İncelemelerManşetler

LG PA70G LED Projektör İncelemesi

Bir görüntü sistemine yatırım yapmak isteyenler aklına gelen ilk seçenek doğal olarak düz ekran HDTV’ler oluyor. Bununla birlikte projektörler de özellikle evde film izlemeye meraklı kesim tarafından giderek daha fazla değerlendirmeye alınan ürün grubu olmaya başladı. Bu alanda her geçen gün daha ilginç tasarımlara ve rahat taşınabilir ürünlere rastlıyoruz. LG’nin bu alanda oldukça aktif bir şekilde faaliyet gösterdiğini söylememiz gerek.

lg-pa70g-inceleme-00030

Bundan yaklaşık iki ay önce incelediğimiz LG HW300G taşınabilir projektörün ardından yeni bir taşınabilir projektör daha test merkezimize konuk oldu. Yine LG’ye ait olan bu model geçtiğimiz haftalarda Türkiye’de piyasaya çıktı. HW300G’ye göre biraz daha büyük boyutlarda ve daha yüksek fiyata sahip olan bu model özellikle tasarımıyla dikkat çekiyor.Beyaz rengin çekiciliğini barındıran bu modelin yerleştirildiği ortama ayrı bir hava katacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Pekiyi, LG PA70G’nin performansı da tasarımı kadar çekici mi? Yazının devamında yer alan LG PA70G incelemesinde bunun cevabını arayacağız.

Galeri: LG PA70G
[nggallery id=1083]

[one-third]

[/one-third]

Tasarım ve Donanım

LG PA70G beyaz rengin tüm çekiciliğini yansıtan bir ürün olarak dikkat çekiyor. Ürünün Reddot 2012 Tasarım Ödülü kazandığını da daha baştan belirtelim. 220 x 170 x 45 mm.’lik boyutlarıyla LG PA70G daha önce incelediğimiz LG projektörüne göre biraz daha fazla alan kaplıyor, ancak 900 gr.’lık ağırlığı da hesaba katıldığında taşınabilirlik açısından beklentileri karşılamayı başarıyor. Ürünün lambasının yer aldığı ön bölüm biraz daha açılı yapılmış, ayrıca üst panelde arkaya doğru bir eğim söz konusu. Bu yapı sayesinde LG PA70G, altında yer alan yükseklik ayağı açık olmasa bile bulunduğu seviyeden daha yukarı yansıtma yapabiliyor.

LG PA70G’nin her iki yanına gri renkli ızgaralar yerleştirilmiş. Bu gri rengin beyaz renkle güzel bir uyum oluşturduğu söylenebilir. Ürünün sol kenarında netlik ayarını yapmayı sağlayan kadran yer alıyor. Diğer kenarda ise herhangi bir işlev gören unsur veya giriş-çıkış elemanı yok. Girişler, çıkışlar ve kontroller hemen hemen tamamen arkaya toplanmış. Soldan sağa doğru güç butonu, menü tuşu, ses tuşları, yön kontrolleri, OK tuşu ile yerleştirme başlıyor. Bunları HDMI ve USB portları, RGB ve A/V girişleri, 3.5 mm.’lik kulaklık jakı izliyor. Güç girişi de bunların arkasında geliyor. Bu arada cihazın bulunduğu yerde emniyete alınması, kimse tarafından çalınmaması için Kensington kilit yuvası da unutulmamış, bu da arkaya, güç girişinin yanına eklenmiş.

lg-pa70g-inceleme-00031

LG PA70G’nin altında cihazın yansıttığı görüntünün yerden yüksekliğinin artırılmasına olanak sağlayan küçük bir ayak bulunuyor. Bu ayağın yüksekliği çok fazla olmadığı için altına birkaç kitap yerleştirip görüntünün yerden daha yüksekte olmasını sağladık. Tabii, bizim projektörü yerleştirdiğimiz noktanın yere çok yakın olduğunu söylememiz gerek. Vidalı yapıda tasarlanmış bu ayağın yüksekliği istendiği gibi ayarlanabiliyor. Bunun yanı sıra cihazın tavandan asılmasına olanak sağlayan uygun vida yuvaları da bulunuyor. Bu, salonunda bir projeksiyon cihazı için uygun düzeneği hazırlamış olan kullanıcıların PA70G’yi hızlı bir şekilde sistemlerine dahil edebilecekleri anlamına geliyor.

lg-pa70g-inceleme-00039

LG PA70G ile birlikte onun rengine uyum sağlayacak beyaz bir uzaktan kumanda da geliyor. İki adet AAA pille çalışan bu uzaktan kumanda ses kontrolü, menüler arasında gezinme, çalma kontrolleri gibi işlevleri gerçekleştirmenin yanı sıra yansıtılan görüntünün pozisyonunu hızlı bir şekilde ayarlamayı sağlayan Keystone ayarlarını da üzerinde barındırıyor. Ayrıca en-boy oranının da hızlı bir şekilde ayarlanabilmesi için özel bir tuş yerleştirilmiş. Kumandanın en tepsinde de kaynak seçimi ve USB moduna geçiş tuşları yer alıyor. Özetleyecek olursak, uzaktan kumandanın PA70G’nin rahat şekilde kullanımına yardımcı olduğunu söyleyebiliriz.

lg-pa70g-inceleme-00041

LG PA70G’nin kutusundan RGB kablo ve A/V adaptörü çıkıyor. Bu projektöre bilgisayarını bağlamak isteyenlerin bir hayli hoşuna gidecektir, ekstra kablo aramak zorunda kalmayacaklar. Ayrıca A/V adaptörü de birçok ev eğlence sisteminde yer alan A/V çıkışı üzerinden projektörün kullanılabileceği anlamına geliyor. Tabii ki, ürünün barındırdığı HDMI portu bağlantı açısından daha tercih edilesi bir yol, ancak bu porttan yararlanmak için kendi elinizde bir HDMI kablonun bulunması gerekiyor. Bu arada PA70G’nin kutusundan da taşırken çizilmesini veya zarar görmesini engelleyecek, kullanılmadığı durumda da tozlanmayacak şekilde saklanmasını mümkün kılacak özel bir kılıf çıkıyor. HW300G ile birlikte gelen biraz daha taşıma çantası havasındaydı, ancak PA70G ile birlikte sadece projektörü koymaya yarayacak büyüklükte bir kılıfla yetinilmiş. Yine uzaktan kumanda ve diğer aksesuarların birlikte saklanıp taşınabileceği küçük bir kese de kutuya eklenmiş.

lg-pa70g-inceleme-00044


Teknik Özellikler

LG PA70G’nin barındırdığı 700 Ansi Lümenlik LED RGB lamba 30 bin saatlik kullanım ömrüne sahip. Bu, PA70G’nin uzun yıllar boyunca kullanılabileceği anlamına geliyor. Ayrıca LED lambaların tasarruflu olma özelliği sayesinde normal lambayla çalışan projektörlere göre de yüzde 30 enerji tasarrufu sağlanıyor. Elektrik ücretinin zamlandığı şu günlerde bu önemli bir ayrıntı sayılır. Yine ürünün bir başka özelliği hızlı bir şekilde kapanıp açılması. Gerçekleştirdiğimiz açma testinde LG PA70G 10 saniyenin altında bir sürede kendisine bağlı olan HDMI giriş kaynağı üzerindeki görüntüyü ekrana yansıtmaya başladı.

lg-pa70g-inceleme-00028

1280 x 800 WXGA çözünürlüğe sahip olan LG PA70G, RGB üzerinden WSXGA’ya (60 Hz’de 1680 x 1050) kadar, DVI/HDMI gibi dijital girişler üzerinden 1080p, 1080i, 720p, 576p ve 480p, komponent video girişi üzerinden de 1080p, 1080i, 720p, 480p ve 480i  görüntü girişini destekliyor. 4:3, sadece tarama, 16:9, yakınlaştırma ve Cinema Zoom gibi çeşitli görüntü oranlarıyla izleme olanağı da sunuluyor. Bu arada LG PA70G 3D Ready özelliğine sahip bir ürün. Yani bu projektör üzerinden 3D keyfi yaşamanız da mümkün. Ancak bunun için 120 Hz’lik tazeleme oranına sahip bir görüntü kaynağı ve DLP 3D gözlüklere ihtiyaç var. Bu şartlar sağlandığında 4:3 formatında 3D görüntüler izlenebilir. 3D destekli bir uydu alıcısından HDMI 1.4 destekli bir kabloyla PA70G’ye yapacağınız bir bağlantı, uydu platformları üzerinden sunulan 3D içeriğin düzgün bir şekilde izlenmesi için yeterli oluyor. Bu 3D desteği genellikle 3D çıkışı verebilecek bilgisayarlar düşünülerek eklenmiş gibi görünüyor.

LG PA70G’nin projeksiyon görüntüsü 100 inç’e kadar çıkıyor. Yani bu, projektörle evde küçük bir sinema yaratabileceğiniz anlamına geliyor. 1.2 metre gibi ideal bir uzaklıkta köşeden köşeye 40 inç’lik uzaklığa sahip olan bir görüntü çerçevesi yansıtma yüzeyine düşürülüyor. Odaklama işlemi yukarıda da belirttiğimiz gibi cihazın kenarında yer alan kadran yardımıyla elle yapılıyor. 3000:1 kontrast oranı ürünün keskin ve kaliteli bir görüntü sunmasına yardımcı oluyor.

lg-pa70g-inceleme-00033

LG PA70G’de her biri 3 Watt’lık güce sahip olan iki adet hoparlör bulunuyor. Bu sayede herhangi bir ek hoparlöre veya ses sistemine ihtiyaç duymadan duvara yansıttığınız görüntü kaynağının sesini de projektör üzerinden alabiliyorsunuz. Projektör 190 Watt’lık güç tüketim değerine sahip. Gürültü değerlerine baktığımızda yüksek parlaklıkta 34 dB, ekonomik modda ise 26 dB’lik şiddete sahip gürültü üretiliyor.

lg-pa70g-inceleme-00014

LG PA70G’nin bir özelliği de barındırdığı USB portuna bağlanacak bir taşınabilir disk veya flaş bellek içindeki dosyaları gösterebilmesi. Günümüzün HDTV’lerinden aşina olduğumuz multimedya arayüzünün bir benzeri bu cihazda da bulunuyor. Bu arayüz bağlanan aygıt içindeki dosyalarda rahat bir şekilde gezinmeyi mümkün kılıyor. Bu sayede filmleri izlemek veya Office dokümanlarını göstermek mümkün hâle geliyor.


Performans ve Kullanım

Her projektör gibi LG PA70G’den de en iyi performansı almak için projektörün bulunduğu ortamın mümkün olduğu kadar karanlık olması gerekiyor. Ancak LG PA70G’nin barındırdığı 700 Ansi Lümen parlaklık değerli LED lamba normal gün ışığında bile düzgün bir kullanım olanağı sunuyor. Şöyle ki, güneş ışığını fazlasıyla iyi şekilde alan bir evde perdeleri kapatıp bu projektörün yansıttığı görüntüleri düzgün bir şekilde izlemeniz mümkün. Bu durumda görüntüler rahat bir şekilde seçiliyor, renkler de büyük bir doğrulukla yansıtma yüzeyine düşürülüyor. Bu, PA70G’yi bizim için cazip kılan özelliklerden bir tanesi.

lg-pa70g-inceleme-00046

Tabii ki, LG PA70G’nin görüntü kalitesi hakkında bir yargıya varmak için en güzeli yeteri kadar karanlık ortamda bu cihazı kullanmak. 3000:1 gibi yüksek sayılabilecek kontrast sayesinde, bunun yanı sıra LED teknolojisinin gösterebildiği renk skalasının daha geniş olmasıyla birlikte daha gerçekçi ve keskin görüntüler yansıtılıyor. Yukarıda belirttiğimiz görüntü boyutu ayarları yapıldığı takdirde görüntü çıkışının verdiği boyuta uygun şekilde görüntüyü yansıtmak mümkün oluyor. Cihazın ayar menüsüne baktığımızda canlı, standart, sinema, sport, oyun gibi resim modlarının yer aldığını görüyoruz. Bunlara ek olarak siz de iki farklı görüntü modunu kendi belirleyeceğiniz kontrast, parlaklık, keskinlik, renk ve ton ayarlarına göre oluşturabilirsiniz.

lg-pa70g-inceleme-00003

LG PA70G üç farklı enerji tasarruf modu içeriyor: Minimum, orta ve maksimum. Minimum ayarda parlaklık daha fazla, maksimum da ise parlaklık düşürülüyor ve doğal olarak projektörün çektiği güç miktarı da düşüyor. Bu enerji tasarruf modları cihazın çıkardığı gürültüye de etki ediyor. Eğer enerji tasarruf modunu minimum seçerseniz cihaz daha fazla ses çıkarıyor. Yukarıda 34 dB gibi bir katalog değerinden bahsetmiştik. Doğrusunu söylemek gerekirse bu modda LG PA70G’nin çıkardığı gürültü fazla ve bir süre sonra rahatsız edici olabilir. Buna karşılık enerji tasarrufunu maksimum moduna çektiğinizde projektörün gürültüsü bir hayli azalıyor. Eğer projektörü genellikle gece vakti, karanlık bir ortamda kullanacaksanız, bu durumda enerji tasarrufunu maksimuma çıkarmak düzgün bir görüntü elde etmek için yeterli olacaktır. Bu durumda projektörün çıkardığı gürültü de azalacağı için rahatsızlık söz konusu olmayacaktır.

lg-pa70g-inceleme-00015

Ses demişken, LG PA70G’nin hoparlörlerinden de bahsetmeden geçmeyelim. Yukarıda belirttiğimiz gibi iki adet 3 Watt’lık hoparlör mevcut ve bu hoparlörler işi fazlasıyla görecek yeterliliğe sahip. Yani, diyelim ki projektörü tatilde veya kampta yanınıza götürdünüz veya evinize henüz yeni bir ses sistemi almadınız. Bu durumda bile LG PA70G’nin hoparlörleri kulağınızı yeteri kadar dolduracak şiddete sesi sağlayabiliyor.

Multimedya

Multimedya uygulamaları her türlü görüntü aygıtının varsayılanı olmaya başladı. LG PA70G de bu geleneği bozmayan bir ürün. Yukarıda da belirttiğimiz gibi ürünün arkasında bir USB portu bulunuyor. Bu port üzerinden bağlayacağınız flaş bellek veya harici disk üzerindeki dosyaları cihazda yerleşik olarak gelen multimedya yazılımı üzerinden görüntüleyebilir veya oynatabilirsiniz. Bu kullanıcı arayüzü daha önce incelediğimiz HW300G’ninkiyle hemen hemen aynı. Bellek üzerindeki film, müzik, fotoğraf ve dosyaları ayrı kategoriler altında görme fırsatının sunulmasını yanı sıra tüm dosyaları da aynı çatı altında, Windows Gezgini tarzında bir yapıda görmek mümkün.

lg-pa70g-inceleme-00017

LG PA70G sadece 720p değil, 1080p kalitesindeki .mkv uzantılı HD videoları düzgün bir şekilde oynatmayı başarıyor. Ancak AC3 ses formatı desteklenirken DTS ses formatının desteklenmediğini tespit ettik, bunu da bir dipnot olarak belirtelim. Alt yazı desteği de oldukça düzgün, bu sayede alt yazı dosyalarının karakter kodlamasını rahat bir şekilde yapmak, senkronizasyonu bozulan alt yazıların görüntüyle tekrar örtüşmesi için gerekli olan zaman ayarlamalarını yapmak da sunulan kullanıcı arayüzünde yer alıyor. Bu arada alt yazının boyutunu ve konumunu ayarlama fırsatı da sunulmakta.

Dosya görüntüleyicisi de harici diskteki PDF, Text ve Office dokümanlarının sayfa sayfa görüntülenmesine izin veriyor. Bu özellik LG PA70G’yi ofis ortamında kullanım için bir hayli cazip hâle getirecektir. Bu sayede sunum dosyalarını herkese göstermek için arada bilgisayarı kullanmaya gerek kalmayacaktır.

Sonuç

Daha önce incelediğimiz LG HW300G daha kompakt boyutları ve daha uygun fiyatıyla ilgimizi çekmişti. PA70G test merkezimize ilk geldiğinde HW300G’nin daha avantajlı bir ürün olduğunu düşünmüştük. Ancak daha detaylı incelediğimizda PA70G’nin daha pahalı olmasını anlıyoruz. Bir kere elimizde daha parlak bir ışık kaynağı var, bu sayede aydınlık ortamlarda bile düzgün bir şekilde yansıtma yapma fırsatı sunuluyor. Yansıtma yüzeyinin beyaz olmasına gerek yok, açık tonlarda boyanmış çıplak bir duvar da işi fazlasıyla görecek, renkleri doğru bir şekilde görmenize olanak sağlayacaktır. Bunun yanı sıra cihazın sahip olduğu hoparlörlerin sunduğu ses çıkışı harici bir ses kaynağına ihtiyacı ya kaldırıyor ya da en azından öteliyor.

lg-pa70g-inceleme-00040

HW300G için birincil ekran olmaktan çok yardımcı bir ekran olabileceği yorumunda bulunmuştuk. Ancak PA70G tek başına bir evin veya iş yerinin görüntüleme ihtiyacını karşılayacak yeterliliğe sahip. Sadece biraz fazla ses çıkarması rahatsızlık yaratabilir, bunun da detaylı açıklamasını yukarıda yapmıştık. Onun dışında ürünün pek fazla rahatsızlık vereceğini düşünmüyoruz. 1699 TL’lik fiyatın uygun olup olmadığı sorgulanabilir, ancak HW300G’nin 1000-1200 TL arasındaki fiyatı düşünüldüğünde, sahip olduğu artılarla birlikte PA70G için istenen fiyat normal sayılır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER