Teknoloji

Küresel akıllı telefon pazarı yeniden canlandı

akilli telefon

Küresel akıllı telefon pazarı, 2017’nin üçüncü çeyreğiyle birlikte yeniden canlandı. Gartner tarafından paylaşılan rakamlar, küresel ölçekteki akıllı telefon satışlarının tahmin edilenden daha erken olarak ivme kazandığını gösteriyor.

Gartner’ın rakamlarına göre, yılın üçüncü çeyreğinde tüm dünyada 383 milyon akıllı telefon satıldı. Bunun son kullanıcılara ulaştırılan rakam olduğunu belirtmek gerekiyor. Söz konusu rakam, 2016’nın aynı dönemine kıyasla pazarın yüzde 3 oranında büyüdüğünü gösteriyor. Pazarın ilk 5 basamağında yer alan şirketlerden sadece Apple, bu dönemde çift haneli rakamlarda büyüyemedi.

Apple’ın yılın üçüncü çeyreğindeki satış artışının rakiplerine kıyasla düşük kalmasındaki bir numaralı etken, iPhone X’u bekleyen kullanıcılar olarak gösteriliyor. iPhone X da yılın dördüncü çeyreğinde satışa sunulduğu için Apple’ın satışları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla sadece yüzde 5.7 oranında arttı.

kuresel akilli telefon pazari

Buna rağmen, Apple adına işlerin pozitif bir seyir izlediğini belirtmek gerekiyor. Gartner şirketin Çin’de yeniden büyümeye başladığına, Hindistan ve diğer gelişmekte olan pazarlarda da güçlü bir satış performansı çizdiğine dikkat çekiyor. iPhone 5s gibi bazı eski modellerin söz konusu pazarlarda 240 dolar gibi fiyatlarla satılmasının bu durumda etkili olduğu belirtiliyor.

Küresel akıllı telefon pazarı Çin etkisinde

Apple’ın küresel akıllı telefon satışlarında yüzde 11.6 olan pazar payı üçüncü çeyrekte yüzde 11.9’a yükseldi. Samsung ise payını yüzde 19.3’ten yüzde 22.3’e çıkararak zirvedeki yerini perçinledi. İlk iki basamakta Güney Kore ve Amerikan şirketleri bulunsa da, küresel akıllı telefon pazarı Çin etkisine girmiş gibi görünüyor. İlk beşin kalan üç basamağında Çinli şirketler bulunuyor. Huawei yüzde 9.5 ile üçüncü, Oppo yüzde 7.7 ile dördüncü ve Xiaomi de yüzde 7 ile beşinci sırada yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER