Teknoloji

Levi’s ve Google’ın akıllı ceketi önümüzdeki yıl satışa çıkıyor

levi's commuterGoogle I/O 2016’da gelişim süreci devam eden projeleri hakkında da bilgi verdi. Şirket, Levi’s ile birlikte yürüttüğü akıllı ceket projesinde önemli mesafe kaydettiğini ve ceketin önümüzdeki yıl satışa sunulacağını açıkladı.

Google, Project Jacquard isimli bir teknoloji geliştirdiğini ve akıllı giyim konusunda Levi’s ile birlikte çalışacağını geçtiğimiz yılki geliştirici konferansında duyurmuştu. Projenin temelinde bir giyim eşyasına dönüştürülebilen iletken özelliklere sahip kumaş bulunuyor. İletken kumaş sayesinde giysi bir tür ekrana dönüştürülebiliyor. Kumaş dokunmayı, basıncı ve elin konumunu algılayabiliyor.

Google İleri Teknoloji ve Ürünler grubunun Levi’s ile birlikte geliştirdiği akıllı ceket Commuter adını taşıyor. Ceketin sol kolunda Jacquard teknolojisinin mümkün kıldığı interaktif özellikler bulunuyor. Ceketin kol kısmında bulunan Bluetooth düğümü ise ceketin telefonlarla iletişim kurabilmesini sağlıyor. Böylelikle ceket üzerinden uygulamaların kontrol edilebilmesi mümkün hâle geliyor.

Commuter’ı giyenler ceketin sol kolu üzerinden müzik uygulamalarında ses açabilecek veya bir yere giderken ihtiyaç duydukları yol tarifine ulaşmak için harita uygulamasına komut verebilecek. Bisikletçileri hedef kitlesine yerleştiren Commuter’da söz konusu hareketleri yaparken sürüş güvenliğinden taviz verilmemesi amaçlanıyor. Ceketin motorsiklet sürücüleri tarafından da giyilmeye uygun olduğu belirtiliyor.

Commuter diğer giysiler gibi yıkanabiliyor. Ancak yıkama öncesinde Bluetooth düğümünü çıkartmak gerekiyor. Google, Jacquard teknolojisinin başka giysilere uyarlanabilmesi için de Levi’s ile çalışmalar yürütüyor. Commuter’ın 2017’nin ilkbahar aylarında raflardaki yerini alması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER