Ulaşım

LG ve Here sürücüsüz otomobillerin telematik sistemlerini birlikte geliştirecek

Güney Koreli teknoloji devi LG ve Here Haritalar uygulamasının arkasındaki şirket olan Here, bir iş ortaklığı anlaşmasına imza attı. Bu anlaşma doğrultusunda LG’nin telematik teknolojisi Here’ın Open Location Platform adlı açık konum platformundaki harita verileriyle birleştirilecek. Böylelikle sürücüsüz otomobiller için güvenli bir veri iletişim dağıtım noktası oluşturulacak.

Geleceğin otonom araçlarının geliştirilmiş sürücü yardımcı sistemlerinde sensörler bulunacak. Ayrıca bu sistemler kameralar, radar ve lidar gibi mesafe ölçen bileşenlerden yararlanacak. Bu sayede trafik işaretlerini, hız limitlerini, şerit çizgilerini, dur işaretlerini ve daha fazlasını algılamaları mümkün olacak. Tüm bunlar Here’ın HD Live Map adlı, bulut tabanlı harita servisinin birer parçası olma özelliğini taşıyor.

Toplanan veriler buluta gönderilecek. Ayrıca V2X olarak adlandırılan, aracın etrafındaki her türlü nesnenin verisini toplayan sistem yardımıyla çevredeki araçlardan toplanan veriler buluta iletilecek. Tüm bu veriler daha sonra analiz edilecek ve otomobildeki telematik sistemine iletilecek. Böylelikle özelleştirilmiş sürüş için gerekli bilgiler sağlanmış olacak.

LG otomobillerin tüm veri iletişimin gerçekleştirmesi için gerekli olan; GPS, Bluetooth ve Wi-Fi gibi teknolojileri sağlayacak. LG’nin mühendisleri 5G veri iletimi üzerinde de çalışıyor. 5G sayesinde veri iletimi 4G LTE’ye göre yüzde 90’a varan oranda daha hızlı gerçekleştirilebilecek, bu da gecikmenin önemli oranda azaltılması demek ki, geleceğin otonom araçları için bu büyük önem taşıyor.

Hangi araçlarda bu sözü edilen yeni teknolojinin kullanılacağı şu an için bilinmiyor. Ancak Here’ın içinde Audi, BMW ve Daimler’in bulunduğu bir konsorsiyum tarafından satın alındığını dikkate alırsak, geleceğin sürücüsüz Alman otomobillerinde bu teknolojinin yoğun şekilde kullanılacağını görebiliriz.

İLGİLİ HABERLER