KVKK’dan Facebook’a 1 milyon 600 bin liralık yeni bir veri ihlali cezası

Kişisel Verileri Koruma Kurulu, Facebook sisteminin, aralarında “başkasının gözünden gör”, “doğum günü kutlayıcı” ve “video yükleyici”nin olduğu birbirinden farklı üç özelliğinin etkileşimi sonucunda oluşan bir hatadan kaynaklanan veri ihlali tespit etti.

Kişisel Verileri Koruma Kurumu tarafından yapılan açıklamada, Facebook temsilcisi tarafından Kuruma gönderilen 14.10.2018 tarihli e-posta iletisinde “Başkasının Gözünden Gör” ihlaline ilişkin bilgi verilerek bilgilendirmenin takip eden hafta içinde yazılı olarak Kişisel Verileri Koruma Kuruluna arz edileceği ifade edilmesine rağmen, Facebook tarafından Kurul’a herhangi bir bildirim yapılmaması üzerine Kurulun resen inceleme yapma kararı aldığı belirtildi.

Kişisel Verileri Koruma Kurulu yaptığı inceleme sonucunda, veri ihlalinin Facebook sisteminin birbirinden farklı üç özelliği olan “başkasının gözünden gör”, “doğum günü kutlayıcı” ve “video yükleyici”nin etkileşimi sonucunda oluşan bir hatadan kaynaklandığını belirledi.

Kurul, ihlalden Facebook kullanıcılarına ait ad, cinsiyet, doğum günü, ilişki durumu, eğitim geçmişi, din bilgisi, memleket, konum, Facebook’ta son zamanlarda yapılan aramalar, kullanıcının takip ettiği 500’e kadar başlıca hesaplar gibi kişisel verilerin etkilendiğini tespit etti. Kurul ayrıca Facebook’u Türkçe olarak kullanan 280 bin 959 kullanıcının söz konusu veri ihlalinden etkilendiğini belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
Facebook'un kripto para projesi Libra'ya büyük darbe

Facebook’a farklı maddelerden cezalar kesildi

Kurul, yaşanan veri ihlalinin oluşmaması için Kanunda öngörülen gerekli idari ve teknik tedbirlerin alınmadığını belirleyerek, veri güvenliğine ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmediği gerekçesiyle Facebook’u 1 milyon 150 bin lira idari para cezasına çarptırdı. Ayrıca, kanunda yer alan “İşlenen kişisel verilerin kanuni olmayan yollarla başkaları tarafından elde edilmesi halinde, veri sorumlusu bu durumu en kısa sürede ilgilisine ve Kurula bildirir.” hükmü doğrultusunda, veri ihlali nedeniyle Kuruma gerekli bildirimde bulunulmaması nedeniyle Facebook’a 450 bin lira idari para cezası verilmesini de kararlaştırıldı.

Söz konusu veri ihlali ile ilgili olarak Kişisel Verileri Koruma Kurulu Facebook’a toplam 1 milyon 600 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Kurul daha önce de veri ihlali sebebiyle Facebook’a 1 milyon 650 bin liralık idari para cezası vermişti.

YORUMLARINIZI BEKLİYORUZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

14,177BeğenenlerBeğen
13,057TakipçilerTakip Et
4,943TakipçilerTakip Et
40,500AboneAbone Ol

MANŞETLER

Redmi Note 8 Pro Türkiye’de satışa çıktı, fiyatları belli oldu

Xiaomi, Redmi Note 8 Türkiye lansmanında serinin amiral gemisi telefonu Redmi Note 8 Pro'nun fiyatını ve çıkış tarihini açıkladı. 64 megapiksel arka kameralı Note...
video

İki yıl sonra yeniden iPhone 8 Plus incelemesi

Apple 18 Ekim tarihinden itibaren yeni iPhone modelleri; iPhone 11, iPhone 11 Plus ve iPhone 11 Pro'yu Türkiye'de satışa sunuyor. Şirket bununla birlikte geçen...

Lenovo ThinkBook 13s İncelemesi

Lenovo ThinkPad serisiyle çalışanları hedeflerken IdeaPad serisiyle oyun ve eğlenceye önem veren kullanıcılara hitap ediyor. Bu yılın ortalarında ilk kez karşımıza çıkan ThinkBook serisi...

Turkcell ikinci el telefon alım ve satım işine başlıyor

Akıllı telefon fiyatlarının son yıllarda dikkate değer oranda artış göstermesi sektörü büyük oranda değiştirdi. Fiyatı 10 bin TL seviyelerine varan üst sınıf akıllı telefonlara...

HP Spectre x360 İncelemesi

HP, Spectre serisinde ince ve hafif kasayı güçlü bir donanım eşliğinde sunmayı hedefliyor. Bu geleneği 2019 model HP Spectre x360 da devam ettiriyor. Çıkışından...