Teknoloji

Kuzey Kore’deki cep telefonu sayısı bir milyona yaklaştı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Fahiş para cezaları ve şiddetli kısıtlamalara rağmen Kuzey Kore’de cep telefonu kullanımı hızı bir şekilde artıyor. Reuters’in haberine göre 2011 yılı sonuna kadar ülkedeki cep telefonu sayısı bir milyona ulaşmış olacak. Ülkede 2004 ile 2008 yılları arasında cep telefonu kullanımının yasak olduğunu ve iki yıl önce sadece 70 bin aktif cep telefonunun bulunduğunu hatırlatırsak, durumun ne kadar etkileyici olduğu ortaya çıkar.

Kuzey Kore’deki cep telefonu yasağı 2004 yılında demiryolunda meydana gelen bir patlamanın cep telefonuyla tetiklendiği ortaya çıktığında alınmıştı. Bu patlamanın Kuzey Kore lideri Kim Jong-il o demiryolundan geçtikten saatler sonra meydana gelmiş olması da olaya daha farklı bir boyut katıyor.

Yasak kalktıktan sonra artan cep telefonu kullanıcı sayısında aslan payını başkent Pyongyang alıyor. Ülkede cep telefonu sahibi olmak çok para gerektirdiği için Pyongyang’ın dağılımda başı çekmesi normal. Reuters’in araştırmalarına göre bir telefonun fiyatı 350$’a denk geliyor.Ortalama aylık gelirin 15$ olduğu bir ülkede 350$ çok büyük bir para. Üstelik bu kadar para verilse bile telefonun işlevi oldukça kısıtlı.

Yurtdışından Kuzey Kore’ye veya Kuzey Kore’den yurtdışına arama yapmak yasak, sırf bu yüzden geçen yıl Güney Kore’yi arayan biri ceza aldı. Ayrıca internet erişimi de tamamen engellenmiş durumda. Bu kısıtlamalar nedeniyle Kuzey Kore devleti cep telefonunun bir ayaklanma hareketinin fitilini yakmayacağından emin.

İlgili – Reuters

İLGİLİ HABERLER