Teknoloji

Kuzey Kore Instagram’a erişimi engelledi

kuzey-kore-harita-150615

Dünyanın en kapalı ülkesi olarak nitelenen Kuzey Kore, gazetecilerin ve yabancıların ülkedeki yaşamı belgeleme konusunda en sık faydalandığı araçlardan biri olan Instagram’ı engelledi. Associated Press’in haberine göre, mobil operatör Koryolink’in 3G bağlantısıyla Instagram’ı açanlar ”Dikkat! Kara listede olduğu için bu siteye erişemezsiniz.” şeklinde bir ibareyle karşılaşıyor. Bu uyarıya eşlik eden Korece metinde sitenin ”zararlı içerik” barındırdığı bilgisi de yer alıyor.

Associated Press’in haberinde Instagram’ın uyarıya rağmen bazı mobil cihazlarda kullanılabildiği, ancak çoğu kişinin Instagram üzerinden fotoğraf paylaşımı veya profil görüntülemesi belirtildi. Instagram’a masaüstünden erişmeye çalışanlar da aynı uyarıyla karşılaşıyor.

Instagram’ın Kuzey Kore tarafından neden kara listeye alındığı şu an için bilinmiyor. Hem Kuzey Kore yönetimi hem de ülkenin tek mobil operatörü Koryolink, konuya ilişkin bir açıklama yapmış değil. Ancak engelleme nedeni olarak akla gelen ilk ihtimal, Pyongyang’da kısa bir süre önce gerçekleşen otel yangınına ait görüntülerin sosyal medya üzerinden yayılması oluyor.

Instagram, ”kapalı kutu” olarak nitelenen Kuzey Kore’nin üstündeki gizem perdesinin biraz olsun aralanmasında önemli bir rol oynamıştı. Son yıllarda tur rehberleri, gazeteciler ve diğer Instagram kullanıcıları tarafından paylaşılan fotoğraflar, dünyanın geri kalanının Kim Jong-un’un diktası altındaki ülkedeki yaşama dair fikir edinmesini sağlamıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER