Manşetler

Lenovo: Motorola’da aradığımızı bulamadık

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

lenovo motorola mwc 2016Bir şirketin finans raporunda kendisini eleştirmesi pek sık karşılaşılan bir durum değil. Ancak Lenovo mobil biriminin performansı konusunda samimi itiraflarda bulunarak oldukça dürüst bir yaklaşım sergiledi. Motorola’yı satın alan ve Motorola’nın portföyünü kendi içine entegre etmeye çalışan Çinli şirket, entegrasyon çalışmalarının beklentileri karşılamadığını belirtti.

Şirketin mobil cihazlar için önemli pazarlar olan ABD ve Çin’de gösterdiği performans, bu tablonun ortaya çıkmasında etkili oldu. Anavatanında yüzde 85’lik bir sevkiyat düşüşü yaşayan Lenovo, Kuzey Amerika pazarındaki ürün geçiş sürecinin de başarılı olmadığını belirtti.

Lenovo Motorola satış sürecinin tamamlanmasının ardından önemli derslerin çıkartıldığını ve bu derslerin hemen uygulanmaya başladığını vurguluyor. Bu doğrultuda stratejisinde değişikliğe giden şirket eş başkanlık modelini uygulamaya koyarken, Çin’de ve dünyanın geri kalanında farklı stratejiler uygulama kararı aldı.

Çin’deki çalışmalarında uygun fiyatlı Zuk markasına odaklanarak uçtan uca rekabetçiliği yeniden inşa etmeyi amaçlayan Lenovo, dünyanın geri kalanında ise önceliğini gelişmekte olan pazarlarda büyümeye ve ABD’de de rekabetçi bir ürün portföyüyle işleri yeniden rayına oturtmaya veriyor. Geçtiğimiz hafta duyurulan Moto G4 telefonlarının tanıtımı da bu strateji doğrultusunda gerçekleşiyor. Şirket, yeni telefonlarının tanıtımında Moto G serisinin başarılı olduğu Brezilya ve Hindistan’a odaklanıyor.

Peki Lenovo Motorola’yı Google’dan satın aldığı dönemde beklentiler nelerdi? Şirketin CEO’su Yang Yuanqing 2014’ün ekim ayında yaptığı açıklamada amaçlarının güçlü bir “üç numara” hazırlamak ve dünyanın en popüler iki akılı telefonunun karşısına saygıdeğer bir rakip çıkarmak olduğunu belirtmişti. Ancak işler bu hedefin tam aksi istikamette gerçekleşti ve Lenovo Motorola grubu dünyanın en büyük beş akıllı telefon üreticisi arasındaki yerini kaybetti. Huawei, Oppo ve Vivo gibi diğer Çinli üreticiler Lenovo’nun önüne geçerken, Yang Yuanqing’in Lenovo için koyduğu hedefi de Huawei gerçekleştirdi. Şirket akıllı telefonlarıyla Apple ve Samsung’un karşısına küresel ölçekte “saygıdeğer bir rakip” olarak çıkmayı başardı.

Halen küresel PC pazarının lideri konumunda olan Lenovo, mobil alanında işleri yeniden yoluna koymasını sağlayacak altyapıya da sahip. Ancak bunun için şirketin kendisini pazarda farklı bir yere taşıyacak cesur bir hamle yapması gerekiyor. Yeni amiral gemisi Moto Z’nin sızan görüntüleri, şirketin cesur ve hırslı bir yaklaşım içine girdiği konusunda ipucu veriyor. 9 Haziranda tanıtılması beklenen telefon, Lenovo’nun yeni dönemdeki istikameti hakkında daha somut fikir edinmeyi sağlayacak.

İLGİLİ HABERLER