KVKK’dan Facebook’a 1 milyon 600 bin liralık yeni bir veri ihlali cezası

Kişisel Verileri Koruma Kurulu, Facebook sisteminin, aralarında “başkasının gözünden gör”, “doğum günü kutlayıcı” ve “video yükleyici”nin olduğu birbirinden farklı üç özelliğinin etkileşimi sonucunda oluşan bir hatadan kaynaklanan veri ihlali tespit etti.

Kişisel Verileri Koruma Kurumu tarafından yapılan açıklamada, Facebook temsilcisi tarafından Kuruma gönderilen 14.10.2018 tarihli e-posta iletisinde “Başkasının Gözünden Gör” ihlaline ilişkin bilgi verilerek bilgilendirmenin takip eden hafta içinde yazılı olarak Kişisel Verileri Koruma Kuruluna arz edileceği ifade edilmesine rağmen, Facebook tarafından Kurul’a herhangi bir bildirim yapılmaması üzerine Kurulun resen inceleme yapma kararı aldığı belirtildi.

Kişisel Verileri Koruma Kurulu yaptığı inceleme sonucunda, veri ihlalinin Facebook sisteminin birbirinden farklı üç özelliği olan “başkasının gözünden gör”, “doğum günü kutlayıcı” ve “video yükleyici”nin etkileşimi sonucunda oluşan bir hatadan kaynaklandığını belirledi.

Kurul, ihlalden Facebook kullanıcılarına ait ad, cinsiyet, doğum günü, ilişki durumu, eğitim geçmişi, din bilgisi, memleket, konum, Facebook’ta son zamanlarda yapılan aramalar, kullanıcının takip ettiği 500’e kadar başlıca hesaplar gibi kişisel verilerin etkilendiğini tespit etti. Kurul ayrıca Facebook’u Türkçe olarak kullanan 280 bin 959 kullanıcının söz konusu veri ihlalinden etkilendiğini belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Apple Mac satışları ve servisleriyle rekor gelir elde etti

Facebook’a farklı maddelerden cezalar kesildi

Kurul, yaşanan veri ihlalinin oluşmaması için Kanunda öngörülen gerekli idari ve teknik tedbirlerin alınmadığını belirleyerek, veri güvenliğine ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmediği gerekçesiyle Facebook’u 1 milyon 150 bin lira idari para cezasına çarptırdı. Ayrıca, kanunda yer alan “İşlenen kişisel verilerin kanuni olmayan yollarla başkaları tarafından elde edilmesi halinde, veri sorumlusu bu durumu en kısa sürede ilgilisine ve Kurula bildirir.” hükmü doğrultusunda, veri ihlali nedeniyle Kuruma gerekli bildirimde bulunulmaması nedeniyle Facebook’a 450 bin lira idari para cezası verilmesini de kararlaştırıldı.

Söz konusu veri ihlali ile ilgili olarak Kişisel Verileri Koruma Kurulu Facebook’a toplam 1 milyon 600 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Kurul daha önce de veri ihlali sebebiyle Facebook’a 1 milyon 650 bin liralık idari para cezası vermişti.

Teknoblog Mobil Uygulamalar

Güncel teknoloji haberleri Teknoblog iPhone ve Android uygulamalarıyla her an elinizin altında.

YORUMLARINIZI BEKLİYORUZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Samsung Galaxy Watch 3 İncelemesi

Akıllı telefon üreticileri arasındaki rekabet akıllı saat pazarında da devam ediyor. Bu pazarın öncülerinden Samsung da rekabetin en iddialı taraflarından biri konumunda. Düzenli olarak...

F1 İtalya Emilia-Romagna GP 2020: Saat kaçta, nasıl canlı izlenir?

Geçen hafta 2020 yılına özel olarak gidilen pistlerden biri olan Portekiz'de, başlangıcı epey heyecanlı olan bir yarış seyrettik. Sonunda ise Mercedes GP pilotu Lewis...

Spotify’ın aylık kullanıcı sayısı 300 milyonu geçti

Spotify tarafından yapılan son açıklamaya göre, servisin aylık aktif kullanıcı sayısı 320 milyona ulaştı. Ücretli abone sayısı ise 144 milyona çıktı. Spotify söz konusu...

Sony’den PS5 için PlayStation Plus Collection detayları

Sony, yayınladığı yeni bir blog yazısında PlayStation Plus Collection'ın nasıl çalışacağıyla ilgili daha fazla detay paylaştı. Bu servis 12 Kasım tarihinden itibaren yurt dışında,...

Samsung Galaxy Watch 3 İncelemesi

Akıllı telefon üreticileri arasındaki rekabet akıllı saat pazarında da devam ediyor. Bu pazarın öncülerinden Samsung da rekabetin en iddialı taraflarından biri konumunda. Düzenli olarak...

Oppo Reno 4 Pro İncelemesi

Oppo Reno 4 Pro inceleme yazısında ve videosunda Türkiye'de satışa çıkan yeni Android telefon ile ilgili yorumlar, özellikler yer alıyor.

Realme Watch İncelemesi

Akıllı saat pazarı son yıllarda istikrarlı biçimde büyümeye devam ediyor. Artık hemen hemen her akıllı telefon üreticisinin ürün portföyünde bir akıllı saat de mevcut....

TV+ Ready İncelemesi

Teknolojinin gelişmesi TV izleme alışkanlıklarını da değiştirmeye başladı. Birçok evde TV hâlâ çanak antenlere bağlı uydu alıcıları ile izlense de, geniş bant internetin yaygınlaşmasıyla...

Oppo Reno 4 Lite İncelemesi

Oppo akıllı telefon pazarının son dönemlerdeki en hareketli oyuncularından biri durumunda. Portföyüne düzenli olarak yeni cihazlarla genişleten şirket, özellikle Reno serisinde üst segment ve...

Bilgilendirici ve kaliteli teknoloji videoları için Teknoblog YouTube kanalına abone olun