İncelemelerManşetler

Lenovo Vibe P1 İncelemesi

Lenovo bilgisayar üreticisi olarak ün yapsa da, son yıllarda akıllı telefon ve tablet pazarında da adından fazlasıyla söz ettiriyor. Şirket, Motorola’nın mobil birimini de satın alarak bu konudaki ciddiyetini somut biçimde ortaya koymuştu. Kendisiyle özdeşleşen Vibe serisini yenilemeyi sürdüren Lenovo, bu seride farklı özellikleriyle ön plana çıkan akıllı telefonlara yer veriyor. Vibe P1, gelişmiş batarya seçenekleri ve uzun pil ömrüyle serideki diğer telefonlardan başka bir yerde konumlanmayı başarıyor. Teknoblog ekibi olarak Lenovo Vibe P1’i sizler için inceledik.

152 x 75 x 9.9 mm.’lik boyutlara sahip olan Lenovo Vibe P1, tartıda 189 gram çekiyor. Söz konusu ağırlık miktarı kulağa biraz yüksek geliyor. Ancak 5000 mAh kapasiteli pilin varlığı göz önüne alınınca kalınlık ve ağırlık değerlerini normal karşılamak gerekiyor. Akıllı telefonda 5.5 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. Ekran,cihazın ön yüzünde yüzde 72.1 oranında bir alanı kaplıyor. Ekranın görüntü kalitesi “yeterli” şeklinde tanımlanabilir. Doğrudan ışık altında veya dış mekanlarda ekranı görmekte bir sıkıntı yaşanmıyor.

lenovo-vibe-p1-inceleme-27Ekranın üst kısmında ahize hoparlörü ve 5 megapiksel çözünürlüklü ön kamera bulunuyor. Alta inildiğinde ise göze ilk olarak parmak izi tarayıcısı işlevi de gören Home tuşu çarpıyor. Fiziksel Home tuşunun iki tarafına ise kapasitif tuşlar yerleştirilmiş. Sol taraftaki kapasitif tuş, bazı uygulamalarda ve ana ekranda ayarlar ve düzenleme panellerine erişme imkanı veriyor. Bu tuşa uzun basıldığında ise Android’in çoklu görev ekranı kullanıcıların karşısına çıkıyor. Sağ taraftaki kapasitif tuş ise arayüzde ve uygulamalarda bir önceki ekrana gitmeyi sağlıyor.

Vibe P1’in alüminyum kaplı arka paneli, elde tutulurken oldukça hoş bir hissiyat veriyor. Arka panelin üst kısmında 13 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor. Çift LED flaş ise kameranın biraz altına yerleştirilmiş. Arka panelde aşağıya doğru inildikçe önce Vibe, sonrasında ise Lenovo logoları kullanıcıları karşılıyor.

lenovo-vibe-p1-inceleme-31Lenovo Vibe P1’in yuvarlatılmış köşeleriyle oldukça şık gözüken kasası, ilk bakışta yek pare gibi gözüküyor. Ancak üst kenar ve arka panelin buluştuğu bölüm, ekran ve üst kenar arasındaki boşluğun yardımıyla yerinden çıkarılabiliyor. Yani burada gizli bir kapak bulunuyor.

Söz konusu kapağın oldukça iyi gizlendiğini belirtmek gerekiyor. Zira, akıllı telefonun kullanım kılavuzuna bakmadan burada bir kapak olduğunu anlamak pek mümkün olmuyor. Bu kapak yerinden çıkarıldığında kullanıcıların karşısına nano SIM kart yuvaları ve microSD kart girişi çıkıyor. Bu gizli kapağın telefonun genel tasarımıyla bütünleştirilmesi son derece başarılı olsa da, kapağın açılışına ilişkin komutların daha açık biçimde verilebileceğini belirtmek gerekiyor. Üst kenarda akıllı telefonun kulaklık jakı ve mikrofon yer alıyor.

Lenovo Vibe P1’in alt kenarına inildiğinde ise kullanıcıları microUSB girişi ve iki tarafına yerleştirilen hoparlör ızgaraları karşılıyor. Söz konusu hoparlör ızgaralarından son derece yüksek bir ses çıkıyor. Sesin kalitesi ortalama olsa da, seviyenin yüksekliği telefonun artı hanesine yazılıyor.

lenovo-vibe-p1-inceleme-17Güç butonu Vibe P1’in sağ kenarının ortasına yerleştirilmiş. Bu butonun hemen üstünde ise ses kontrol tuşları görülüyor. Sol kenara geçildiğinde ise üst kısımlara doğru yerleştirilen tırnak şeklinde bir buton göze çarpıyor. Söz konusu buton, Lenovo Vibe P1’in hızla Üstün Güç Tasarrufu Modu’na geçmesini sağlıyor.

Bu moda geçildiğinde telefon ile sadece arama yapmak, SMS göndermek, kişi listesine, takvime, saate ve hesap makinesine erişmek mümkün oluyor. Bu modda telefonun internet bağlantısı kesiliyor ve kullanıcılara sadece temel iletişim araçları sunuluyor. Böylelikle Lenovo Vibe P1’in mevcut bataryasından maksimum biçimde faydalanılması mümkün hâle geliyor.

Lenovo Vibe P1’de sekiz çekirdekli 1.8 GHz Qualcomm Snapdragon 615 işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 2 GB RAM ve 32 GB dahili hafıza eşlik ediyor. Ancak bu alanın yaklaşık beşte birlik bir kısmını sistem dosyaları kaplıyor. microSD kart desteği ise kullanıcılara 256 GB ekstra depolama alanı sağlıyor. Bu kurulum sergilediği performans ile Lenovo Vibe P1’i orta segmentin başarılı telefonlarından biri haline getiriyor.

lenovo-vibe-p1-inceleme-12Yüksek performans talep eden oyun ve uygulamalarda Vibe P1 herhangi bir takılma yaşamıyor. Görsel unsurların iletiminde de herhangi bir kayıp gözlenmiyor. Oyun oynarken hissedilen ısınma da, her telefonda karşılaşılabilecek ve kullanıcı için pek de problem yaratmayacak cinsten. İnternette gezinme, e-posta kontrol etme, sosyal medya uygulamalarında dolaşma gibi standart işlemlerde ise Vibe P1 neredeyse hiç sorun yaşamıyor.

Akıllı telefon AnTuTu benchmark testinden 42000 civarı bir puan alıyor. Cihazın Geekbench 3 benchmark testindeki puanı ise 2863 oluyor. Bu puanlar, Vibe P1’in konumlandığı segmentin genel ortalamasıyla örtüşüyor. Gerçek deneyim boyutunda pek fazla sorunla karşılaşmadığımızı da bir kez daha hatırlatmakta fayda var.

5000 mAh kapasiteli pili ise Vibe P1’in en güçlü yönleri arasında yer alıyor. Bu büyük pil, sadece uzun bir kullanım süresi sunmakla yetinmiyor, aynı zamanda başka cihazları şarj etmek için de kullanılabiliyor. Bunun için kutudan çıkan USB aparatından faydalanılıyor. Normal bir kullanım senaryosu çerçevesinde Vibe P1’in pil ömrü iki günü rahatlıkla çıkarabiliyor. Düşük yoğunluklu kullanım senaryolarında ise bu süre daha da uzuyor. Telefonla fazlasıyla meşgul olanlar bile Vibe P1 ile bir günden daha uzun bir süreyi telefonu şarj etmeye ihtiyaç duymadan tamamlayabiliyor. Yüksek kaliteli multimedya içeriklerinin tüketimi de, bu durumu fazla etkilemiyor.

lenovo-vibe-p1-inceleme-23Bunlara ek olarak, tek bir tuşu hareket ettirerek geçilebilen Üstün Güç Koruma modu, pil ömrünün uzamasına ciddi anlamda katkı sağlıyor. Telefonun şarjı yüzde 50 seviyelerindeyken bu moda geçildiğinde, kullanıcılara yaklaşık 30 saat civarında bir pil ömrü vadediliyor. Ancak söz konusu modun telefonla yapılabilecekleri önemli ölçüde kısıtladığını da akıldan çıkarmamak gerekiyor.

Lenovo Vibe P1, ülkemizde 1 Nisan itibarıyla faaliyete geçen 4.5G şebekesini destekliyor. 4.5G genellikle telefonun pil ömrünün daha hızlı tükenmesine yol açıyor. Ancak Vibe P1’de bulunan 5000 mAh kapasiteli pil, endişeleri ortadan kaldırıyor ve 4.5G şebekesinin hızından korkusuzca faydalanmayı sağlıyor. Telefonda NFC bağlantı özelliği de bulunuyor.

Lenovo Vibe P1 kutusundan Android 5.1 Lollipop işletim sistemiyle çıkıyor. Ancak kurulumun gerçekleşmesinin ardından Android 6.0 Marshmallow güncellemesi yüklemeye hazır hâle geliyor. Bu da, Vibe P1 kullanıcılara Android’in mevcut özelliklerinin önemli kısmından faydalanma imkanını veriyor. İşletim sistemi üzerinde özellikle görsel anlamda dikkat çeken değişikliklerin yapılması ise kullanıcı deneyimini biraz farklı bir boyuta taşıyor.

lenovo-vibe-p1-inceleme-10Öncelikli olarak Lenovo Vibe P1’in kullanıcı arayüzünün farklı katmanlarında değişiklik yapmak isteyenler için telefonda bulunan Tema Merkezi uygulaması çok sayıda seçenek sunuyor. Bu uygulama aracılığıyla telefonun genel temasının, kilit ekranının ve son görevler listesinin görünümü değiştirilebiliyor. Zil sesi ve duvar kağıdı seçimi de bu uygulama üzerinden gerçekleştirilebiliyor.

Lenovo Vibe P1’in arayüzünde en son kullanılan uygulamalara erişimi kolaylaştıran unsurların varlığı da göze çarpıyor. Örneğin, akıllı telefonun uygulamalar menüsüne girildiğinde son kullanılan uygulamaların ikonları ekranın üst kısmında gösteriliyor. Bu ikonların hemen yanı başında da bir arama çubuğu bulunuyor.

Pek çok Android telefonda ön yüklü olarak sunulan Google uygulamalarına Lenovo Vibe P1’de de rastlanıyor. Bu uygulamalardan bir kısmı ana ekrandaki Google klasörü içinde toplanıyor. Bazılarına ise genel uygulama menüsü üzerinden erişilebiliyor. Cihazda Chrome’un varsayılan internet tarayıcısı olarak belirlenmesi de olumlu bir tercih şeklinde değerlendirilebilir.

Lenovo Vibe P1’de sadece Google uygulamaları ön yüklü biçimde bulunmuyor. Farklı kategorilerde pek çok uygulama da Vibe P1 alanların kullanımına sunuluyor. Bu uygulamalardan biri olan CamScanner, yazılı dokümanların ve fotoğrafların dijital ortama aktarılmasını sağlıyor. CamCard uygulaması ise kartvizitlerin taranmasını ve burada yer alan bilgilerin doğrudan Kişiler içine kayıt olarak gönderilmesini mümkün kılıyor. Popüler üretkenlik uygulamalarından biri olan Evernote da Vibe P1’in ön yüklü uygulamaları arasında bulunuyor.

Kullanım Kılavuzu adını taşıyan uygulama sayesinde Lenovo Vibe P1’e dair temel bilgileri ve püf noktalarını öğrenmek mümkün oluyor. Gezinti uygulaması ise Google Haritalar servisine alternatif arayanlara bir seçenek olarak sunuluyor. Skype, Tap the Frog, UC Browser ve WPS Office gibi uygulamalara da Vibe P1 başlatılır başlatılmaz erişilebiliyor.

lenovo-vibe-p1-inceleme-19Günümüzde yerleşik olarak FM radyo desteği sunan telefonların sayısı giderek azalıyor. Ancak Vibe P1, sadece bir kulaklık takarak FM bandındaki radyoları dinleme imkanını sağlamaktan vazgeçmiyor. FM radyonun aksine yükselen bir değer olan parmak izi tarayıcısı da, Lenovo Vibe P1’in bileşenleri arasında bulunuyor. Parmak izi tarayıcısıyla telefonun kilidini açmak, satın alma işlemlerini onaylamak veya uygulamalarda oturum açmak gibi işlemler gerçekleştirilebiliyor. Telefona parmak izi tanımlama süreci oldukça hızlı biçimde tamamlanıyor. Tarayıcının tepkime süresinin de gayet yerinde olduğunu belirtmek gerekiyor.

Lenovo Vibe P1’in arkasında 13 megapiksel, önünde ise 5 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor. Söz konusu çözünürlük değerlerinin orta segment Android telefonlar için bir standart haline geldiği söylenebilir.

Lenovo Vibe P1’in arka kamerasıyla çekilen fotoğraflar için de “standart” tanımlamasını kullanmak mümkün. Normal koşullar altında çekilen fotoğraflarda fazla detay kaybı yaşanmıyor. Kameranın tepki süresi de oldukça hızlı. Deklanşöre basıldıktan sonra fazla beklemek gerekmiyor.

Arka kameraya çift tonlu LED flaş eşlik ediyor. Böylelikle ışığın yetersiz olduğu ortamlarda da daha doğal kareler yakalamak mümkün oluyor. HDR, panorama ve otomatik odaklama gibi özellikler sunan kamera ile çekilen fotoğraflara çeşitli filtreler de uygulanabiliyor. Arka kamera ile 1080p video kaydı da yapılabiliyor.

5 megapiksel ön kamerayla da oldukça net özçekimler gerçekleştirilebiliyor. Lenovo eklediği bazı yazılımsal özelliklerle de ön kamerayla gerçekleştirilen çekimleri destekliyor. Işık ekleme özelliği sayesinde ön kameraya sıcak güneş ışığı veya pembe renk efektleri ekleniyor. Böylelikle düşük ışıklı ortamlarda yapılan özçekimlerin daha net gözükmesi sağlanıyor. “Dokunmadan Selfie” modu ise ekran içinde küçük bir kare açıyor ve bu kareye bakıldığında otomatik olarak fotoğrafı çekiyor. Böylelikle deklanşör tuşuna veya herhangi bir şeye basma zahmeti ortadan kalkıyor. Kamera arayüzünün zayıflığı ve arka kamerada optik görüntü sabitleyicisinin olmaması ise telefonun eksi hanesine yazılıyor.

Lenovo Vibe P1 pil kapasitesiyle aradan sıyrılıyor

Lenovo Vibe P1, genel anlamda uzun pil ömrüyle dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Performansıyla da orta segmentin dikkate değer ürünlerinden biri olarak anılmayı hakeden Vibe P1, parmak izi tarayıcısı ve şarj cihazı olarak kullanılabilmesi sayesinde de kendisini farklı bir noktada konumlandırmayı başarıyor.

lenovo-vibe-p1-inceleme-325000 mAh kapasiteli batarya Lenovo Vibe P1’e pek çok artı değer kazandırsa da, kalınlığını ve ağırlığını da artırıyor. Uzun pil ömrü arayanlar için bu durumu “Gülü seven dikenine katlanır.” atasözüyle açıklamak yanlış olmayacaktır. Kullanıcı arayüzünde özelleştirme seçenekleri bir hayli fazla olsa da, arayüzün genel hatları itibarıyla çok “sezgisel” olmadığını da belirtmek gerekiyor.

Hali hazırda 1100-1200 TL arası bir fiyat bandında duran Lenovo Vibe P1, akıllı telefonundan öncelikli olarak uzun pil ömrü bekleyenlerin değerlendirmesi gereken seçenekler arasında yer alıyor. Cihazın bileşenleri doğrultunda sunduğu performans da fazlasıyla tatmin edici bir etki yaratmayı başarıyor.

İLGİLİ HABERLER