KVKK’dan Facebook’a 1 milyon 600 bin liralık yeni bir veri ihlali cezası

google news abone ol

Kişisel Verileri Koruma Kurulu, Facebook sisteminin, aralarında “başkasının gözünden gör”, “doğum günü kutlayıcı” ve “video yükleyici”nin olduğu birbirinden farklı üç özelliğinin etkileşimi sonucunda oluşan bir hatadan kaynaklanan veri ihlali tespit etti.

Kişisel Verileri Koruma Kurumu tarafından yapılan açıklamada, Facebook temsilcisi tarafından Kuruma gönderilen 14.10.2018 tarihli e-posta iletisinde “Başkasının Gözünden Gör” ihlaline ilişkin bilgi verilerek bilgilendirmenin takip eden hafta içinde yazılı olarak Kişisel Verileri Koruma Kuruluna arz edileceği ifade edilmesine rağmen, Facebook tarafından Kurul’a herhangi bir bildirim yapılmaması üzerine Kurulun resen inceleme yapma kararı aldığı belirtildi.

Kişisel Verileri Koruma Kurulu yaptığı inceleme sonucunda, veri ihlalinin Facebook sisteminin birbirinden farklı üç özelliği olan “başkasının gözünden gör”, “doğum günü kutlayıcı” ve “video yükleyici”nin etkileşimi sonucunda oluşan bir hatadan kaynaklandığını belirledi.

Kurul, ihlalden Facebook kullanıcılarına ait ad, cinsiyet, doğum günü, ilişki durumu, eğitim geçmişi, din bilgisi, memleket, konum, Facebook’ta son zamanlarda yapılan aramalar, kullanıcının takip ettiği 500’e kadar başlıca hesaplar gibi kişisel verilerin etkilendiğini tespit etti. Kurul ayrıca Facebook’u Türkçe olarak kullanan 280 bin 959 kullanıcının söz konusu veri ihlalinden etkilendiğini belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Apple ve Facebook'un gelir paylaşımı görüşmeleri gün yüzüne çıktı

Facebook’a farklı maddelerden cezalar kesildi

Kurul, yaşanan veri ihlalinin oluşmaması için Kanunda öngörülen gerekli idari ve teknik tedbirlerin alınmadığını belirleyerek, veri güvenliğine ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmediği gerekçesiyle Facebook’u 1 milyon 150 bin lira idari para cezasına çarptırdı. Ayrıca, kanunda yer alan “İşlenen kişisel verilerin kanuni olmayan yollarla başkaları tarafından elde edilmesi halinde, veri sorumlusu bu durumu en kısa sürede ilgilisine ve Kurula bildirir.” hükmü doğrultusunda, veri ihlali nedeniyle Kuruma gerekli bildirimde bulunulmaması nedeniyle Facebook’a 450 bin lira idari para cezası verilmesini de kararlaştırıldı.

Söz konusu veri ihlali ile ilgili olarak Kişisel Verileri Koruma Kurulu Facebook’a toplam 1 milyon 600 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Kurul daha önce de veri ihlali sebebiyle Facebook’a 1 milyon 650 bin liralık idari para cezası vermişti.

Kaliteli ve bilgilendirici teknoloji videoları için Teknoblog YouTube kanalına abone olun

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Adidas’tan ışıkla şarj olan yeni kablosuz kulaklık

Adidas RPT-02 SOL adını taşıyan yeni kablosuz kulaklığını tanıttı. İsveç merkezli Zound Industries ile birlikte geliştirilen RPT-02 SOL'un en önemli özelliği olarak doğal veya...

Meta’dan Reels deneyimini geliştirecek yeni özellikler

Meta'nın TikTok ile daha iyi rekabet edebilmek adına Reels içeriklerini uygulamalarında ön plana çıkarma yolculuğu devam ediyor. Bu yolculuğun Instagram tarafında bazı yanlış adımlar...

MediaMarkt’ın Depoları Boşaltıyoruz, Stokları Eritiyoruz! kampanyasında Galaxy Z Flip 3 var

MediaMarkt'ın geçen hafta başlayan Depoları Boşaltıyoruz, Stokları Eritiyoruz! kampanyası tüm hızıyla devam ediyor. Akıllı telefonlardan küçük ev aletlerine tabletlerden televizyonlara binlerce elektronik ürün MediaMarkt’ta...

Resmi satışı sona eren 27 inç iMac Amazon.com.tr’de indirimli fiyatla satışta

Okulların açılmasına sadece birkaç hafta kalmışken, hem okula hazırlık hem de boş zamanlarında eğlence amaçlı kullanacağı bir bilgisayar isteyenler için Amazon.com.tr'de dikkat çeken fırsatlar...

Spotify’dan yeni Premium abonelerine üç ay ücretsiz kullanım imkanı

Spotify, yeni Spotify Premium kullanıcıları için üç aylık ücretsiz hizmet sunuyor. Üç aylık teklif, yeni bireysel ve öğrenci aboneleri için geçerliyken, yeni Spotify Duo...

Android 13 Pixel serisi için dağıtıma çıktı

Beta sürecini tamamlayan Android 13 Pixel serisi telefonlarla buluşmaya başladı. Google'ın kendi cihazlarının ardından bu yıl içinde Samsung, Asus, Nokia, Motorola, OnePlus, Oppo, Sony,...

Turkcell abonelerine ücretsiz YouTube Premium kullanma imkanı

Turkcell, YouTube ile yapılan iş birliği dahilinde hem yeni hem de mevcut müşterilerine ayrıcalıklı fırsatlarla, sınırlı bir süre için ücretsiz YouTube Premium aboneliği fırsatı...