İncelemeler

Lenovo IdeaTab A3000 İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Android tabletler 7 inç ekranlı modellerin fiyat ve kullanılabilirlik açısından iyi noktaya gelmesiyle birlikte uzun zamandır arzuladığı popülariteye kavuştu. Türkiye’de de özellikle giriş seviyesinde Android tabletler ilgi çekiyor. Bu segmentte artık dünya çapında isim yapmış markaların da yüksek fiyat-performans oranlı ürünlerini görüyoruz. Lenovo IdeaTab A3000 de bunlardan bir tanesi.

lenovo-ideatab-a3000-inceleme-00011

Ergonomik gövde, optimum teknik bileşenler

Lenovo IdeaTab A3000’in tasarımı piyasada gördüğümüz çoğu 7 inç Android tabletten farklı sayılmaz. Plastikten yapılmış gövde 194 x 120 x 11 mm.’lik boyutlara ve 339 gr. ağırlığa sahip. Tablet tek elde bile rahatlıkla tutuluyor, arkadaki dokulu yüzey yarattığı sürtünmeyle tutmayı biraz daha kolaylaştırıyor. Ayrıca cihaza da farklı bir hava katıyor.

lenovo-ideatab-a3000-inceleme-00001

A3000’in 1024 x 600 çözünürlüklü ekranı 170 ppi piksel yoğunluk değeriyle bugünlerde üst sınıf tabletlerde gördüğümüz keskinliği sunmuyor. Ancak fiyatı 550 TL civarında olan bir tabletten de daha fazlasını beklememek yerinde olacaktır. Bu çözünürlük değeri bile IdeaTab A3000’in ekranından istenen performansı elde etmemizi sağlıyor. IPS teknolojisine sahip olan bu ekran yüksek görüş açılarına sahip ve parlaklık da güneş ışığı altında da rahat çalışmayı sağlayacak yeterlilikte.

lenovo-ideatab-a3000-inceleme-00016

IdeaTab A3000’in önünde VGA çözünürlüklü kamera bulunurken arkada da 5 megapiksel çözünürlüklü ve otomatik odaklı ikinci bir kamera yer alıyor. Bu kamera 1080p Full HD video kayıt yeteneğine de sahip. Tabletle fotoğraf veya video çekmenizin gerekli olduğu durumda bu arka kamera ihtiyacınızı belli bir ölçüde karşılayacaktır. Yine arka bölümde, alt kenara doğru iki adet şerit hoparlörün bulunduğunu görüyoruz. Bu hoparlörler gayet yüksek. Üst kenarda microUSB portu, 3.5 mm. kulaklık jakı ve güç butonu, alt kenarda da mikrofon bulunuyor. Ses tuşları da sağ kenarda üste doğru konumlandırılmış.

lenovo-ideatab-a3000-inceleme-00013

Lenovo IdeaTab A3000’in içinde ortalama düzeyde donanım bileşenlerinin bulunduğunu görüyoruz. 1.2 GHz dört Cortex A7 çekirdekli Mediatek MT8125 işlemci, PowerVR SGX544 GPU, 1 GB RAM, 16 GB dahili hafıza, 64 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası gibi başlıca teknik özellikler bu tablette yer alıyor. microSD kart yuvası tabletin arkasındaki plastik kapağın altında bulunuyor. 16 GB dahili hafızanın yaklaşık 13 GB’lık bölümü kullanıcılar tarafından kullanılabiliyor. Lenovo IdeaTab A3000 performans bakımından Google’ın Nexus 7 2013 tabletinden geride kalıyor, ancak giriş ve orta seviye oyunları oynama, 720p MKV videoları izleme, internette gezinme gibi, bu ölçüdeki bir tablette kendisinden beklenenleri karşılamayı beceriyor. Tablette yer alan 3500 mAh kapasiteli pil tam yük altında yaklaşık dört saate yakın bir zaman çalışabiliyor, Wi-Fi üzerinden internette gezinmede de 7 buçuk saat civarında bir çalışma süresi sunuyor. Elimizdeki A3000-F modeli 802.11b/g/n Wi-Fi ve Bluetooth 4.0 gibi başlıca özelliklere sahip.

Android deneyimi Lenovo uygulama ve bileşenleriyle destekleniyor

Lenovo IdeaTab A3000 Android 4.2.2 Jelly Bean ile yüklü geliyor. Lenovo kullanıcı arayüzüne çok fazla müdahale etmemiş, Android’in ham arayüzünün unsurlarını genellikle olduğu gibi bırakmış. Uygulama menüsüne göz attığımızda burada Android’in saf görünümünün yer aldığını görüyoruz. Google’ın Gmail, Chrome, Google Arama, Google Play Müzik, Google Talk, Haritalar gibi uygulamaları tablette yüklü olarak geliyor. Daha fazla uygulamayı indirmek için de Google Play mağaza erişimi Lenovo IdeaTab A3000’de hazır durumda.

lenovo-ideatab-a3000-inceleme-00008

Google uygulamalarının dışında Kingsoft Office, Accu Weather, ES File Explorer, FilmOn Family, Norton Mobile gibi uygulamaların yüklü durumda olduğunu görüyoruz. Lenovo’nun PowerSaving uygulaması tabletin güç yönetimini düzgün şekilde yapma, pilde varolan gücün tableti ne kadar götüreceğini görme fırsatı sunuyor. Bu arada Lenovo IdeaTab A3000 barındırdığı Yedekleme ve geri yükleme uygulaması sayesinde microSD karta yedekleme veya microSD karttan geri yükleme yapılabiliyor.

lenovo-ideatab-a3000-inceleme-00006

IdeaTab A3000’in ana ekranı bir Nexus tabletin ana ekranından çok farklı değil, ancak  İş, Oyunlar, Yaşam, Medya, Araçlar, Sosyal gibi bileşenlerin ana ekrana yerleştirildiğini görüyoruz. Bu bileşenlerin her birinde söz konusu kategori altına girebilecek uygulamaların kısayolları bulunuyor. Ayrıca Takvim, Hava Durumu gibi özel bileşenler de ana ekrandan daha fazla verimi almayı sağlıyor. Tabii ki, yüklediğiniz bazı uygulamaların varolan bileşenlerini kullanarak da özelleştirmeyi daha da öteye taşıyabilirsiniz. Benzer şekilde Google Play Store’dan dağıtılan çeşitli arayüz uygulamaları da başlangıç ekranını farklılaştırmanızı sağlayacaktır.

Sonuç

Lenovo IdeaTab A3000’ün 550 TL’lik fiyatı makul görünüyor, ancak kendisiyle aynı seviyede teknik özelliklere sahip olan ve daha ucuza maledilebilecek tabletlerin bulunduğunu söylememiz gerekiyor. Örneğin 2012 model Nexus 7’yi, IdeaTab A3000’e göre epey eskimiş de olsa 450 TL civarında bir fiyattan satın almak mümkün. Ancak Lenovo gibi güvenilir bir markadan tablet alıyor olmak, ödenecek fiyatın nispeten biraz daha yüksek olmasına neden olabiliyor.

lenovo-ideatab-a3000-inceleme-00012

IdeaTab A3000 rahat taşınabilen, kullanımı kolay, film izlemek, internette gezinmek veya oyun oynamak konusunda yeterli bir cihaz. Tablet için 1000 TL yakınına veya üstüne çıkmak istemeyen, aynı zamanda küresel bir markaya sahip olan tablet satın almak isteyenler için Lenovo IdeaTab A3000 değerlendirme listesine alınabilecek bir ürün gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER