Teknoloji

Samsung’un patronu rüşvet suçlaması nedeniyle 12 yıl hapis cezasına çarptırılabilir

Samsung veliahtı şimdilik tutuklanmaktan kurtuldu

lee jae-yongKağıt üzerinde olmasa da gerçekte Samsung’un en yetkili ismi olan Lee Jae-yong, geçtiğimiz şubat ayında Güney Kore’de yürütülen bir rüşvet soruşturması kapsamında tutuklanmıştı. Eski Güney Kore Devlet Başkanı’nın görevinden azline sebep olan soruşturma kapsamında 1 ay parmaklıklar arkasında kalan Lee, 12 yıl hapis cezasına mahkum edilebilir.

Güney Kore’de devlet ve Samsung gibi ailelerin kontrolündeki büyük şirketler arasında oldukça sıkı bir ilişki mevcut. Dolayısıyla rüşvet skandalının etkisinin Samsung’un ötesine geçmesi ve ülkenin iş hayatının geneline yayılması muhtemel görünüyor. Samsung, Güney Kore’nin Gayri Safi Millî Hasıla’sının neredeyse beşte birini oluşturuyor.

Lee kağıt üzerinde Samsung’un başkan yardımcısı olsa da, babası Lee Kun-hee’nin birkaç yıl önce geçirdiği kalp krizinin ardından şirkette ipleri ele almış durumda. Lee, mahkemedeki ifadesinde ne şirketi ne de kendisi için devlet başkanından bir istekte bulunmadığını belirtmişti. Samsung’un veliahtı, haksız biçimde yargılandığının altını çizmişti. Lee, Samsung’un büyüklüğü ve gücü nedeniyle mahkemeden daha katı kararlar beklendiğini de ifade etmişti.

Lee Jae-yong 38 milyon dolar rüşvet teklif etmekle suçlanıyor

Lee, dört vakıf üzerinden Eski Güney Kore Devlet Başkanı Park’a 38 milyon dolar rüşvet teklif etmekle suçlanıyor. Lee’nin bu rüşvetler sayesinde Samsung çatısı altındaki iki şirketi, hissedarların itirazına rağmen, birleştirebildiği söyleniyor. Mahkemenin konuya ilişkin kararının 25 Ağustosta açıklaması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER