Teknoloji

Lenovo altı yılın ardından ilk kez zarar açıkladı

lenovo-vibe-z2-pro-inceleme-00016

Lenovo, PC biriminin başarılı performansı sayesinde uzun süren kârlı bir dönem geçirmişti. Ancak akıllı telefon sektörüne daha derinlemesine girmek, Çinli şirketin “konforlu bölge”yi terketmesine yol açmış gibi gözüküyor. Lenovo, Motorola’yı satın almasından doğan masraflar ve 300 milyon dolar değerindeki satılmamış telefonlar yüzünden mali yılını ikinci çeyreğini 714 milyon dolar net zararla kapattı.

Altı yıldır ilk kez zarar açıklayan şirkete PC satışları da pek yardımcı olmadı. Lenovo’nun PC birimi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 oranında küçüldü. Bütün bunlara rağmen, satış gelirinin bir önceki yıla göre arttığını ve 12.2 milyar dolara çıktığını açıklayan Lenovo, yaptığı değişikliklerle 650 milyon dolar tasarruf edeceğini duyurdu.

Ancak, tasarruf sağlayan değişikliklerin önemli bir kısmının işten çıkarmalar yüzünden gerçekleşmesi, tablonun can sıkıcı kısmını oluşturuyor. Çinli şirket 3 bin 200 çalışanıyla yollarını ayırmayı planlıyor. Lenovo’dan yapılan açıklamada, işten çıkarma kararında son yıllardaki en çetin pazar koşullarının oluşmasının etkili olduğu belirtildi.

Lenovo, zorlu piyasa koşullarına rağmen, Motorola için ödediği 2.9 milyar doların karşılığını alacağına inanıyor. Şirket Çin dışındaki akıllı telefon satışlarının yüzde 19’undan yüzde 70’e fırlamasını, bu inancını destekleyen bir durum olarak niteliyor. Bir önceki yıla göre akıllı telefon satışlarını yüzde 11 oranında artıran ve buradan gelen geliri 2.7 milyar dolar yükselten Lenovo, Motorola Mobility’nin artan desteğiyle bir veya iki çeyrek içinde yeniden kâra geçmeyi öngörüyor.

İLGİLİ HABERLER