Teknoloji

Küresel ısınma yüzünden 2050 yılında yaz aylarındaki çalışma kapasitesi yüzde 80’e düşebilir

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından yapılan araştırmaya göre, son yıllarda insanların yaz aylarındaki çalışma kapasitesi yüzde 90’a düşmüş durumda. Ancak bu düşüşün en dip noktasına henüz ulaşılmış değil. NOAA bünyesinde iklim çalışmaları yürüten bilim adamlarına göre 2050 yılında yaz aylarındaki çalışma kapasitesi yüzde 80’e gerileyebilir.

gunes-kuresel-isinma-yaz-260213

Çalışma geçtiğimiz günlerde bilimsel akademik dergi Nature Climate Change’in internet sitesinde yayınlandı. NOAA bünyesindeki bilim adamları çalışma için yakın ve uzak dönemdeki iklime ait bilgisayar simülasyonlarından faydalandı. Bu simülasyonların oluşturulması sırasında mevcut koşullar ve karbon emisyonu, bulut fiziği, yağış gibi değişkenler de göz önüne alındı. Sera gazı emisyon oranına ilişkin farklı senaryolar da simülasyonun oluşturulmasında değerlendirildi.

Senaryolardan biri yenilebilir yakıt kullanımının artmasına paralel olarak emisyonun önce sabitlenmesine, sonra da düşmesine dayandırıldı. Bu iyi senaryoda bile 2050 yılında sıcaklık stresine ve sıcak iç ya da dış ortamlarda çalışmaya bağlı olarak yaz aylarında çalışma kapasitesinin yıllık ortalamanın yüzde 80’ine gerileyeceği öngörülüyor. Kötü senaryonun gerçekleşmesi durumundaysa, 2200 yılında çalışma kapasitesi yaz aylarında yüzde 40’a gerileyecek; New York da dünyadaki her yerden fazla sıcaklık stresine maruz kalacak.

İlgili >> Nature, NOAA

İLGİLİ HABERLER