Ulaşım

Google kurucusu Larry Page uçan araba çalışmalarını destekliyor

larry page Google kurucusu Larry Page, uçan araba geliştirmek için çalışan iki şirketi kendi imkanlarıyla destekliyor. Bloomberg Businessweek’te yer alan habere göre, Page Zee.Aero isimli şirketi kurulduğu 2010’dan bu yana destekliyor. Kitty Hawk isimli diğer şirketse geçtiğimiz yıldan beri Google kurucusundan maddi destek alıyor.

Bloomberg’in haberinde Page’in söz konusu şirketlere olan ilgisinin kişisel boyutta olduğu belirtilirken, Google kurucusunun bu şirketlerden birinin genel merkezinde de bir ofisinin de bulunduğu ve söz konusu şirkette “Yukarıdaki Adam” tamlamasının İngilizcesi olan “The Guy Upstairs” kalıbının kısaltması olan “GUS” ismiyle anıldığı ifade ediliyor.

Habere göre, Zee.Aero ve Kitty Hawk uçan araba tasarım süreçlerini yıllardır birbirlerinden bağımsız biçimde yürütüyor. Zee.Aero’nun Google’ın Mountain View’daki genel merkezine bir saat uzaklıktaki bir havaalanında prototipiyle test uçuşları gerçekleştirdiği belirtilirken, şirketin NASA, Boeing ve SpaceX gibi kurumlardan tasarımcı ve mühendis transfer ettiğine dikkat çekiliyor. Zee.Aero’nun test ettiği iki koltuklu prototiplerden birinin alışılagelmiş tarzdaki küçük uçaklara benzediği, diğerinin ise kenarlarına yerleştirilen pervanelere sahip olduğu ifade edildi.

Zee.Aero tarafından daha önce kayıt altına alınan patentler, tanımdakine uygun bir hava aracının izlerini taşıyor. İnce gövde ve iki sıraya yerleştirilen payanda benzeri pervanelerin prototiplerde de görüldüğü belirtiliyor. 2012’de gerçekleştirilen patent başvurusunda hava aracının dikey iniş ve kalkış yapabildiği bilgisi yer alıyor. Güvenli, sessiz, kolay kontrol edilebilen, verimli ve kompakt bir taşıt olarak tanımlanan hava aracı, uçan bir araba olmasa da, kişisel havacılık konusunda bir vizyon yansıtmayı başarıyor.

Larry Page’in yatırım yaptığı diğer şirket olan Kitty Hawk’ın ise dört pervaneli drone’ların dev versiyonuna benzeyen bir araç geliştirdiği belirtiliyor. Zee.Aero’ya göre daha küçük ölçekli bir şirket olan Kitty Hawk’ın bilinçli olarak rakibinden bağımsız tutulduğu ifade edildi. Kitty Hawk tarafından geliştirilen aracın Ehang 184’e benzediğini söylemek de yanlış olmayacaktır.

Uçan araba üretmek teknolojiyle ilgili en uzun soluklu rüyalar arasında yer alıyor. Dolayısıyla Page’in Zee.Aero ve Kitty Hawk’a yatırım yapmasına şaşırmamak gerekiyor. Volocopter ve Aeromobil gibi şirketler de kişisel kullanıma uygun hava araçları geliştirseler de, Larry Page gibi yüksek profilli bir ismin bu işe dahil olması kişisel havacılılık alanının ciddiyet kazandığının bir göstergesi olarak değerlendirilebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER