Teknoloji

Lenovo destekli ZUK Z1 Cyanogen ile uluslararası pazara çıkıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

zuk-z1-cyanogen-210815

ZUK adında bir şirketi daha önce duymamış olabilir. Bu normal, çünkü o da Çin merkezli, orada faaliyet göstermek amacıyla ve yeni kurulmuş olan şirketlerden bir tanesi.

Ancak ZUK çok yakında faaliyet alanını Çin’in dışına da taşıyacak gibi görünüyor. Şirketin ilk akıllı telefonu ZUK Z1 Çin dışında, henüz adları verilmeyen bazı bölgelerde satışa sunulacak. Böylelikle ZUK, Z1’in Çin’de ulaştığı popülariteyi uluslararası pazarda da bulmaya çalışacak. Bu arada ZUK Z1 ile birlikte Cyanogen’in OnePlus One’dan sonra ikinci cihazı da uluslararası pazara çıkmış olacak.

ZUK, Lenovo tarafından desteklenen bir şirket ve hatta Lenovo’nun sadece internet üzerinden satış yapan bir mobil markası gibi görünüyor. Lenovo mobil pazarda hareket alanını genişletmek, şansını artırmak istiyor. Bunun için Xiaomi’nin yolunu izliyor, hem satışı hem de müşteri hizmetlerini çevrim içi olarak sunuyor. İşte ZUK da bu noktada Lenovo’nun desteklediği özel bir marka olarak işlev görüyor, farklılık yaratıyor.

 

ZUK Z1’in Cyanogen ile çalışıyor olması da onu bir hayli çekici kılıyor. Aslında ZUK Z1’in Çin pazarına özel versiyonu başka bir isimle sunuluyor, ZUK ve Cyanogen’in uluslararası pazardaki işbirliği neticesinde çıkacak Android telefonu ZUK Z1 olarak adlandırılıyor. Bu, Cyanogen’in en büyük üçüncü OEM iş ortaklığı, aynı zamanda dünya pazarına çıkış için gerçekleştirdiği ikinci işbirliği. İlk iş ortaklığı OnePlus ile yapılmış, ancak bu ortaklık pek uzun ömürlü olmamıştı. Micromax ile gerçekleştirilen bir diğer işbirliği ise Hindistan ile sınırlı şekilde işliyor. ZUK Z1 ile birlikte Cyanogen’in Google’dan arındırılmış Android işletim sistemini daha fazla kişiye ulaştırma hedefinde büyük bir aşama kaydedilebilir. Bunun başarılı olup olmayacağı ise zamanla görülecek ve atılacak adımlara bağlı olacak.

zuk-z1-210815

ZUK Z1 üst ve alt seviyeli teknik özelliklerin bir araya gelmesiyle oluşan bir akıllı telefon. 5.5 inç ekran Full HD desteğine sahipken, işlemci olarak artık nispeten eskimiş olan Qualcomm Snapdragon 801 tercih edilmiş. 3 GB RAM ve 64 GB dahili hafıza memnuniyet verici gibi görünüyor. Arkada Sony sensörlü 13 megapiksel kamera, önde de f/2.2 diyafram açıklıklı 8 megapiksel kamera bulunuyor. 4100 mAh kapasiteli pil Qualcomm’un Quick Charge hızlı şarj teknolojisiyle desteklenirken USB Type-C portunun da bulunduğunu görüyoruz. Z1’de yer aln U-Touch adlı ana ekran tuşu sadece parmak izi sensörü barındırmakla kalmıyor; çoklu görev, geri ve menü tuşlarının işlevlerini bir arada sunuyor.

Cyanogen ZUK Z1’in uluslararası versiyonunun ekim ayı ortalarında çıkacağını kaydetti. Fiyatı belli değil, ancak telefonun 850 TL civarına karşılık gelen Çin fiyatından çok da yüksek olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER