Teknoloji

Kuzey Buz Denizi’nden tehlikeli sinyaller geliyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

kuzey-buz-denizi-buzul-200315

ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi (NSIDC) bünyesindeki bilim adamları tarafından gerçekleştirilen son araştırma, Kuzey Buz Denizi’ndeki buzul seviyesinin kış dönemi için tarihin en düşük noktasına geldiğini ortaya koyuyor.

Havaların soğumasıyla birlikte genellikle şubat ve mart aylarında Kuzey Buz Denizi’nde buzul seviyesinin arttığı belirtilse de; NSIDC tarafından yayınlanan rapora göre, 2015’te son 36 yıllık dönemin en düşük buzul seviyesi kaydedilmiş durumda.

Kuzey Buz Denizi’nde buzulların kapladığı alanın 25 Şubat itibarıyla yaklaşık 14.5 milyon kilometrekare olduğu ve bu alanın bir önceki en düşük seviyenin kaydedildiği 2011 yılındaki buzul alanının da altında kaldığı belirtilirken, NSIDC 25 Şubat sonrasında gözle görülür bir düşüş eğiliminin yaşandığına dikkat çekti.

Önümüzdeki dönemde yeniden buzulların kapladığı alanın artabileceğini belirten araştırmacılar, yine de bu artışın buzul seviyesini 25 Şubatta kaydedilen rakamın üstüne taşımaya yetmeyeceğini dile getirdiler.

Kuzey Buz Denizi’ndeki buzul miktarının 2015 kışında istenilen seviyeye ulaşmamasında Kuzey Kutup Dairesi’nin Büyük Okyanus tarafında havanın normalden sıcak seyretmesinin etkili olduğu düşünülüyor.

İLGİLİ HABERLER