Ulaşım

LG Display otomobiller için “görünmez” ses teknolojisi geliştirdi

lg display

LG Display otomobiller için görünmeyen yeni bir hoparlör teknolojisi geliştirdi. Bu teknoloji pasaport büyüklüğünde titreşimli bir panelle ses çıkarmayı sağlıyor. Adı açıklanmayan küresel bir ses şirketiyle geliştirilen teknolojinin önümüzdeki yıllar itibarıyla otomobillere yerleştirilmeye hazır hâle geleceği belirtildi. Araç içi bilgi ve gösterge ekranları, paneller ve baş koyma yerleri LG’nin “görünmez” hoparlörlerinin potansiyel kullanım alanları arasında sayılıyor.

Güney Koreli teknoloji devinin “İnce Başlatıcı Ses Çözümü” adını verdiği yeni sistemi, otomobillerde ve diğer taşıtlarda geleneksel ses sistemlerinin yerini alması amacıyla geliştirildi.

Mevcut araç içi ses sistemlerinde ses bobinleri, koniler ve mıknatıslar gibi ağır bileşenler kullanılırken, LG’nin çözümünde film tipi bir uyarıcı dinamo bulunuyor. Bu dinamo ekran panellerini ve araç içindeki farklı materyalleri titreştirerek ses çıkarıyor. Böylelikle zengin, sarmalayıcı bir 3D ses deneyiminin yaşanabildiği ifade edildi.

İnce Başlatıcı Ses Çözümü’nde 2.5 mm kalınlığında bir panel kullanılıyor. 150 mm genişliğinde ve 90 mm uzunluğunda olan paneli araç içi bilgi ekranına, tavan döşemesine veya baş koyma yerine monte etmek mümkün oluyor. LG Display’in açıklamasında, 40 gram ağırlığındaki panelin standart bir otomobil hoparlörüne kıyasla yüzde 30 daha hafif ve yüzde 10 daha ince olduğuna dikkat çekiliyor.

LG Display daha önce de titreşen paneller kullanmıştı

Hem LG Display hem de Sony OLED TV’lerinde benzer şekillerde titreşen paneller kullanmıştı. Dolayısıyla burada tamamen yeni bir teknolojiden söz etmek mümkün değil. Ancak bunun geleneksel ses sistemlerinin yerini alacak bir çözüm olarak konumlandırılmasının yenilikçi bir hamle olduğunu söylemek gerekiyor. Bu teknolojinin performansı konusunda fikir edinmek içinse 2023’ün ocak ayında gerçekleştirilecek CES 2023’ü beklemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER