Manşetler

LG G5 modüler tasarımı ve aksesuarlarıyla farklı bir deneyim vadediyor

lg g5
Görsel: Engadget

LG, 2016 Mobil Dünya Kongresi’nin resmen başlamasından bir gün önce, yani 21 Şubatta yeni amiral gemisi telefonu G5’i tanıtacağını daha önce açıklamış, hatta akıllı telefonun bazı özelliklerini kamuoyuyla paylaşmaktan da geri kalmamıştı. Daha önce Mobil Dünya Kongresi’nde amiral gemisi telefon tanıtımı gerçekleştirmeyen Güney Koreli şirket, kendisi adına bir ilk olan LG G5 lansmanını ortaya sıra dışı bir cihaz çıkararak daha da anlamlı hâle getirdi.

G5, selefleri G4 ve G3’ten farklı olarak yuvarlatılmış köşelere sahip ve tamamen metalin tercih edildiği bir tasarımla birlikte geliyor. Tasarımın modüler unsurlar barındırması ise akıllı telefonu rakip amiral gemileri arasında farklı bir konuma yerleştirmeye aday gözüküyor.

G5’in 5.3 inç QHD ekranı 2560 x 1440 piksel çözünürlük sunuyor. Akıllı telefonun Qualcomm Snapdragon 820 işlemcisine ise 4 GB RAM ve 32 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. Dahili depolama alanı, microSD kart desteği sayesinde genişletilebiliyor. Akıllı telefonun kasasının tek parça gibi gözükmesine ve ana materyal olarak eloksallı alüminyum tercih edilmesine rağmen, 2800 mAh kapasiteli pili çıkarmak mümkün. Cihazda Android 6.0 Marshmallow işletim sistemi bulunuyor. Akıllı telefon gümüş, titan, altın rengi ve pembe renk seçenekleriyle raflardaki yerini alacak.

Güney Koreli üretici, yeni amiral gemisi telefonunun ekranının daima açık olacağını daha önce açıklamıştı. Cihazın ekranında aydınlatılan küçük bir bölüm üzerinden kullanıcılara bildirimler, saat ve pil durumu gösterilecek.

LG’nin G5’te sunduğu yenilikler arasında kamerada yapılan değişiklikler de dikkat çekiyor. Cihazın arkasında çift kameradan oluşan bir kurulum bulunuyor. Bunlardan birinde 78 derecelik standart bir lens yer alırken, diğerinde 135 derecelik geniş açılı bir lens tercih edilmiş. Şirket, 135 derecelik lens için “herhangi bir kamerada bulunan en geniş açıyı sunuyoruz” iddiasında bulunuyor. Bu kameralardan standart olanı 16 megapiksel, geniş açılı olanı ise 8 megapiksel çözünürlüğe sahip. Bu kameraların yanında LED flaş bulunuyor. G5’in önüne ise 8 megapiksel çözünürlüğünde bir kamera yerleştirilmiş. Akıllı telefonun arkasındaki “uyandırma” butonu ise aynı zamanda bir parmak izi tarayıcısı işlevi görüyor.

LG G5 cephesinde dikkat çeken esas nokta ise modüler tasarım oluyor. Donanımda özelleştirme akıllı telefon üreticileri açısından bir öncelik olmasa da, LG bu yıl bambaşka bir şey deniyor. Güney Koreli şirket, G5 satın alanlara cihazlarını bir dijital kameraya, yüksek kaliteli müzik çalara ve daha fazlasına dönüştürme imkanı veriyor. Bahsi geçen dönüşümler ise telefonda bulunan eklenti bölümüne iliştirilebilen bağımsız modüller sayesinde hayata geçiyor.

LG’nin MWC 2016 etkinliğinde görücüye çıkardığı ilk modül CAM Plus adını taşıyor. Söz konusu modül, G5 kullananlara DSLR kameraların konforlu tutuşunu ve pratik kontrolünü yaşatmayı amaçlıyor. Otomatik odaklama, pozlama kilidi, fiziksel kontrol butonları (güç, deklanşör, kayıt ve yakınlaştırma) barındıran CAM Plus, akıllı telefona ekstra olarak 1200 mAh pil kapasitesi sağlıyor.

lg-cam-plus-210216
Görsel: Pocket-lint

LG’nin etkinliğinde tanıttığı diğer modül ise “Hi-Fi Plus” adını taşıyor. Şirket, G5’te gelişmiş bir ses deneyimi sunmak adına B&O Play ile çalışacağını daha önce açıklamıştı. Taşınabilir bir ses oynatma cihazı vazifesi gören Hi-Fi Plus, yüksek çözünürlükte ses deneyimi yaşatmayı vadediyor. Bağımsız bir cihaz olarak kullanılabilen Hi-Fi Plus, G5 dışındaki akıllı telefonlara ve bilgisayarlara da bağlanabiliyor.

lg-hi-fi-plus-210216
Görsel: Pocket-lint

LG G5 etkinliğinde sadece amiral gemisi akıllı telefonunu ve modüllerini tanıtmakla yetinmedi. Şirket, hazırladığı altı aksesuarı da Barselona’da gözler önüne çıkardı.

Bu aksesuarlardan biri olan 360 CAM ile G5 sahipleri 360 derece fotoğraf ve video kaydı gerçekleştirebiliyor. İki adet geniş açılı 13 megapiksel kamera barındıran 360 CAM, 4 GB dahili hafıza ve 1200 mAh kapasiteli pile sahip. Kamera ile 2K çözünürlüğünde video kaydı da gerçekleştirilebiliyor.

lg-360-cam-210216
Görsel: Pocket-lint

Sanal gerçeklik başlığı 360 VR ise sadece G5 ile çalışıyor. İşleyiş bakımından 360 VR’ı Samsung’un Gear VR’ına benzetmek pek de yanlış olmayacaktır.

lg-g5-360-vr-210216

Yine B&O Play işbirliğiyle geliştirilen H3 kulaklık, 32-bit kalitesinde ses deneyimi yaşatmayı vadediyor. Kulaklık, LG markalı tüm telefonlarla kullanılabiliyor.

Rolling Bot ise LG’nin MWC 2016 kadrosunun en ilginç parçalarından biri olarak nitelenebilir. Küçük bir robota benzeyen cihazın içinde 8 megapiksellik bir kamera bulunuyor. Rolling Bot diğer cihazlara Wi-Fi üzerinden bağlanıyor. Güney Koreli şirket, Rolling Bot’un ev için bir güvenlik sistemi veya uyumlu cihazlar için bir uzaktan kumanda olarak kullanılabileceğini belirtiyor.

lg-rolling-bot-210216

Smart Control, insansız bir hava aracını G5 üzerinden kontrol etmeyi ve aracın gerçekleştirdiği video yayınını akıllı telefon üzerinden izlemeyi sağlıyor.

Aksesuar listesinin son üyesi olan Bluetooth kulaklık Tone Platinum ise kayıpsız 24-bit ses desteği barındırıyor. Söz konusu cihazların tamamı LG’nin Friends Manager uygulaması üzerinden kontrol edilebiliyor. LG G5 ve “arkadaşları” nisan ayının başı itibarıyla satışa sunulacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER