Teknoblog Sektörel KVKK'dan Facebook'a 1 milyon 600 bin liralık yeni bir veri ihlali cezası

KVKK’dan Facebook’a 1 milyon 600 bin liralık yeni bir veri ihlali cezası

Kişisel Verileri Koruma Kurulu, Facebook sisteminin, aralarında “başkasının gözünden gör”, “doğum günü kutlayıcı” ve “video yükleyici”nin olduğu birbirinden farklı üç özelliğinin etkileşimi sonucunda oluşan bir hatadan kaynaklanan veri ihlali tespit etti.

Kişisel Verileri Koruma Kurumu tarafından yapılan açıklamada, Facebook temsilcisi tarafından Kuruma gönderilen 14.10.2018 tarihli e-posta iletisinde “Başkasının Gözünden Gör” ihlaline ilişkin bilgi verilerek bilgilendirmenin takip eden hafta içinde yazılı olarak Kişisel Verileri Koruma Kuruluna arz edileceği ifade edilmesine rağmen, Facebook tarafından Kurul’a herhangi bir bildirim yapılmaması üzerine Kurulun resen inceleme yapma kararı aldığı belirtildi.

Kişisel Verileri Koruma Kurulu yaptığı inceleme sonucunda, veri ihlalinin Facebook sisteminin birbirinden farklı üç özelliği olan “başkasının gözünden gör”, “doğum günü kutlayıcı” ve “video yükleyici”nin etkileşimi sonucunda oluşan bir hatadan kaynaklandığını belirledi.

Kurul, ihlalden Facebook kullanıcılarına ait ad, cinsiyet, doğum günü, ilişki durumu, eğitim geçmişi, din bilgisi, memleket, konum, Facebook’ta son zamanlarda yapılan aramalar, kullanıcının takip ettiği 500’e kadar başlıca hesaplar gibi kişisel verilerin etkilendiğini tespit etti. Kurul ayrıca Facebook’u Türkçe olarak kullanan 280 bin 959 kullanıcının söz konusu veri ihlalinden etkilendiğini belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Google ofise dönüş tarihini açıkladı

Facebook’a farklı maddelerden cezalar kesildi

Kurul, yaşanan veri ihlalinin oluşmaması için Kanunda öngörülen gerekli idari ve teknik tedbirlerin alınmadığını belirleyerek, veri güvenliğine ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmediği gerekçesiyle Facebook’u 1 milyon 150 bin lira idari para cezasına çarptırdı. Ayrıca, kanunda yer alan “İşlenen kişisel verilerin kanuni olmayan yollarla başkaları tarafından elde edilmesi halinde, veri sorumlusu bu durumu en kısa sürede ilgilisine ve Kurula bildirir.” hükmü doğrultusunda, veri ihlali nedeniyle Kuruma gerekli bildirimde bulunulmaması nedeniyle Facebook’a 450 bin lira idari para cezası verilmesini de kararlaştırıldı.

Söz konusu veri ihlali ile ilgili olarak Kişisel Verileri Koruma Kurulu Facebook’a toplam 1 milyon 600 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Kurul daha önce de veri ihlali sebebiyle Facebook’a 1 milyon 650 bin liralık idari para cezası vermişti.

TEKNOBLOG BÜLTEN

Güncel teknoloji haberleri her sabah e-posta kutunuza gelsin ister misiniz?

YORUMLARINIZI BEKLİYORUZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Android telefon önerileri: Mayıs 2020

Yaza yeni bir Android telefonla girmek isteyenler için, mayıs ayının hemen bitiminde Android telefon önerileri Mayıs 2020 listemizi yayınlıyoruz. İki ayda bir yayınladığımız bu...

Netflix Haziran 2020 programı: Lisanslı içerikler bakımından zengin bir ay

Netflix'te yazı orijinal yapımlardan daha çok ilgi çekici lisanslı içeriklerle karşılıyoruz. Yine de, ses getirmiş orijinal Netflix dizilerinin yeni sezon bölümlerini bu ay göreceğiz....

Yeni Netflix aboneleri için işe yarayacak altı ipucu

Evde daha fazla zaman geçirdiğimiz dönemde Netflix'in abone sayısı dikkate değer bir artış gösterdi ve belki siz de bu dönemde Netflix ile tanıştınız. Peki,...

Crew Dragon ile Uluslararası Uzay İstasyonu buluşmasını canlı yayın ile izleyin

Cumartesi akşam saatlerinde SpaceX, Crew Dragon adlı yeni uzay aracı ile NASA astronotlarını ilk kez uzaya taşıma görevini başarılı bir şekilde başlatmıştı. Ancak iş...

SpaceX Crew Dragon ile astronotları uzaya taşımayı başardı

Cumartesi günü Amerikan uzay ve havacılık tarihi için büyük bir olay gerçekleşti. SpaceX'in Falcon 9 roketi atmosferin üst katmanlarını aşarak tepesinde bulunan Crew Dragon...

NASA ve SpaceX Crew Dragon için yeni bir deneme yapıyor, canlı izleyin

NASA ve SpaceX tarafından geçen çarşamba gecesi düzenlenmesi planlanan Falcon 9 roketi fırlatma görevi, kötü hava şartları nedeniyle cumartesi gününe ertelenmişti. İki NASA astronotunu...

SpongeBob yeni oyunuyla Apple Arcade kullanıcılarıyla buluştu

İkonik çizgi film kahramanı SpongeBob Kare Pantolon ve arkadaşları, yalnızca Apple Arcade'e özel SpongeBob: Patty Pursuit ile bugün kullanıcılarla buluştu. Apple'ın belirttiğine göre SpongeBob:...

PlayStation 5 oyunları için 4 Haziran’da etkinlik düzenleniyor

Sony gelecek perşembe günü, yani 4 Haziran tarihinde bir PlayStation 5 etkinliği düzenleyeceğini duyurdu. Etkinlik Türkiye saatiyle perşembe akşamı 23.00'te başlayacak. Sony, PlayStation 5'te...