Teknoloji

LCD ekransız Leica M-D resmen duyuruldu

leica m-dLeica’nın LCD ekran bulunmayan bir fotoğraf makinesini piyasaya süreceği iddiası bu hafta içinde gündeme gelmiş ve sızan fotoğraflarla güçlenmişti. Günümüzün modern dijital fotoğraf makinelerinin “olmazsa olmaz” parçaları arasında değerlendirilen LCD ekrandan vazgeçen şirket, kullanıcılara “Fotoğrafları görmek için beklemenin neşesini ve heyecanını yeniden yaşatma” motivasyonuyla yola çıkıyor.

Leica M-D LCD ekran yerine ISO ayarı yapmayı sağlayan bir kadran barındırıyor. Bu kadranın görüntü itibarıyla oldukça farklı durduğunu söylemek gerekiyor. Ekran bir kenara bırakıldığında yeni Leica’nın tasarımındaki diğer unsurlar da oldukça etkileyici gözüküyor.

leica m-dEkranın olmaması, çekilen fotoğrafları anında görüntülenme ihtimalini ortadan kaldırmanın yanı sıra dijital fotoğraf makinesine bir sistem menüsü yerleştirilmesinin de önüne geçiyor. Deklanşör hızı, diyafram açıklığı ve ISO gibi ayarlar fiziksel butonlarla yapılıyor. Yine de, kullanıcılara fiziksel butonlar üzerinden erişebilecekleri bazı otomatik ayarlar da sunuluyor. Leica’nın yeni kamerasında hedef kitlesine manuel fotoğrafçılık konusunda uzmanlaşanları yerleştirdiğini söylemek pek zor değil.

Leica M-D, şirketin Maestro adını taşıyan görüntü işleyicisini ve 24 megapiksel CMOS sensörü barındırıyor. Kamerayla çekilen tüm fotoğraflar otomatik olarak RAW DNG formatında kaydediliyor. Leica’nın ön siparişe çıkarttığı dijital fotoğraf makinesinin fiyat etiketinde ise 5 bin 995 dolar yazıyor. Günümüzde bir standart haline gelen LCD ekranı barındırmayan bir dijital fotoğraf makinesi için kaç kişinin söz konusu yüksek meblağı ödeyeceği merak ediliyor. Kameranın üzerinde Leica yazması, bu sayıyı biraz olsun artıracak bir etken olarak değerlendirilebilir.

İLGİLİ HABERLER