Bilim

Küresel ısınma erkek deniz kaplumbağalarını yok edebilir

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Küresel ısınma en azından ilk etapta deniz kaplumbağalarını pek etkilemeyecek gibi gözüküyor. Zira diğer pek çok sürüngende olduğu gibi, deniz kaplumbağalarında da döllerin cinsiyeti sıcaklığa bağlı olarak belirleniyor. 29 santigrat derecede erkek ve dişi döllerinin oranı neredeyse eşit olsa da, sıcaklık arttıkça yumurtadan dişi olarak çıkan kaplumbağaların sayısı artıyor. Galler’deki Swansea Üniversitesi’nden araştırmacılar önümüzdeki yüzyılda deniz kaplumbağası nüfusunun küresel ısınmaya bağlı olarak önemli bir değişime uğrayacağını; erkek deniz kaplumbağası sayısının önce artacağını, ancak daha sonra bu sayının fazlasıyla azalacağını belirtti.

deniz-kaplumbagasi

Nature Climate Change’de yayınlanan araştırma Yeşilburun Adaları’ndaki deniz kaplumbağaları üzerine odaklanıyor. Son 150 yıllık dönemde kumsala bırakılan yumurtalardan yüzde 50 ila 70 arasında dişi kaplumbağaların çıktığı, günümüzdeyse bu oranın artışa geçtiği belirtildi. Araştırmacılar 2050 itibarıyla Yeşilburun Adaları’nın Sal bölgesindeki yumurtalardan yüzde 80 oranında dişi çıkmasını, 2100 itibarıyla bu oranın yüzde 98’e ulaşması öngörülüyor.

Araştırmayı yapan ekipten Graeme Hays, deniz kaplumbağalarının soyunun tükenmesinin çok ütopik bir senaryo olmadığını ve uzun vadede dişi – erkek oranını dengede tutmak adına deniz kaplumbağası kuluçkalarını soğutmak gerekebileceğini, bunun da insan eliyle gerçekleşebileceğini dile getirdi. Araştırma ekibi bunun için kuluçkaların daha serin bölgelere taşınabileceğini ifade etti. Araştırmanın sadece Yeşilburun Adaları’nın Sal bölgesine odaklandığını belirten ekip, diğer bölgelerdeki nüfus güvenliğini görme adına başka bölgelerde de bu araştırmanın gerçekleştirilebileceğinin altını çizdi.

İlgili >> Nature Climate Change

İLGİLİ HABERLER