Teknoloji

Kuzey Kore Linux’u da sansür için kullanıyor

kuzey kore

Kuzey Kore’nin kendine özgü bir Linux versiyonu geliştirdiği sır değil. Red Star OS adını taşıyan işletim sistemi, kullanıcılarını devlet onaylı bir dünya görüşüyle sınırlandırıyor. İşletim sisteminin çalışma biçimini inceleyen araştırmacılar, yazılımın da ait olduğu ve geliştirildiği ülke kadar “otoriter” olduğunu belirtiyor.

USB çubuklarındaki dosyalara filigran bırakarak insanların kaçak materyal taşıyıp taşımadığını kontrol etmeye çalışan yazılım, sistemde yapılacak modifikasyonlar konusunda da paranoyak bir yapıya sahip. Anahtar sistem dosyaları üzerinde ekstra koruma sağlayan Red Star OS, bu dosyalarda değişiklik yapıldığını tespit ettiği takdirde bilgisayarda anında yeniden yükleme gerçekleştiriyor.

Kuzey Kore şifreleme yöntemini özel olarak geliştirmiş

İşletim sistemi, Kuzey Kore’nin teknolojik gelişim çalışmalarını da mümkün olduğunca kendi içinde tutmayı hedeflediğini gösteriyor. Red Star OS’te bulunan antivirüs yazılımı ve internet tarayıcısı, iç sunucuları işaret ediyor. Şifreleme yönteminin bile özel olarak geliştirilmesi dikkat çekiyor.

Red Star OS, güvenlik açısından bazı faydalar barındırsa da, işletim sisteminin temelde Kuzey Kore halkını dünyanın geri kalanından izole tutmak için geliştirilmiş bir araç olduğunu görmek zor değil. Sansürün etrafından dolaşmak için sistemde modifikasyon gerçekleştirmek bile resmi yetkililerin takibi altına girmek için yeterli olabiliyor. Red Star OS, bu yönüyle açık kaynaklı yazılımın özgürlüğü garanti etmediğini de ortaya koyuyor. Linux’un özünde özgür bir ruh yatıyor. Dolayısıyla Red Star OS’in platform adına fazlasıyla çelişkili bir durum yarattığı görülüyor.

İLGİLİ HABERLER