ManşetlerSatın Alma Rehberi

Dizüstü Bilgisayar Tavsiyeleri – Ağustos 2020 [Video]

Laptop önerileri Dizüstü bilgisayar tavsiyeleri
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Okulların açılmasına az bir zaman kaldı. Velilerin okul alışverişleri içinde bu yıl dizüstü bilgisayarlar da ayrı bir yer tutuyor. Çünkü yeni koronavirüs pandemisi nedeniyle okullar uzaktan eğitim ile başlıyor. Pandeminin seyrine göre okullarda yerinde verilecek eğitimin durumu da netlik kazanacak. Üniversitelerde de durumun aşağı yukarı benzer olduğunu söyleyebiliriz. Çocuğunun uzaktan eğitimin dönemini verimli geçirmesini isteyen anne ve babalar, uygun fiyatlı ve iyi performans gösteren dizüstü bilgisayar arayışındalar. Diğer yandan, pandemiyle birlikte evden çalışan sayısında da artış görüldü ve bu da dizüstü bilgisayar satışlarını artırdı. Sonbaharla birlikte yeniden evden çalışma koşullarına dönecekler de işlerini daha rahat yapmak için dizüstü bilgisayarlarını yenilemeyi düşünebilirler. Bu rehber niteliğindeki laptop önerileri yazısı ve videosunda dizüstü bilgisayar tavsiyeleri arayanlara farklı fiyat aralıklarında ve farklı özelliklere sahip seçenekler sıralıyoruz.

Lenovo Ideapad 3

Lenovo IdeaPad 3

Bütçesini 2500 TL’nin üstüne çıkarmak istemeyenler için AMD Athlon Silver 3050U işlemcili Lenovo IdeaPad uygun bir seçenek olarak nitelendirilebilir. Fiyatına göre epey şık bir tasarıma sahip olan gümüş renkli dizüstü bilgisayarda tam boyutlu ve Lenovo’nun dizüstü bilgisayarlarında görmeye alıştığımız tuş tasarımına sahip bir klavye bulunuyor. Bu klavye geniş tuş aralıkları ve sert olmayan tuşlarıyla çocuklarınızın ödevlerini rahatlıkla hazırlamasına katkıda bulunacaktır. Gizlilik de çok önemli ve ebeveynler de bilgisayar karşısındaki çocuklarının web kamerasıyla gözlenmesini istemeyecektir. İşte Lenovo IdeaPad 3, web kamerası kapağı sayesinde kameranın kullanılmadığı zamanlarda fiziksel olarak kapatılmasına imkan sağlıyor. Dolby Audio ses teknolojisine sahip olan dizüstü bilgisayarın 14 inç ekranı 1366 x 768 piksel gibi yeterli bir çözünürlüğe sahip. 4 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza da okulla ilgili uygulamalar ve web siteleri için yeterli olacaktır. HDMI portu, SD kart yuvası ve USB-A portları da bağlanabilirlik konusunda yeteri kadar zengin olduğunu gösteriyor. Laptop önerileri isteyenler için önerilebilecek uygun fiyatlı seçenekler arasında yer alıyor.

Acer Swift 1 SF114

Acer Swift 1 SF114

3500 TL altı dizüstü bilgisayar arayanlar için bir başka seçenek olarak Acer SF114 dikkat çekiyor. Bu dizüstü bilgisayarda Intel UHD Graphics 600 grafik işlemci birimi ve Pentium N5000 gibi çok da güçlü olmayan bir işlemci var. Ancak çocuğunuzun EBA kaynaklarına erişmesi, Zoom üzerinden online derslere katılması veya eğitimle ilgili web sitelerini açması için yeterli olacaktır. Kısacası eğitim işleri için makul bir işlemci taşıyor. 4 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza mevcut. 128 GB da ödev dosyaları ve diğer ders dokümanları için yeterli alan sağlıyor. Daha fazla alan için belki bir harici depolama birimi satın almayı düşünebilirsiniz. Ekran tarafında ise 14 inçlik bir ekranın bulunduğunu görüyoruz. 1920 x 1080 piksel, yani Full HD çözünürlüğe sahip olması da SF114 modelinin artıları arasında yer alıyor. Windows 10 Home ile yüklü olarak geldiğini de belirtmeden geçmeyelim. HDMI portunun bulunması ve SD kart yuvasına yer verilmesi de artıları arasında bulunuyor.

Lenovo IdeaPad S145

Lenovo IdeaPad S145

15.6 inç ekranlı bir başka dizüstü bilgisayar seçeneği de IdeaPad S145. Lenovo’nun dizüstü bilgisayarlarında görmüş olduğumuz genel tasarım dilini barındıran bu dizüstü bilgisayarın klavye tasarımı da şirketin geleneksel çizgisini de yansıtıyor. Bu ekran büyüklüğüne sahip dizüstü bilgisayarlarda genellikle sayısal tuş takımını görüyoruz. IdeaPad S145 için de bu durum değişmiyor. Geniş tuş aralıkları ve yumuşak tuşlarla rahatça yazı yazma imkanı sunuyor. İzleme dörtgeni sık kullanılan tuşların altına doğru yerleştirilmiş ve yeterli bir büyüklüğe sahip. Ekran çözünürlüğünün 1920 x 1080 olması da artılardan bir tanesi. Büyük ekranda daha keskin yazılar ve grafiklerle iyi bir görsel deneyim sunuluyor. İçerideki donanım bileşenlerine baktığımızda, Lenovo’nun bu dizüstü bilgisayarda AMD Ryzen 3500U yongaseti sunduğunu görüyoruz. 8 GB RAM ve 512 GB dahili hafıza mevcut. Ayrıca dahili AMD Radeon Vega 8 grafik işlemci birimi de bulunuyor. Windows 10 Home ile yüklü geliyor. Bu dizüstü bilgisayar internette gezinme, Office uygulamalarını kullanma gibi genel işlerin yanı sıra fotoğraf veya video düzenleme, temel seviyede oyunlar gibi alanlarda da kullanıcılara yardımcı olacaktır. 3000-3500 TL arasına inen fiyatını dikkate aldığımızda IdeaPad S145’in fiyat-performans oranı yüksek bir model olduğunu söyleyebiliriz. USB 2.0 ve 3.0 portları ve SD kart yuvası da mevcut.

4. Asus VivoBook X509JA

Asus Vivobook X509JA

Eğer büyük ekranlı ve sayısal tuş takımlı bir dizüstü bilgisayar arıyor, bununla birlikte fiyat çıtanızı da çok yükseğe taşımak istemiyorsanız, o hâlde Asus VivoBook X509JA modeli dikkate değer bir seçenek olarak nitelendirilebilir. Dizüstü bilgisayarda 15.6 inç ekran bulunuyor. Bu ekran hem görüntülü görüşmelerde hem de online eğitimde yeterli bir görüntüleme alanını sunuyor. Çözünürlüğün 1366 x 768 olması keskinlik ve netlik tarafında bir dezavantaj olarak nitelendirilebilir. Ancak bunun genel görsel deneyime çok olumsuz etkisinin olacağını düşünmüyoruz. X509JA’nın donanım bileşenlerine baktığımızda 10. nesil Intel Core i3-1005G1 işlemciyle geldiğini görüyoruz. 4 GB RAM ve 256 GB dahili hafıza da bu işlemciye eşlik ediyor. Intel’in dahili UHD Graphics grafik işlemci birimi de mevcut. Bu donanım paketi internette gezinme, görüntülü görüşmeler, Office uygulamalarını kullanmak gibi temel işler için fazlasıyla yeterli olacaktır. Aynı zamanda temel seviyede fotoğraf düzenleme ve video yapım işleri için de Asus VivoBook X509JA yeterli sayılabilir. Asus, microSD kart yuvasına yer verme alışkanlığını sürdürüyor.

HP 15-DA2000NT 8BM81EA

HP 15-DA2000NT

5000 TL seviyesini geçtiğimizde sunulan özellikler biraz daha gelişme kaydediyor. HP 8BM81EA modeli 15.6 inç ekranlı ve sayısal tuş takımlı klavye barındıran bir başka model. İzleme dörtgeni de yeterli bir büyüklüğe sahip ve mouse kullanmadan da yönetime yardımcı oluyor. Ekran çözünürlüğünün 1920 x 1080 piksel olması dikkate değer artılardan bir tanesi oluyor. 10. nesil Intel Core i5-10210U işlemciyle gelen dizüstü bilgisayarda UHD Graphics 630 dahili GPU’nun yanı sıra 2 GB VRAM’li Nvidia MX110 harici GPU da bulunuyor. Bu grafik işlemci birimi özellikle fotoğraf düzenleme veya video yapım gibi işlerde kullanıcıların elini biraz daha rahatlatacaktır. Öte yandan oyun konusunda da deneyimi biraz daha yukarı çıkaracaktır. Yine de, bunun oyun odaklı bir dizüstü bilgisayar olmadığını belirtelim. 8 GB RAM, 256 GB SSD gibi diğer donanım bileşenlerini de görüyoruz. Genel olarak hem evden çalışma hem de uzaktan eğitim için yeterli özellikleri barındıran bir HP dizüstü bilgisayarıyla karşı karşıyayız. Windows 10 Home ile yüklü geldiğini de belirtmeden geçmeyelim. HDMI, USB gibi portların yanında Ethernet portunu da görüyoruz.

Acer Swift 3 SF314

Acer Swift 3 SF314

Daha yüksek donanım bileşenleri isteyip de ekran büyüklüğü konusunda aşırıya kaçmak istemeyenler için Acer SF314 seçeneklerden bir tanesi. 5500 TL civarında bir fiyattan sunulan bu dizüstü bilgisayar 14 inç ekranla geliyor. Ekran çözünürlüğü 1920 x 1080 piksel. Böylelikle internette gezinirken, görüntülü görüşmeler yaparken ya da video ve fotoğraf düzenlerken daha keskin ve yoğun bir görsellikten yararlanabilirsiniz. SF314’te Intel’in 10. nesil Core i5-10210U işlemcisi bulunuyor. 8 GB RAM ve 256 GB dahili hafıza da mevcut. 2 GB VRAM’li Nvidia GeForce MX250 grafik işlemci birimiyle gelmesi de dikkate değer artılardan bir tanesi oluyor. Bu sayede Photoshop, Premiere Pro gibi uygulamaları da daha rahat biçimde kullanabilirsiniz. Windows 10 Home ile yüklü geldiğini belirtmeden geçmeyelim. Parmak izi okuyucusu ile Windows Hello üzerinden kullanıcı girişini daha güvenli biçimde gerçekleştirebilirsiniz.

Huawei MateBook 13 2020

Huawei MateBook 13 2020

Huawei dizüstü bilgisayarları şık tasarımlarıyla dikkat çekiyor. MateBook 13 2020 modeli de bu çizgiyi bozmuyor. Tasarımıyla selefinin çizgisini devam ettiren bu dizüstü bilgisayar, ince ekran çerçevesi sayesinde normal 13 inç ekranlı bilgisayarlara göre daha düşük bir yüzey alanıyla geliyor. Huawei, diğer dizüstü bilgisayarlarında web kamerasını klavyeye yerleştirmeyi tercih ederken MateBook 13 modelinde ekranın üstündeki ince çerçeve alanına yerleştirmeyi başarıyor. Bu durum görüntülü görüşmelerde sizin karşıdaki kişiler tarafından daha iyi şekilde görünmenizi sağlıyor. İçerideki donanım bileşenlerine baktığımızda Huawei MateBook 13 2020’nin farklı işlemci seçenekleriyle geldiğini görüyoruz. İsteğe göre Intel veya AMD işlemcili versiyonları tercih edebilirsiniz. 8 GB RAM her modelde ortak, 256 GB ya da 512 GB SSD seçenekleri var. Fiyat da seçimlere bağlı olarak değişiyor. Ancak fiyatı 7899 TL olan, en üst seviyedeki MateBook 13 2020’yi tercih ettiğinizde 13 inç Full HD IPS ekran, 10. nesil Intel Core i5-10210U işlemci, 8 GB RAM, 512 GB SSD gibi başlıca özelliklere sahip olacaksınız.

Asus TUF Gaming FX505GT

Asus TUF Gaming FX505GT

Asus’un bir yandan ROG markası altında üst sınıf oyun bilgisayarları sunarken bir yandan da TUF Gaming serisi altında nispeten daha uygun fiyatlı oyun bilgisayarı seçeneklerini sunuyor. FX505GT de ikinci gruba giren bir ürün. 15.6 inç ekran barındıran bu dizüstü bilgisayar oyun bilgisayarlarında görmeye alıştığımız bir gövdeyle birlikte geliyor. Sayısal tuş takımlı klavyesi de RGB arka aydınlatmaya sahip. W,A,S,D gibi; oyunlarda sık kullanılan tuşlar da farklı renkte tasarlanmış. DTS X ses desteği de mevcut. Ekranı 1920 x 1080 piksel çözünürlükle geliyor. 9.nesil Intel Core i5-9300H işlemciyle birlikte sunulan bu dizüstü bilgisayarın 256 GB veya 512 GB kapasiteli seçenekleri bulunuyor. Nvidia GeForce GTX 1650 işlemci, bu dizüstü bilgisayarın standart işlerin ötesine geçerek oyun konusunda da yeterli hâle gelmesini sağlıyor. İşten veya eğitimden arta kalan zamanlarda oyun oynayarak biraz nefes almak isteyenler için FX505GT’nin uygun bir seçim olacağını söyleyebiliriz.

Excalibur G780.1030-B5J

Excalibur G780

Casper’ın Excalibur markası altında sunduğu oyun bilgisayarları fiyat-performans dengesini iyi şekilde kuran modeller olarak biliniyor. Excalibur G780.1030-B5J modeli de sahip olduğu özelliklerle hem işte veya eğitimde ihtiyaçlarını karşılayacak hem de boş zamanlarında eğlence kaynağı olacak bir dizüstü bilgisayar arayanlar için uygun bir seçim gibi görünüyor. 10. nesil Intel Core i5-10300H işlemci, 16 GB RAM, Nvidia GTX 1650Ti gibi ortalamanın üstünde özelliklerle gelen bu notebook modelinde 1 TB sabit diskin yanı sıra 240 GB kapasiteli bir SSD de bulunuyor. Sayısal tuş takımlı klavyesi RGB arka aydınlatmaya sahip. İzleme dörtgeni çok büyük değil, ancak bir oyun bilgisayarında işinizin daha çok mouse ile olacağını düşünecek olursak, bu birimin özellikleri çok da önemli olmayacaktır. Dolby Audio ses sistemine sahip hoparlörlerle gelen Excalibur modeli bütçesinde 10000 TL’yi sınır olarak belirleyenlerin varabileceği en üst noktalardan bir tanesi sayılır.

Lenovo Ideapad Gaming 3

Lenovo IdeaPad Gaming 3

Tavsiyelerimizi yine bir oyun odaklı dizüstü bilgisayarla sonlandıralım. Ideapad Gaming 3, Lenovo’nun dizüstü bilgisayarlarında gördüğümüz tasarım çizgisini oyun bilgisayarlarının havasıyla buluşturan bir model. Lenovo’nun klasik klavye tasarımı RGB arka aydınlatmalı tuşlarla birleşiyor. İzleme dörtgeni yeterli bir büyüklüğe sahip. Hem çalışırken hem de oyun oynarken klavyenin rahat bir kullanım imkanı sunacağını düşünüyoruz. Dizüstü bilgisayarın ekranı Full HD çözünürlükle ortalamanın üstünde bir görsel deneyim sunuyor. İçerideki bileşenlere baktığımızda ise 10. nesil Intel Core i7-10750H işlemciyi görüyoruz. Buna 16 GB RAM eşlik ediyor. 1 TB HDD’nin yanı sıra 256 GB SSD var. 4 GB VRAM’li Nvidia GeForce GTX 1650 de grafik gücü tarafında Ideapad Gaming 3’ün elini daha da yükseltiyor. Böylelikle sadece oyun oynarken değil, fotoğraf düzenlerken veya video hazırlarken de rahatlıkla çalışmayı sağlayacak bir dizüstü bilgisayar sunuluyor. Windows 10 Home ile yüklü olarak gelen dizüstü bilgisayar fiyatının karşılığını veren bir seçenek olarak nitelendirilebilir. Bu dizüstü bilgisayar şu sıralar MediaMarkt’ta dikkate değer bir indirimle sunuluyor. Eğer bütçeniz uygunsa, değerlendirmenizi tavsiye ederiz.

Daha fazla laptop önerisi için Şubat 2020 Dizüstü Bilgisayar Tavsiyeleri yazısına göz atabilirsiniz.

Dizüstü bilgisayar önerileri içinde yer verdiğimiz modelleri MediaMarkt mağazalarında ve mediamarkt.com.tr‘de bulabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER