30 ve şubat ayında Barselona’da tanıtılan LG G6’yı sizler için karşılaştırdık.

Tasarım

V30 tasarım bakımından G6’ya yakın bir yerde duruyor. Metal ve camın birleştiği kasa, akıllı telefona üst sınıf bir görünüm kazandırıyor. V30’un arkasındaki çift kameralı kurulum yatay olarak yerleştirilmiş. Parmak izi tarayıcısı ise, G6’da olduğu gibi, kamera kurulumunun altında yer alıyor. G6’da flaşı iki lensin ortasında konumlandıran LG, V30’da flaşı kamera modülünün sağına taşımış.

V30’un ön tarafının neredeyse tamamını ekran kaplıyor. USB-C girişi telefonun alt kenarında bulunuyor. 3.5 mm. kulaklık jakı ise üst kenarda yer alıyor. V30, bu açılardan G6’dan farklı bir görünüm sunmuyor.151.7 x 75.4 x 7.6 mm. boyutlarındaki V30, tartıda 158 gram çekiyor. IP68 seviyesinde suya dayanıklı bir kasa taşıyan akıllı telefon, STD 810G  düşme korumasına da sahip.

LG G6’nın kasası da metal ve camı buluşturuyor. 148.9 x 71.9 x 7.9 mm. boyutlarındaki telefon, tartıda 163 gram çekiyor. Bu da G6’nın V30’a kıyasla daha küçük ancak daha ağır olduğu anlamına geliyor. G6’nın arkasında da çift lensli bir kamera kurulumu bulunuyor. LED flaş kurulumdaki iki lensin ortasında yer alırken, parmak izi tarayıcısı da arka panelde kamera modülünün biraz altında kullanıcıların karşısına çıkıyor.

G6’nın ön panelinin de neredeyse tamamını ekran kaplıyor. Ancak V30’dan farklı olarak, ekranın alt kısmında küçük bir LG logosu yer alıyor. Diğer tasarım unsurları konusunda iki telefon arasında bir fark bulunmuyor. G6 için altı farklı renk seçeneği sunan LG, V30 için dört farklı renk seçeneği sunuyor.

Ekran

V30’da 6 inç FullVision OLED ekran bulunuyor. Söz konusu ekran, LG G6’nın 18:9 görüntü oranını koruyor. V30, LG’nin OLED ekranlı ilk telefonu olma unvanını taşıyor. Bu da renklerin şirketin diğer amiral gemisi telefonlarına kıyasla biraz daha zengin olması anlamına geliyor.

V30’un ekranı 2880 x 1440 piksel çözünürlüğe ve 537 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Bu ekran hem Dolby Vision hem de HDR 10 desteğine sahip. V30’un Yüzen Çubuk formatındaki ikinci ekranı ise kullanıcılar tarafından kişiselleştirilebiliyor.

LG G6 ise 5.7 inç büyüklüğünde bir FullVision ekran taşıyor. Bu ekran da 18:9 görüntü oranına sahip, ancak OLED yerine IPS LCD panelden oluşuyor.

2880 x 1440 piksel çözünürlük de G6 ve V30’un ortak noktaları arasında yer alıyor. Ancak ekran boyutu daha küçük olduğu için G6’da piksel yoğunluğu 564 ppi’ye yükseliyor. Yine de, iki telefonun ekranları arasındaki farkın insan gözüyle anlaşılması pek kolay değil. G6 da HDR 10 ve Dolby Vision ile uyumlu bir ekran taşıyor.

Kamera

LG V30’un arkasında çift lensli bir kamera kurulumu bulunuyor. Bu lenslerden biri 16 megapiksel çözünürlüğe ve 70 derece görüş açısına sahip. 13 megapiksel çözünürlüklü lens ise 120 derecelik geniş bir görüş açısı sunuyor.

Standart lenste optik görüntü sabitleme özelliği bulunuyor. Söz konusu lens, f/1.6 diyafram genişliğine sahip. f/1.9 diyafram genişlikli ikinci lenste ise optik görüntü sabitleyici bulunmuyor. V30’un 5 megapiksel çözünürlüklü ön kamerası ise ekran kapalı olsa bile yüzleri tanıyabiliyor.

LG G6’nın arkasında ise 13 megapiksel çözünürlüklü iki lens yer alıyor. Bu lenslerden biri standart görüş açısına ve f/1.8 diyafram genişliğine sahip. 125 derece geniş açılı lensin diyafram genişliği ise f/2.4. Optik görüntü sabitleme özelliğine sahip kamera modülü, faz tespitli otomatik odaklama yeteneğini de barındırıyor. Manuel mod ise kullanıcılara deklanşör hızı, ISO, pozlama ve beyaz dengesi gibi değerleri değiştirme imkânını sunuyor. Aynı imkânlar LG V30’da da mevcut.

LG G6’nın önünde geniş açılı, f/2.2 diyafram genişliğine sahip 5 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor. Her iki telefonun arka kamera modülüyle de 4K görüntü kaydı yapılabiliyor. Ön kamera ise 1080p görüntü kaydı gerçekleştirebiliyor.

V30, V serisinin video konusunda dikkat çekici özellikler sunma geleneğini devam ettiriyor. Kameraya eklenen yeni bir mod, kullanıcılara videolarında kullanabilecekleri 15 farklı renk ayarı sunuyor. Böylelikle videoların görünümü değiştirilebiliyor. Quad DAC desteğinin varlığı da V30’un güçlü bir ses deneyimi sunmasını sağlıyor.

Donanım

LG V30’da Qualcomm Snapdragon 835 işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 4 GB RAM ve 64 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. MicroSD kart desteği sayesinde bu alanı genişletmek mümkün oluyor. V30’un 3300 mAh kapasiteli pili hem USB-C girişi üzerinden hem de kablosuz olarak şarj edilebiliyor.

LG G6 ise Qualcomm Snapdragon 821 işlemci taşıyor. Bu işlemciyi 4 GB RAM ve 32 GB dahili depolama alanı tamamlıyor. MicroSD kart desteğiyle bu alanın üzerine 2 TB daha eklenebiliyor.

G6 da 3300 mAh kapasiteli bir pil taşıyor. Kablosuz şarj özelliği ise telefonun belli ülkelerde satılan modellerinde mevcut. İki telefonun pil kapasiteleri aynı olsa da, V30’un daha gelişmiş işlemciyle birlikte daha uzun bir pil ömrü sunması muhtemel görünüyor.

Yazılım 

LG V30 kutusundan Android Nougat işletim sistemiyle çıkıyor. Bu işletim sistemini şirketin UX 6.0+ kullanıcı arayüzü tamamlıyor. Yüz tanıma ve ses tanıma gibi güvenlik odaklı özellikler taşıyan telefonda Graphy adını taşıyan yeni manuel kamera ayarları da bulunuyor.

Bu ekstra özellikler dışında, V30 ve G6’nın yazılımsal açıdan benzer bir deneyim sunması bekleniyor. Her iki telefon da Google Assistant desteği taşıyor.

LG V30 bileşenleriyle G6’nın bir adım önüne geçiyor

LG V30 görsel açıdan G6’dan çok farklı görünmüyor. Ancak ekran boyutunun büyümesi, kamera kurulumunun değişmesi, işlemcinin gelişmesi, depolama alanının ikiye katlanması, ses ve video konusunda daha iyi bir deneyimin vadedilmesi, V30’u G6’nın bir adım önüne geçmesini sağlıyor.

İLGİLİ HABERLER