Ana Sayfa » Sektörel » KVKK’dan Facebook’a 1 milyon 600 bin liralık yeni bir veri ihlali cezası

KVKK’dan Facebook’a 1 milyon 600 bin liralık yeni bir veri ihlali cezası

Kişisel Verileri Koruma Kurulu, Facebook sisteminin, aralarında “başkasının gözünden gör”, “doğum günü kutlayıcı” ve “video yükleyici”nin olduğu birbirinden farklı üç özelliğinin etkileşimi sonucunda oluşan bir hatadan kaynaklanan veri ihlali tespit etti.

Kişisel Verileri Koruma Kurumu tarafından yapılan açıklamada, Facebook temsilcisi tarafından Kuruma gönderilen 14.10.2018 tarihli e-posta iletisinde “Başkasının Gözünden Gör” ihlaline ilişkin bilgi verilerek bilgilendirmenin takip eden hafta içinde yazılı olarak Kişisel Verileri Koruma Kuruluna arz edileceği ifade edilmesine rağmen, Facebook tarafından Kurul’a herhangi bir bildirim yapılmaması üzerine Kurulun resen inceleme yapma kararı aldığı belirtildi.

Kişisel Verileri Koruma Kurulu yaptığı inceleme sonucunda, veri ihlalinin Facebook sisteminin birbirinden farklı üç özelliği olan “başkasının gözünden gör”, “doğum günü kutlayıcı” ve “video yükleyici”nin etkileşimi sonucunda oluşan bir hatadan kaynaklandığını belirledi.

Kurul, ihlalden Facebook kullanıcılarına ait ad, cinsiyet, doğum günü, ilişki durumu, eğitim geçmişi, din bilgisi, memleket, konum, Facebook’ta son zamanlarda yapılan aramalar, kullanıcının takip ettiği 500’e kadar başlıca hesaplar gibi kişisel verilerin etkilendiğini tespit etti. Kurul ayrıca Facebook’u Türkçe olarak kullanan 280 bin 959 kullanıcının söz konusu veri ihlalinden etkilendiğini belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Twitter Clubhouse'a rakip özelliği Spaces'ı Android kullanıcılarına açtı

Facebook’a farklı maddelerden cezalar kesildi

Kurul, yaşanan veri ihlalinin oluşmaması için Kanunda öngörülen gerekli idari ve teknik tedbirlerin alınmadığını belirleyerek, veri güvenliğine ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmediği gerekçesiyle Facebook’u 1 milyon 150 bin lira idari para cezasına çarptırdı. Ayrıca, kanunda yer alan “İşlenen kişisel verilerin kanuni olmayan yollarla başkaları tarafından elde edilmesi halinde, veri sorumlusu bu durumu en kısa sürede ilgilisine ve Kurula bildirir.” hükmü doğrultusunda, veri ihlali nedeniyle Kuruma gerekli bildirimde bulunulmaması nedeniyle Facebook’a 450 bin lira idari para cezası verilmesini de kararlaştırıldı.

Söz konusu veri ihlali ile ilgili olarak Kişisel Verileri Koruma Kurulu Facebook’a toplam 1 milyon 600 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Kurul daha önce de veri ihlali sebebiyle Facebook’a 1 milyon 650 bin liralık idari para cezası vermişti.

Kaliteli ve bilgilendirici teknoloji videoları için Teknoblog YouTube kanalına abone olun

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

WhatsApp ile paylaşılan fotoğraflar için kendi kendini silme özelliği yolda

WhatsApp yakın zamanda Facebook ile kullanıcı verisi paylaşımını zorunlu hâle getirecek olan gizlilik sözleşmesi güncellemesi nedeniyle gündemde epey yer tutmuştu. Kabul etmesi zorunlu tutulacak...

Snapdragon 888 işlemcili Realme GT 5G tanıtıldı; oyunculara has özellikler var

Realme geçtiğimiz ay düzenlenen Mobil Dünya Kongresi Şanghay 2021 etkinliğinde ön gösterimini gerçekleştirdiği Realme GT 5G Android telefon modelini Çin'de duyurdu. Realme, bu telefonu...

WhatsApp masaüstü uygulaması için önemli yenilik

WhatsApp masaüstü uygulaması için bir süredir beklenen sesli ve görüntülü görüşme özelliği sonunda kullanıma sunuldu. Söz konusu özellik, geçtiğimiz yılın sonları itibarıyla Mac ve...

Netflix Türkiye fiyatları için zam; işte yeni abonelik fiyatları

Türkiye'de en çok tercih edilen internet üzerinden içerik yayın servislerinden biri olan Netflix fiyatları zamlandı. Fiyatlarda yüzde 50'ye varan oranlarda artış yapıldı. Zam ile...

SpaceX Starship SN10 inişinden kısa süre sonra patladı

SpaceX Starship SN10 prototipi yüksek irtifa testiyle yeryüzünden 10 kilometre yukarıya çıktı. Uzay aracı testin ardından başarılı bir şekilde yere iniş yapmayı başarsa da,...