Teknoloji

Kuzey Kore iPad’e “Ryonghung IPad” ile yanıt veriyor

kuzey kore ipadKuzey Kore iPad’e karşı kendi alternatifini geliştirdi. Söz konusu alternatifin adında da “iPad” isminin geçmesi ise kaderin tuhaf bir cilvesinden ziyade bilinçli bir tercih gibi görünüyor. Tam adı “Ryonghung IPad” olan tablet, Kuzey Kore’nin Dış Ticaret dergisinin son sayısında boy gösterdi.

Dergide yer alan bilgilere göre, tablette dört çekirdekli 1.2 GHz işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 1 GB RAM ve 8 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. HDMI bağlantı kablosu ve klavye de tabletle birlikte gelen aksesuarlar arasında yer alıyor. Tabletin üretiminin ise Myohyang IT Company isimli şirket tarafından gerçekleştirildiği ifade edildi.

Dergide yer alan tanıtımda üründen “iPad” şeklinde bahsedilmesi gözden kaçmıyor. Tanıtımda tabletin üçüncü ulusal bilimkurgu festivalinde ve 2016’da gerçekleştirilen fikri mülkiyet fuarlarında büyük takdir topladığı belirtiliyor.

Tablette WebMD isimli sağlık sitesinin Kuzey Kore versiyonu olarak nitelenebilecek bir yazılım yüklü olarak sunuluyor. Üretici Myohyang IT Company, yazılımın 1200 hastalığı teşhise yardımcı olduğunu öne sürüyor. Aralarında sözlüğün de bulunduğu başka uygulamalarda tablette ön yüklü olarak bulunuyor.

Kuzey Kore, 2013’te de ülke içinde satılması için üç tablet üretmişti. Ancak ülke ilk defa Ryonghung IPad ile Apple’a ait bir ticari markayı izinsiz olarak kullanıyor.

Ülkenin mevcut lideri Kim Jong-un, tıpkı babası gibi, Apple ürünlerini seviyor. Kim Jong-Il’in hayattayken 15 inç ekranlı bir MacBook Pro kullandığı iddia edilirken, 2013’te çekilen bir fotoğrafta da Kim Jong-un’un masasındaki iMac dikkat çekmişti.

Kuzey Kore iPad dışındaki Apple ürünlerini de kopyalamıştı

Baba-oğul liderlerin Apple ürünlerine olan bu ilgisi, Kuzey Kore’nin teknoloji yolculuğuna yön vermiş gibi görünüyor. Ülkede 2015 yılında iMac’e çok benzeyen bir bilgisayarın üretildiği yayınlanan fotoğraflarla ortaya çıkmıştı. Kuzey Kore’nin Apple’ın macOS’ine fazlasıyla benzeyen Red Star 3.0 isimli bir işletim sistemini kullandığı da biliniyor. Ryonghung IPad’in ise Android’in özellikleri oldukça kısılmış bir sürümünü taşıdığı düşünülüyor.

İLGİLİ HABERLER